Οι πρώτες ψηφιακές φωτογραφίες των 3.200 megapixel από τη μεγαλύτερη ψηφιακή κάμερα στον κόσμο

Οι αισθητήρες της φωτογραφικής μηχανής του παρατηρητήριου Vera CRubin, το οποίο βρίσκεται υπό κατασκευή, κατέγραψε τις μεγαλύτερες σε ανάλυση ψηφιακές φωτογραφίες, στα 3.200 megapixels, σημειώνοντας νέο παγκόσμιο ρεκόρ για τη μεγαλύτερη ανάλυση που έχει ληφθεί ποτέ σε μία μόνο λήψη. Οι λήψεις αυτές πραγματοποιήθηκαν στο Εθνικό Εργαστήριο Επιταχυντή SLAC (Stanford Linear  Accelerator Center) του Υπουργείου Ενέργειας στην Καλιφόρνια.

Πρόκειται για τις μεγαλύτερες φωτογραφίες που έχουν ληφθεί ποτέ σύμφωνα με  αξιωματούχους του SLAC – τόσο μεγάλες που θα χρειαζόταν 378 4K τηλεοράσεις εξαιρετικά υψηλής ευκρίνειας για να εμφανιστεί μία από αυτές σε πλήρες μέγεθος, ενώ η ανάλυσή τους είναι τόσο υψηλή που θα μπορούσατε να δείτε μια μπάλα του γκολφ από περίπου 25 χιλιόμετρα μακριά. Το εστιακό επίπεδο της κάμερας LSST έχει εμβαδόν αρκετά μεγάλο για να συλλάβει ένα μέρος του ουρανού με μέγεθος περίπου 40 φεγγάρια.

Η ομάδα του SLAC που κατασκευάζει την κάμερα LSST  (Legacy Survey of Space and Time) η οποία θα τοποθετηθεί στο Παρατηρητήριο Vera Rubin που βρίσκεται στην Χιλή, επικεντρώθηκε σε κοντινά αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένου ενός μπρόκολου Romanesco, λόγω της περίπλοκης υφής της επιφάνειάς του.

«Η λήψη αυτών των εικόνων είναι ένα σημαντικό επίτευγμα», δήλωσε ο Aaron Roodman, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη συναρμολόγηση και τη δοκιμή της κάμερας. «Με τις υπάρχουσες αυστηρές προδιαγραφές, καταφέραμε να ωθήσουμε τα όρια του δυνατού για να εκμεταλλευτούμε κάθε τετραγωνικό χιλιοστό του εστιακού επιπέδου και να μεγιστοποιήσουμε τα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε με αυτό».

Οι πρώτες ψηφιακές φωτογραφίες των 3.200 megapixel από τη μεγαλύτερη ψηφιακή κάμερα στον κόσμο

Όπως και ο αισθητήρας της κάμερας του κινητού σας, το εστιακό επίπεδο της κάμερας LSST μετατρέπει το φως που εκπέμπεται ή αντανακλάται από ένα αντικείμενο, σε ηλεκτρικά σήματα τα οποία τη συνέχεια, δημιουργούν μια ψηφιακή φωτογραφία. Αλλά ο πυρήνας της κάμερας LSST είναι μεγαλύτερος, πιο περίπλοκος και πιο ικανός από οποιοδήποτε ηλεκτρονικό προϊόν διατίθεται στην αγορά.

Η LSST κάμερα αποτελείται από 189 μεμονωμένους αισθητήρες εικόνας CCD, με ανάλυση 16 megapixels ο κάθε ένας και pixels μεγέθους πλάτους 10 microns. Οι αισθητήρες κατηγοριοποιήθηκαν σε ομάδες των εννέα CCD που ονομάζονται «science rafts» και 21 από αυτές τις ομάδες μπήκαν σε ένα ειδικό πλέγμα για τις δοκιμές που έγιναν. Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε μία ομάδα CCD κοστίζει 3 εκατομμύρια δολάρια.

Τα πλέγματα κατασκευάστηκαν στο Εθνικό Εργαστήριο  Brookhaven του αμερικανικού υπουργείου στη Νέα Υόρκη και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στο SLAC. Τον Ιανουάριο του 2020, η ομάδα του SLAC ολοκλήρωσε την τοποθέτηση των 21 πλεγμάτων που φέρουν αισθητήρες, καθώς και άλλα τέσσερα εξειδικευμένα πλέγματα που όμως δεν χρησιμοποιήθηκαν για απεικόνιση, στις καθορισμένες θέσεις τους στο δίκτυο εστιακού επιπέδου. Πρόκειται για μια απαιτητική διαδικασία που χρειάστηκε περίπου έξι μήνες για να ολοκληρωθεί.

Τα πλέγματα συσκευάζονται απίστευτα σφιχτά για τη μεγιστοποίηση της περιοχής απεικόνισης του εστιακού επιπέδου. Η απόσταση μεταξύ των CCD στα γειτονικά πλέγματα είναι μικρότερη από το πλάτος πέντε τριχών από ανθρώπινα μαλλιά, ανέφεραν αξιωματούχοι του SLAC. Οι δε αισθητήρες είναι εύθραυστοι και μπορεί να ραγίσουν εύκολα εάν έρθουν σε επαφή μεταξύ τους.

Ο συνδυασμός του υψηλού ρίσκου και των αυστηρών προδιαγραφών του έργου ήταν πρόκληση για εμάς’, δήλωσε η μηχανικός του SLACHannah Pollek, μέλος της ομάδας ενσωμάτωσης αισθητήρων. «Αλλά το καταφέραμε χάρη της ευελιξίας της ομάδας μας».

Οι εικόνες που κυκλοφόρησαν πρόσφατα αποτελούν μέρος εκτεταμένων, συνεχιζόμενων δοκιμών που έχουν σχεδιαστεί για τον έλεγχο του εστιακού επιπέδου, το οποίο δεν έχει ακόμη εγκατασταθεί στην κάμερα LSST. Αυτό θα ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους μήνες, όπως και η προσθήκη των φακών της κάμερας και άλλων βασικών στοιχείων, αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο. Η κάμερα θα πρέπει να είναι έτοιμη για τελική δοκιμή μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους, ανέφεραν αξιωματούχοι της SLAC. Στη συνέχεια, θα σταλεί στην Χιλή, όπου χτίζεται το Παρατηρητήριο Vera CRubin.

Οι πρώτες ψηφιακές φωτογραφίες των 3.200 megapixel από τη μεγαλύτερη ψηφιακή κάμερα στον κόσμο

Το παρατηρητήριο, γνωστό στο παρελθόν ως το Μεγάλο Συνοπτικό Τηλεσκόπιο Αποτύπωσης, θα χρησιμοποιήσει έναν καθρέφτη πλάτους 8,4 μέτρων και μια κάμερα 3,2 δισεκατομμυρίων pixel για να πραγματοποιήσει μια 10ετή μελέτη του κόσμου μας, με τίτλο «Legacy Survey of Space and Time».   

Η κάμερα LSST θα δημιουργήσει ένα πανόραμα του Νότιου ουρανού κάθε λίγες νύχτες, συγκεντρώνοντας έτσι έναν αστρονομικό θησαυρό που θα περιλαμβάνει εικόνες από 20 δισεκατομμύρια διαφορετικούς γαλαξίες.

«Αυτά τα δεδομένα θα εμπλουτίσουν τις γνώσεις μας για το πώς οι γαλαξίες εξελίχθηκαν με την πάροδο του χρόνου και θα μας επιτρέψουν να δοκιμάσουμε τα μοντέλα της σκοτεινής ύλης και της σκοτεινής ενέργειας με μεγαλύτερη ακρίβεια», δήλωσε ο επιστήμονας Steven Ritz ο οποίος συμμετέχει στο έργο επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Σάντα Κρουζ. «Το παρατηρητήριο θα είναι μια θαυμάσια εγκατάσταση για ένα ευρύ φάσμα επιστημών – από λεπτομερείς μελέτες του ηλιακού μας συστήματος έως μελέτες μακρινών αντικειμένων προς την άκρη του ορατού σύμπαντος», είπε ο Ritz.

ΠΗΓΗ: LiveScience

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος