Η Γαλλία επιστρατεύει συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας για να προβλέψει τις απειλές του μέλλοντος

Το Υπουργείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας επέλεξε 10 συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας για να στελεχώσουν μια ομάδα η οποία θα φανταστεί και θα προβλέψει διαφορετικά απειλητικά σενάρια τα οποία μπορεί να αντιμετωπίσει η Γαλλία από το 2030 έως το 2060.

Πρόκειται για την ομάδα Red Team που έκανε την πρώτη της εμφάνιση την προηγούμενη Παρασκευή στο Digital Defence Innovation Forum.

Η ομάδα συντάχθηκε για να σκεφτεί εύλογα σενάρια που βασίζονται σε αληθινά στοιχεία: την κλιματική αλλαγή, τη δημογραφική έκρηξη, την τεχνολογική πρόοδο, κι όχι για να επινοήσει φουτουριστικά όπλα.

Αρχικά, η ομάδα επικεντρώνεται σε δύο σενάρια που φαντάζονται τους «πειρατές του μέλλοντος» και πώς αυτοί δρουν στην ξηρά, τη θάλασσα ή το διάστημα,. Εδώ δεν τίθεται θέμα για διακρατική αντιπαράθεση, αλλά για ασύμμετρη σύγκρουση. Φαντάζεται την εμφάνιση οργανωμένων και εξαιρετικά πολιτικοποιημένων ομάδων πειρατών και χάκερ, οι οποίοι όμως δεν επιδιώκουν οικονομικό όφελος.

Η Γαλλία επιστρατεύει συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας για να προβλέψει τις απειλές του μέλλοντος

«Barbaresques 3.0»: Μια Μεσόγειος υπό τον ζυγό των πειρατών

Σύμφωνα με το σενάριο “Barbaresques 3.0” των συγγραφέων Xavier Dorison, DOA και Xavier Maumejean, το 2050, η Μεσόγειος έχει γίνει πεδίο δράσης μιας πολύ οργανωμένης ομάδας, των «Πειρατών του ηλιοβασιλέματος» (Pirates du Couchant).

Η περιοχή έχει αλλάξει σημαντικά σε σύγκριση με το 2020. Ανατολικά, η Τουρκία έχει επεκτείνει την περιφερειακή της δύναμη εισβάλλοντας στα Δωδεκάνησα και οι νότιες χώρες ανήκουν πλέον Βαλκάνια. Η θαλάσσια κυκλοφορία είναι πλήρως αυτοματοποιημένη, με πλοία τα οποία εξοπλισμένα με θανατηφόρα αυτόνομα αμυντικά συστήματα. Οι στρατιώτες μπορούν να ελέγχουν- με τον εγκέφαλο- τον εξοπλισμό τους από απόσταση, με τη βοήθεια του NeTam (NeuroTerreAirMer), μιας νευρικής διεπαφής. Οι πειρατές θα χακάρουν το NeTam, για να «μολύνουν» τα μυαλά των στρατιωτών, αλλάζοντας την αντίληψη του στρατού για την πραγματικότητα, και θα τους ωθήσει να επιτεθούν στους συμμάχους τους.

Η Γαλλία επιστρατεύει συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας για να προβλέψει τις απειλές του μέλλοντος

«PNation»: Ένα άπιαστο πειρατικό έθνος

Βρισκόμαστε στο 2030. Mια σειρά καταστροφικών φυσικών καταστροφών έχουν μετατρέψει τη ζωή στις ενδοχώρες και τις ακτές, αβίωτη. Οι συγγραφείς Virginie Tournay, Laurent Genefort και Romain Lucazeau φαντάστηκαν ένα σενάριο με δύο άξονες. Από τη μία πλευρά, εκατομμύρια άνθρωποι μεταναστεύουν λόγω της κλιματικής αλλαγής ενώ παράλληλα καταρρέουν οι δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις και αντικαθίστανται από αυταρχικά, ολοκληρωτικά καθεστώτα.

Από την άλλη, οι κυβερνήσεις επιτηρούν μαζικά τους πληθυσμούς μέσω ενός υποχρεωτικού εμφυτεύματος μικροτσίπ. Όσοι αρνούνται να το φορέσουν καθίστανται απάτριδες. Τότε δημιουργείται το P-Nation, μια ομάδα που αποτελείται από κλιματικούς και οικονομικούς μετανάστες, οι οποίοι θα φτιάξουν πλωτές αλλά αφιλόξενες πόλεις.

Οι ευρωπαϊκές χώρες κατασκευάζουν έναν διαστημικό ανελκυστήρα στη Γαλλική Γουιάνα, για να μπορέσουν να εξορύξουν αστεροειδείς και να κατακτήσουν τον πλανήτη Άρη. Το 2042, ο πύραυλος Ariane Heavy εκτοξεύεται για τελευταία φορά και καταρρίπτεται από ένα υποβρύχιο. Μέσα σε λίγες ώρες, άντρες του P-Nation, εισβάλλουν στη Γουιάνα.

Μετά από μια έντονη μάχη, οι γαλλικές δυνάμεις καταφέρνουν να ανακτήσουν τα εδάφη αλλά το P-Nation έχει πετύχει τον στόχο του και μέχρι το 2060, έχει επεκτείνει την κυριαρχία του σε όλο τον κόσμο. Οι υπερπλήρεις και ανθυγιεινές πλωτές πόλεις του, αποτελούν «κόλαση» για τις γαλλικές δυνάμεις. Αλλά η ενότητα του P-Nation θα καταρρεύσει σταδιακά, καθώς θα συγκρουστούν οι διαφορετικές φατρίες, κάτι που θα οδηγήσει σε ένα πραγματικό χάος.

Η ομάδα Red Team υπάγεται στο Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων, τη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών (DGA) και τη Γενική Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικής (DGRIS) με τη συμμετοχή του Πανεπιστημίου Sciences & Lettres ( PSL) του Παρισιού.

ΠΗΓΗ: Businessinsider

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος