Όπως εκτιμούν Αμερικάνοι αστρονόμοι, ο υποθετικός γιγάντιος Πλανήτης Εννέα μπορεί να έχει «γείρει» ολόκληρο το ηλιακό μας σύστημα.

Οι οκτώ γνωστοί πλανήτες κινούνται σε τροχιές που βρίσκονται λίγο-πολύ στο ίδιο επίπεδο σε σχέση με το μητρικό μας άστρο. Όμως, το μυστήριο για την αστρονομία είναι ότι, αυτό το επίπεδο εμφανίζει μια κλίση περίπου έξι μοιρών σε σχέση με τον ισημερινό του Ήλιου.

Σύμφωνα με τη νέα θεωρητική μελέτη (η οποία πραγματοποίηθηκε χάρη σε προσομοιώσεις με υπολογιστές), επικεφαλής της οποίας ήταν η αστροφυσικός Ελίζαμπεθ Μπέιλι και ο αστρονόμος Μάικ Μπράουν του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια (Caltech),  ο Πλανήτης Εννέα, με τη μεγάλη βαρυτική επίδρασή του, μπορεί να προκάλεσε την κλίση όλων των άλλων πλανητών σε σχέση με τον Ήλιο.

Σύμφωνα με τα υποθετικά «σενάρια» που παρουσιάζουν οι υπολογιστές, ο Πλανήτης Εννέα, αν υπάρχει, κινείται σε τροχιά που βρίσκεται υπό γωνία 30 μοιρών σε σχέση με τους υπόλοιπους πλανήτες. Η πιθανή παρουσία του λοιπόν είναι η ενδεχόμενη εξήγηση στο, γιατί το ηλιακό μας σύστημα εμφανίζει αυτή την κλίση, χωρίς να αποκλείονται και άλλες πιθανές εξηγήσεις από τους επιστήμονες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: