Ο ρόλος των ρομπότ στη μάχη ενάντια στον COVID-19

Πολλές χώρες ανά τον κόσμο δοκιμάζουν νέες τεχνολογίες στη μάχη κατά της πανδημίας του κορονοϊού, όπως για παράδειγμα την χρήση ρομπότ που βοηθούν το νοσηλευτικό προσωπικό εκτελώντας καθημερινές εργασίες.

Στο νοσοκομείο Circolo de Varese, στη Λομβαρδία, το ρομπότ Tommy μετακινείται από δωμάτιο σε δωμάτιο κι επισκέπτεται τους ασθενείς. Το ρομπότ, κινεζικής παραγωγής, βοηθά τους γιατρούς να συλλέγουν από απόσταση πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση της υγείας των ασθενών και να επικοινωνούν μαζί τους. Αυτό έχει πολλά πλεονεκτήματα καθώς τα ρομπότ αυτά δεν κινδυνεύουν να μολυνθούν, δεν καταναλώνουν προστατευτικό εξοπλισμό και δεν κουράζονται ποτέ. Ωστόσο, δεν λειτουργούν αυτόνομα και πρέπει να ελέγχονται εξ αποστάσεως.

Στην Ινδία, στην πόλη Τσενάι, χρησιμοποιούν παρόμοια ρομπότ στα νοσοκομεία που φέρνουν φαγητό και φάρμακα στους ασθενείς. Άλλες χώρες χρησιμοποιούν ρομπότ για να κάνουν υπεριώδη απολύμανση. Με αυτή τη μέθοδο, χρειάζονται 10 λεπτά για να σκοτώσουν όλα τα μικρόβια σε ένα δωμάτιο, υπό τον όρο ότι δεν υπάρχει κανένας γύρω επειδή οι ακτίνες είναι πολύ επικίνδυνες για τον άνθρωπο. Στη Γερμανία και τη Γαλλία, τα ρομπότ χρησιμοποιούνται σε σούπερ μάρκετ ή σε κάποιες κρατικές υπηρεσίες για να δίνουν οδηγίες στον κόσμο σχετικά με την αντιμετώπιση του Covid-19.

Τέλος, στην πρωτεύουσα της Τυνισίας, ρομπότ-αστυνόμοι είναι υπεύθυνα για την επιβολή του περιορισμού και περιπολούν τους δρόμους εκπέμποντας ηχητικά μηνύματα. Είναι εξοπλισμένα με μια θερμική κάμερα για τη μέτρηση της θερμοκρασίας του σώματος και μπορούν ακόμη και να ελέγχουν τις ταυτότητες των πολιτών.

Περισσότερη χρηματοδότηση για την ρομποτική, λένε οι ειδικοί

Ομάδα εμπειρογνωμόνων ρομποτικής δημοσίευσε μια ανοικτή επιστολή στο επιστημονικό περιοδικό Science Robotics, όπου εξηγεί ότι η πανδημία του κορονοϊού θα πρέπει να χρησιμεύσει ως καταλύτης για την αυξημένη χρήση και ανάπτυξη των ρομπότ.

Η επιστολή αυτή έχει ως στόχο να προσελκύσει περισσότερη χρηματοδότηση για την ανάπτυξη των ρομπότ. «Αν δεν συνεχιστεί η έρευνα, για άλλη μια φορά τα ρομπότ, δεν θα είναι έτοιμα για την επόμενη επιδημία», υποστηρίζουν οι επιστήμονες στην επιστολή τους. «Ενισχύοντας τη συνεργασία μηχανικών και λοιμωξιολόγων με ειδική χρηματοδότηση, θα μπορούμε να είμαστε έτοιμοι όταν θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την επόμενη πανδημία».

ΠΗΓΗ: Francetvinfo, CNBC

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος