Να «διορθώσει» το Facebook -και μεταξύ άλλων να καταπολεμήσει τη διασπορά ψεύτικων και παραπλανητικών ειδήσεων (fake news) μέσω του δικτύου του έθεσε ως στόχο για το 2018 ο (συν)ιδρυτής και διευθύνων συμβουλος του δημοφιλέστερου εργαλείου κοινωνικής δικτύωσης, Μαρκ Ζάκερμπεργκ.

Με αυτή τη δημόσια δέσμευση ο Ζάκερμπεργκ θέτει κατ’ εξαίρεση έναν εταιρικό και όχι προσωπικό στόχο με αφορμή το ξεκίνημα της νέας χρονιάς.

Για την ιστορία του πράγματος, ο πολυεκατομμυριούχος της τεχνολογίας, στην αρχή του 2016 είχε υποσχεθεί στον εαυτό του να φτιάξει ένα απλό σύστημα τεχνητής νοημοσύνης για το σπίτι του, το 2015 να διαβάζει δύο βιβλία το μήνα, το 2013 να συναντάει ένα πρόσωπο κάθε μέρα πέρα από το προσωπικό του Facebook, το 2011 να τρώει μόνο κρέας που είχε σκοτώσει ο ίδιος, τα 2010 να μάθει την μανδαρινική (κινεζική) γλώσσα και το 2009 να φορά γραβάτα καθημερινά.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters και το BBC, ο 33χρονος Ζάκερμπεργκ έδωσε μια πρώτη πληροφορία για την ιδιαίτερη φετινή αυτοδέσμευσή του, που αφορά στην βελτίωση του Facebook (και στον έλεγχο των ψευδών ειδήσεων που διακινούνται μέσω αυτού) μέσα από μια προσωπική ανάρτηση στο προφίλ του που έγραφε: «ο κόσμος αισθάνεται αγχωμένος και διχασμένος, και το Facebook έχει πολλή δουλειά να κάνει».

Μετά και από την αυξανόμενη διάδοση της «ρητορικής του μίσους» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τη χρήση του Facebook για λόγους προπαγάνδας από πολιτικές και κυβερνητικές δυνάμεις, η εστίαση της προσοχής των υπεύθυνων λειτουργίας των ιστοσελίδων στην ακρίβεια και την ποιότητα των ειδήσεων είναι περισσότερο από απαραίτητη δεδομένης της πληθώρας των πληροφοριών στην ψηφιακή εποχή.

Παρόλο που δεν ξεκαθάρισε ακριβώς το τι έχει στο μυαλό του, ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ ανέφερε: «η προσωπική πρόκλησή μου για το 2018 είναι να εστιάσω για να διορθωθούν αυτά τα σημαντικά θέματα»… «Δεν θα αποτρέψουμε», πρόσθεσε, «όλα τα λάθη και τις καταχρήσεις»… «αλλά σήμερα κάνουμε πάρα πολλά σφάλματα, όσον αφορά την εφαρμογή των πολιτικών μας και την αποφυγή της κατάχρησης των εργαλείων μας».

«Το να προστατεύσουμε την κοινότητά μας από την κατάχρηση και το μίσος, να αμυνθούμε απέναντι στην παρέμβαση κρατών και να διασφαλίσουμε ότι ο χρόνος που αφιερώνεται στο Facebook, είναι δημιουργικός» είναι μερικά από τα σημαντικά ζητήματα στα οποία χρειάζεται να δοθεί έμφαση, κατέληξε ο ιδρυτής του δημοφιλούς εργαλείου κοινωνικής δικτύωσης.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ BBC

Φωτογραφία: AP /Jeff Roberson

Μοιράσου το άρθρο: