Νορβηγία: Επιστήμονες ανέπτυξαν εφαρμογή για την καταπολέμηση των ημικρανιών

Επιστήμονες από το Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας (NTNU), ανέπτυξαν μια εφαρμογή που χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για την καταπολέμηση των ημικρανιών. Μια καθημερινή 10λεπτη χρήση της εφαρμογής θα μπορούσε να μειώσει τις ημικρανίες σε πολλούς ασθενείς, σύμφωνα με τους ερευνητές οι οποίοι συνεργάστηκαν με το Νορβηγικό Κέντρο Ημικρανίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου St. Olavs στο Τρόντχαϊμ.

Ένα στα επτά άτομα πάσχουν από ημικρανίες και ένα στους εκατό υποφέρουν από χρόνιες κεφαλαλγίες. Τα παραδοσιακά φάρμακα για την ημικρανία βοηθούν κάποιους, αλλά συχνά έχουν παρενέργειες. Σε αντίθεση, όταν κάποιος χρησιμοποιεί την εφαρμογή, δεν είναι απαραίτητο να συνεχίσει να παίρνει το φάρμακο.

«Η διαταραχή του αυτόνομου νευρικού συστήματος ως αποτέλεσμα του άγχους μπορεί να προκαλέσει κρίσεις ημικρανίας», εξηγεί ο Αλεξάντερ Όλσεν του Νορβηγικού Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας (NTNU).

«Όταν ενεργοποιείται το νευρικό σύστημα, αυτό αντικατοπτρίζεται στην αλλαγή του καρδιακού ρυθμού, τη μυϊκή ένταση, ή τη θερμοκρασία του σώματος. Συνήθως, δεν έχουμε άμεση πρόσβαση σε αυτές τις αλλαγές. Με τη χρήση ασύρματων αισθητήρων όμως, ο χρήστης μπορεί να εκπαιδεύσει αποτελεσματικά τον εαυτό του και να ελέγχει τις κρίσεις ημικρανίας», δηλώνει ο Όλσεν.

Νορβηγία: Επιστήμονες ανέπτυξαν εφαρμογή για την καταπολέμηση των ημικρανιών

Πώς λειτουργεί η εφαρμογή

Η εφαρμογή λαμβάνει δεδομένα σχετικά με τις φυσικές διαδικασίες κάποιου μέσω δύο φυσικών αισθητήρων. Παρέχει επίσης ένα ημερολόγιο πονοκέφαλου όπου ο χρήστης καταγράφει τη δόση του φαρμάκου του και τη διάρκεια, τη δύναμη και την περιοχή όπου γίνεται αισθητή η ημικρανία. «Έχουμε ενσωματώσει την τεχνητή νοημοσύνη (AI) έτσι ώστε η εφαρμογή να μπορεί να προσαρμοστεί στον μεμονωμένο χρήστη», δηλώνει η Κάθριν Ρο Χόιτς της Nordic Brain Tech, η εταιρία που ανέπτυξε την εφαρμογή. «Η τεχνητή νοημοσύνη συγκρίνει τις πληροφορίες από τις ενδείξεις του σώματος με το ημερολόγιο της ημικρανίας και στη συνέχεια παρέχει στον ασθενή συμβουλές προκειμένου να βελτιστοποιήσει την χρήση της εφαρμογής. Έχουμε προσθέσει κι ένα στοιχείο παιχνιδιού, το οποίο επιτρέπει στο χρήστη να κερδίζει πόντους με την εκπαίδευσή του. Ελπίζουμε πως η εφαρμογή θα μπορεί να προβλέπει τις κρίσεις, καθώς και τη διάρκεια, την ένταση και την περιοχή στην οποία εντοπίζονται».

Ο χρήστης χρησιμοποιεί την εφαρμογή καθημερινά, για δέκα λεπτά. Αρχικά τοποθετεί έναν αισθητήρα στους μυς του λαιμού του για να μετρήσει την ένταση, ενώ ένας άλλος αισθητήρας εφάπτεται σε ένα δάχτυλο για να μετρήσει τον καρδιακό ρυθμό και τη θερμοκρασία του σώματος. Οι αισθητήρες στέλνουν τα δεδομένα στο smartphone του χρήστη έτσι ώστε να μπορεί να παρατηρεί τη σύνδεση μεταξύ των ενδείξεων του σώματος και των αισθήσεων που νιώθουν. Κάνοντας αυτό, μαθαίνουν να χαλαρώνουν πράγμα που συμβάλλει στη μείωση των κρίσεων.

Νορβηγία: Επιστήμονες ανέπτυξαν εφαρμογή για την καταπολέμηση των ημικρανιών

Ο καθηγητής Έρλινγκ Αντρέας Τρόβνικ του Εθνικού Κέντρου για τον Πονοκέφαλο στο Νοσοκομείο St. Olav εξηγεί το σκεπτικό πίσω από αυτήν τη μέθοδο. «Η αρχή της εφαρμογής βασίζεται στο γεγονός ότι ένα άτομο μπορεί να προσαρμόσει τη συμπεριφορά του μόλις μάθει τις συνέπειες των πράξεων του. Όταν ο χρήστης κάνει κάτι που προκαλεί ευνοϊκή αλλαγή, λαμβάνει αμέσως θετικά σχόλια. Αυτό αυξάνει την πιθανότητα να επαναλάβει την πράξη και έτσι να μάθει να ελέγχει τα σήματα που στέλνει το σώμα. Οι χρήστες αποκτούν την αίσθηση του ελέγχου με αυτόν τον τρόπο».

Η χρήση της εφαρμογής σε συνδυασμό με φάρμακα είναι επίσης μια επιλογή. Τα τρέχοντα φάρμακα μπορούν να μειώσουν τον πόνο κατά μέσο όρο περίπου 30% και να περιορίσει τον αριθμό των κρίσεων σε δύο με τρεις το μήνα. Ωστόσο, οι γιατροί διστάζουν να συνταγογραφήσουν αυτά τα φάρμακα σε παιδιά και εφήβους.

«Νομίζω ότι είναι λογικό να δοκιμάσουμε τη λύση της εφαρμογής ως προκαταρκτική θεραπεία για παιδιά και εφήβους, αρκεί η μέθοδος να λειτουργήσει όπως ελπίζουμε», καταλήγει ο Τρόβνικ.

ΠΗΓΗ: InnovationOrigins

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος