Ο Έλον Μασκ προχωρά με τα σχέδιά του για τη σύνδεση του ανθρώπινου εγκεφάλου με μηχανές τεχνητής νοημοσύνης (AI)

Το startup NeuraLink που ίδρυσε ο Έλον Μασκ που διερευνά τρόπους να συνδέσει το ανθρώπινο μυαλό με έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, υπέβαλε αίτηση στις ρυθμιστικές αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών, για να ξεκινήσει να δοκιμάζει το ηλεκτρονικό της σύστημα σε ανθρώπους και η οποία θα πρέπει να εγκριθεί από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων.

Το σύστημα δοκιμάστηκε ήδη σε μια μαϊμού η οποία κατάφερε να ελέγξει έναν υπολογιστή με τον εγκέφαλό της, σύμφωνα με τον Μασκ. Η εταιρεία δήλωσε ότι επιθυμεί να εστιάσει σε ασθενείς με σοβαρές νευρολογικές παθήσεις. Ο Μασκ όμως οραματίζεται ένα μέλλον όπου οι άνθρωποι θα έχουν “υπεράνθρωπη γνώση”.

Το σύστημα που έχει αναπτύξει η εταιρεία αποτελείται από ένα μικροσκοπικό ηλεκτρονικό εξάρτημα που περιέχει περισσότερα από 3.000 ηλεκτρόδια συνδεδεμένα με εύκαμπτα νήματα, λεπτότερα ακόμη κι από μια ανθρώπινη τρίχα, τα οποία στη συνέχεια μπορούν να παρακολουθήσουν τη δραστηριότητα 1.000 νευρώνων.

Το πλεονέκτημα αυτού του συστήματος, σύμφωνα με την εταιρεία, είναι ότι θα είναι σε θέση να στοχεύει σε πολύ συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου, καθιστώντας τη χειρουργική σύνδεση του με το ανθρώπινο μυαλό σχετικά ασφαλή. Θα έχει επίσης τη δυνατότητα να αναλύει τα δεδομένα μέσω της μηχανικής μάθησης, δίνοντας στον κάθε ασθενή την αρμόζουσα διέγερση στο κατάλληλο σημείο του εγκεφάλου του.

Η NeuraLink δεν έχει εξηγήσει πώς το σύστημα μεταμόρφωσε την εγκεφαλική δραστηριότητα ή πώς η συσκευή ήταν σε θέση να διεγείρει τα εγκεφαλικά κύτταρα. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, ο Έλον Μασκ είπε πως αυτό “δε σημαίνει ότι ξαφνικά θα έχουμε αυτό το απίστευτο νευρολογικό νήμα που θα καταλάβει το μυαλό των ανθρώπων. Θα χρειαστεί πολύς χρόνος.” Είπε όμως ότι το σύστημα θα επέτρεπε τελικά την “συμβίωση με την τεχνητή νοημοσύνη”.

Ο κ. Krittika D’Silva, ερευνητής της τεχνητής νοημοσύνης στο εργαστήριο Frontier Development Lab που συνεργάζεται με την NASA δήλωσε: “Η τεχνολογία που περιγράφει η NeuraLink είναι συναρπαστική γιατί είναι πολύ λιγότερο επεμβατική από άλλες που έχουν προηγηθεί. Χρειάζονται πολλά χρόνια εργασίας για την αντιμετώπιση των τεχνικών και ηθικών προκλήσεων, αλλά η τεχνολογία θα μπορούσε να είναι ένα μεγάλο βήμα στην προσπάθεια να αντιμετωπιστούν ορισμένες σοβαρές ιατρικές καταστάσεις όπως η επιληψία και η νόσος του Πάρκινσον”.

ΠΗΓΗ: BBC

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος