Τον μεγαλύτερο μέχρι σήμερα πρώτο αριθμό, ο οποίος διαθέτει 23.249.425 ψηφία ανακάλυψαν επιστήμονες διεθνούς ερευνητικής ομάδας, με τη βοήθεια διασυνδεδεμένων υπολογιστών από όλο τον κόσμο.

Στην επιστήμη των μαθηματικών, πρώτος ονομάζεται ο φυσικός αριθμός μεγαλύτερος της μονάδας, ο οποίος διαιρείται μόνο από τη μονάδα και από τον εαυτό του.

Γνωστός στους επιστήμονες με την κωδική ονομασία M77232917, ο καινούριος αριθμός διαθέτει σχεδόν ένα εκατομμύριο περισσότερα ψηφία σε σχέση με τον προηγούμενο αριθμό-ρεκόρ. Ο λόγος για τον πρώτο αριθμό που είχε βρεθεί τον Ιανουάριο του 2016 και ήταν ο M74207281 με 22.338.618 ψηφία. Το 2013 είχε βρεθεί και προηγούμενος αριθμός, κατά περίπου πέντε εκατομμύρια ψηφία μικρότερος από τον αμέσως επόμενό του.

Ο καθηγητής μαθηματικών Κρις Κάλντγουελ του Πανεπιστημίου του Τενεσί, ανέφερε σχετικά με τη νέα ανακάλυψη: «Εξεπλάγην που τον βρίσκαμε τόσο γρήγορα. Περιμέναμε να πάρει περισσότερο χρόνο. Είναι σαν να βρίσκεις δύο νεκρές γάτες στο δρόμο. Δεν περιμένεις να βρεις τόσο κοντά τη μία στην άλλη».

Ο νέος κάτοχος του ρεκόρ προκύπτει αν ο αριθμός 2 υψωθεί στη δύναμη του 77.232.917 και μετά αφαιρεθεί το 1. Ανήκει σε μια ειδική κατηγορία πρώτων αριθμών, τους λεγόμενους «αριθμούς Μερσέν», που πήραν το όνομά τους από τον μοναχό του 17ου αιώνα Μαρέν Μαρσέλ που πρώτος αφοσιώθηκε στη μελέτη τους.

Ο νέος μεγαλύτερος πρώτος αριθμός ανακαλύφθηκε από τον 51χρονο αμερικανό ηλεκτρολόγο μηχανικό Τζόναθαν Πέις από το Τενεσί, μετά από έξι 24ωρα υπολογισμών μέσω υπολογιστή. Σε επόμενο στάδιο, η διεθνής ερευνητική ομάδα GIMPS (Great Internet Mersenne Prime Search) χρησιμοποίησε τέσσερις υπολογιστές άλλων εθελοντών προκειμένου να επιβεβαιώσει το αποτέλεσμα.

Να σημειωθεί ότι, ο Τζόναθαν Πέις αναμένεται να βραβευθεί για την ανακάλυψή του με 3.000 δολάρια.

Επόμενος στόχος του προγράμματος GIMPS είναι να βρει ένα πρώτο αριθμό με 100 εκατομμύρια ψηφία, η ανακάλυψη αυτή θα κάνει πλουσιότερο κατά 150.000 δολάρια όποιον εντοπίσει τον μεγάλο αριθμό-ρεκόρ.

Όπως αναφέρουν η Guardian και το «New Scientist», ο καθηγητής Κάλντγουελ εξήγησε την αγάπη ορισμένων επιστημόνων για τους πρώτους αριθμούς: «Είναι συναρπαστικοί για όλους εμάς που ενδιαφερόμαστε γι’ αυτούς. Είναι σαν να ρωτάει κανείς κάποιον γιατί ανεβαίνει σε ένα βουνό».

Ο καθηγητής μαθηματικών Κέρτις Κούπερ του Πανεπιστημίου του Κεντρικού Μισούρι στις ΗΠΑ, ο οποίος είχε βρει τον προηγούμενο μεγαλύτερο πρώτο αριθμό τον Ιανουάριο του 2016, δήλωσε «λίγο λυπημένος που έχασε το ρεκόρ τόσο γρήγορα», αλλά και «πραγματικά χαρούμενος για τον οργανισμό GIMPS και τον συγκεκριμένο ερευνητή που βρήκε το νέο αριθμό…».

Μεταξύ άλλων, οι πρώτοι αριθμοί χρησιμοποιούνται στην κρυπτογραφία, δηλαδή στα μαθηματικά που διασφαλίζουν ασφάλεια στις συναλλαγές και στις επαφές μέσω διαδικτύου. Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η ανακάλυψη του νέου μεγαλύτερου πρώτου αριθμού δεν αναμένεται να έχει κάποια άμεση πρακτική χρησιμότητα.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ The Guardian / New Scientist

Μοιράσου το άρθρο: