Ολλανδία: 3D βιο-εκτυπωτής δημιουργεί “ζωντανούς ιστούς μέσα σε δευτερόλεπτα

Τρισδιάστατος βιολογικός εκτυπωτής στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης εκτυπώνει ταχύτατα μέρη του ανθρώπινου σώματος όπως η καρδιακή βαλβίδα ή τμήματα του μηρού.

Αυτός ο εκτυπωτής που αναπτύχθηκε στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης σε συνεργασία με το UMC Utrecht, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή μοντέλων οργάνων ή οστών, μεταξύ άλλων. 

Το 2019, το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης ανέπτυξε ένα βιο-μελάνι το οποίο καθιστά την τρισδιάστατη εκτύπωση πιο γρήγορη και μπορεί να τοποθετήσει ζωντανά κύτταρα σε μια δομή. Η ταχύτητα είναι πολύ σημαντική όταν εκτυπώνονται κύτταρα. Εάν η διαδικασία διαρκεί πολύ, τα ποσοστά επιβίωσης των κυττάρων είναι εξαιρετικά χαμηλά.

Ο Ρικάρντο Λεβάτο, ερευνητής στη βιοπαρασκευή και την αναγεννητική ιατρική, συνεργάστηκε με το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Λωζάνης πάνω στην ογκομετρική βιοεκτύπωση και πιστεύει πως με αυτήν την τεχνική θα μπορούσαν να εκτυπωθούν ολόκληρα όργανα.

Ολλανδία: 3D βιο-εκτυπωτής δημιουργεί “ζωντανούς ιστούς μέσα σε δευτερόλεπτα

Ογκομετρική βιολογική εκτύπωση

Αυτός ο εκτυπωτής διαθέτει περιστρεφόμενο δοχείο υγρού τζελ που στερεοποιείται όταν έρχεται σε επαφή με φως λέιζερ. Το δοχείο εκτίθεται σε φως υπό διάφορες γωνίες που παράγει μια τρισδιάστατη εικόνα. Αυτή η εικόνα σκληραίνει αμέσως, εξηγεί ο Ρικάρντο. Οι ερευνητές είναι σε θέση να μελετήσουν μια βιολογική διαδικασία προσθέτοντας βλαστικά κύτταρα στο πήκτωμα μέσα στο δοχείο. Αυτή η τεχνική φέρνει τους ερευνητές πιο κοντά στον στόχο της εκτύπωσης ολόκληρων οργάνων. Για το έργο αυτό, ο Λεβάτο έλαβε αρχική επιχορήγηση 1,8 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας.

Μελλοντικός στόχος της ομάδας είναι να μπορέσει ο βιολογικός εκτυπωτής να εκτυπώσει οργανικά προσθετικά από τους ιστούς του ίδιου του ασθενούς. «Χάρη στην επιχορήγηση, ελπίζουμε να αναπτύξουμε την τεχνική σε τέτοιο βαθμό ώστε ο εκτυπωτής να μπορεί να τυπώνει ένα τρισδιάστατο μοντέλο οστού».

«Θέλουμε να εκτυπώσουμε το μοντέλο όσο πιο ρεαλιστικά γίνεται και να συμπεριλάβουμε κύτταρα μυελού των οστών που παράγουν λευκά και ερυθρά αιμοσφαίρια. Αυτό θα μας επιτρέψει να μελετήσουμε ορισμένες ασθένειες, όπως η λευχαιμία». Με αυτόν τον τρόπο οι επιστήμονες θα μπορούν να δοκιμάσουν μια θεραπεία στα εκτυπωμένα όργανα πριν εφαρμοστεί στον ασθενή. Αυτή η καινοτομία θα συμβάλλει στη μείωση των παρενεργειών στον ασθενή αλλά και του ιατρικού κόστους για επικείμενες θεραπείες. Εκτός από αυτά τα πλεονεκτήματα, ένα ακριβές μοντέλο σημαίνει ότι οι δοκιμές σε ζώα για την ανάπτυξη φαρμάκων, δεν θα είναι πλέον απαραίτητες.

ΠΗΓΗ: InnovationOrigins

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος