Ο πλανήτης Άρης εμπνέει τους αρχιτέκτονες του διαστήματος

Μέχρι πρόσφατα, η διαστημική αρχιτεκτονική επικεντρώνεται κυρίως σε έργα όπως είναι οι τροχιακοί διαστημικοί σταθμοί ή τα ρομπότ εξερεύνησης στον Άρη. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, ένα ευρύτερο φάσμα επαγγελματιών, όπως αρχιτέκτονες, κοινωνιολόγοι, επιχειρηματίες και επενδυτές, εργάζονται πάνω στο σχεδιασμό οικότοπων για εξωγήινα περιβάλλοντα.

Στο διαγωνισμό της NASA, 3D-Printed Habitat Challenge, ένα γραφείο αρχιτεκτονικής, κέρδισε το πρώτο βραβείο και 500.000 δολάρια, για τον σχεδιασμό ενός οικότοπου για τον Άρη. Πρόκειται για το AI SpaceFactory με έδρα τη Νέα Υόρκη και την πρότασή του, Marsha.

Ο πλανήτης Άρης εμπνέει τους αρχιτέκτονες του διαστήματος

«Ο κύριος λόγος για τον οποίο εργαζόμαστε πάνω σε αυτό εδώ, είναι επειδή κοστίζει πολύ ακριβά να μεταφέρουμε τα υλικά στον Άρη», δήλωσε ο ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΙ SpaceFactory, Ντέιβιντ Μάλοτ, σε συνέντευξή του στο Space.com. «Θέλουμε οι αστροναύτες να ζήσουν εδώ. Όταν θα είμαστε έτοιμοι να τους στείλουμε να ζήσουν στον Άρη, θα χρειαστεί να έχουν κάποιο μέρος να ζήσουν. Όμως ο κατασκευαστικός εξοπλισμός και τα υλικά είναι ογκώδη και βαριά και θα ήταν δύσκολο και εξαιρετικά ακριβό να τα στείλουμε σε έναν άλλο πλανήτη. Τα κτίρια στον Άρη πρέπει να κατασκευαστούν πριν φτάσουν οι αστροναύτες στον πλανήτη, χρησιμοποιώντας υλικά από τον Άρη», πρόσθεσε ο Μάλοτ.

Ο πλανήτης Άρης εμπνέει τους αρχιτέκτονες του διαστήματος

Το υλικό που χρησιμοποιεί η εταιρεία για την εκτύπωση είναι ένα συνδετικό βιοπολυμερές με βασάλτη που έχει αναπτυχθεί από καλλιέργειες καλαμποκιού και ζαχαροκάλαμου. Επιπλέον, είναι δοκιμασμένο και επικυρωμένο από τη NASA και είναι πιο ανθεκτικό από το σκυρόδεμα. Έτσι, ενώ όλα τα συστατικά του μείγματος που χρησιμοποιεί η εταιρία για την εκτύπωση προέρχονται από τη Γη, αλλά είναι διαθέσιμα και στον Άρη.

Η εκτύπωση ενός οικισμού χρησιμοποιώντας αυτό το υλικό είναι πολύ ευαίσθητη στη θερμοκρασία, έτσι η ομάδα του AI SpaceFactory παρακολουθεί στενά τη διαδικασία. «Συγκρίνω αυτή τη διαδικασία με το βράσιμο των αυγών, καθώς έχει να κάνει με τη θερμοκρασία και τον χρόνο», λέει ο Μάλοτ. Το υλικό είναι εξαιρετικά ανθεκτικό, κι ένας από τους λόγους για τον οποίο το πρότζεκτ κέρδισε το πρώτο βραβείο, και 100% ανακυκλώσιμο. Είναι επίσης πιο οικονομικό από το τσιμέντο και το σκυρόδεμα, ενώ η παραγωγή του δεν απαιτεί τη χρήση νερού ή μεγάλων ποσοτήτων ενέργειας.

Εκτός από το πρότζεκτ Marsha, το AI SpaceFactory αναπτύσσει το TERA, «το πιο προηγμένο, βιώσιμο κτίριο που έχει σχεδιαστεί ποτέ». Το εξωτερικό κέλυφος του TERA είναι τρισδιάστατα εκτυπωμένο με ανανεώσιμα και ανακυκλώσιμα υλικά, τα οποία ελαχιστοποιούν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις χωρίς να διακυβεύουν την άνεση και την απόδοση.

«Προσπαθώντας να βρούμε λύσεις για την οικοδόμηση σε ένα ακραίο και απομακρυσμένο περιβάλλον όπως είναι αυτό του Άρη, ουσιαστικά επιλύουμε μια θεμελιώδη πρόκληση για την οικοδόμηση πάνω στη Γη, σε μέρη που έχουν υποστεί μεγάλες φυσικές καταστροφές, με ένα βιώσιμο τρόπο», εξηγεί ο Μάλοτ.

Από το 2020, το AI SpaceFactory θα ξεκινήσει ένα πολυετές πιλοτικό πρόγραμμα για την κατασκευή TERA σε τοποθεσίες στις ΗΠΑ και παγκοσμίως και αναζητά ιδιοκτήτες γης. Οι ιδιοκτήτες που θα παραχωρήσουν τη γη τους θα επιλέγονται με βάση την ποικιλομορφία και τη σπανιότητα του οικοπέδου, κατά πόσο είναι σε απομακρυσμένη περιοχή, το κόστος μεταφοράς υλικών, την ποιότητα του εδάφους, κλπ.

ΠΗΓΗ: Space

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος