Οι προγραμματισμένες αποστολές της NASA για την «εξερεύνηση» του Ήλιου

Προκειμένου οι επιστήμονες να μάθουν περισσότερα για τον Ήλιο και τις δυναμικές επιπτώσεις του στο διαστημικό περιβάλλον, η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει δύο νέες αποστολές, με σκοπό τη μελέτη του λαμπερότερου σώματος του ουρανού.

Η πρώτη μελέτη θα ερευνήσει το πώς ο αστέρας του ηλιακού μας συστήματος στέλνει σωματίδια και ενέργεια σε όλο το ηλιακό σύστημα και η δεύτερη πώς αντιδρά η Γη σε αυτό. Η εκτόξευση των δύο αποστολών είναι προγραμματισμένη για να συμβεί έως τον Αύγουστο του 2022 και οι αποστολές αναμένεται να λειτουργήσουν συμπληρωματικά σε σχέση με την τωρινή ηλιακή αποστολή Parker Solar Probe της NASA και την επερχόμενη Solar Orbiter της NASA και της ESA (Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος), η οποία αναμένεται να εκτοξευθεί το 2020.

Ο Ήλιος δημιουργεί μια τεράστια ποσότητα ηλιακών σωματιδίων που είναι γνωστά ως «ηλιακός άνεμος». Ο εν λόγω «άνεμος» μέσω της ακτινοβολίας επηρεάζει τον διαστημικό «καιρό». Όσο καλύτερα οι επιστήμονες κατανοούν πώς επηρεάζεται ο διαστημικός καιρός, τόσο καλύτερα θα μπορούν να προλάβουν ή να μετριάσουν τις μελλοντικές επιπτώσεις του για τη Γη. Αυτό επειδή κοντά στη Γη, τα  ηλιακά σωματίδια αλληλεπιδρούν με το γήινο μαγνητικό πεδίο και ενδέχεται να έχουν επιπτώσεις για την ασφάλεια των αστροναυτών, τη λειτουργία των ραδιοεπικοινωνιών, των συστημάτων GPS και των ηλεκτρικών δικτύων στον πλανήτη μας.

Η πρώτη αποστολή PUNCH (Polarimeter to Unify the Corona and Heliosphere) -αποτελούμενη από τέσσερις δορυφόρους σε μέγεθος βαλίτσας- έχει κόστος 165 εκατομμυρίων δολαρίων. Στόχος της είναι να μελετήσει την εξωτερική ατμόσφαιρα του Ήλιου, γνωστή και ως στέμμα, και τον τρόπο που παράγει τον “ηλιακό άνεμο”. Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης αποστολής αναμένεται να καταγραφεί σε πραγματικό χρόνο ο «άνεμος» των ηλιακών σωματιδίων καθώς φεύγει από τον Ήλιο. Επιπλέον, στόχος της πρώτης αποστολής είναι η παρακολούθηση των περιοδικών στεμματικών εκτινάξων μάζας, καθώς και άλλων φαινομένων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον διαστημικό καιρό γύρω από τη Γη.

Η δεύτερη αποστολή TRACERS (Tandem Reconnection and Cusp Electrodynamics Reconnaissance Satellites), κόστους 115 εκατομμυρίων δολαρίων, θα εκτοξευθεί παράλληλα με την PUNCH και θα παρατηρεί τα σωματίδια και τα μαγνητικά πεδία πάνω από το βόρειο πόλο της Γης, ώστε να μελετηθεί πώς αυτά αλληλεπιδρούν με τα εισερχόμενα ηλιακά σωματίδια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: NASA-SDO

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος