Πώς επηρεάζονται οι τεχνολογικές εταιρείες από τον κορονοϊό

Ο τομέας της τεχνολογίας νιώθει τον αντίκτυπο του κορονοϊού, με εταιρείες να κλείνουν γραφεία, καταστήματα και εργοστάσια στην Κίνα, καθώς και με περιορισμούς στα μη απαραίτητα ταξίδια στη χώρα για τους υπαλλήλους. Τα κλεισίματα των καταστημάτων, τα οποία αρχικά αναμενόταν να διαρκέσουν μια εβδομάδα, έως τα τέλη Ιανουαρίου δηλαδή, θα ανοίξουν στις 10 Φεβρουαρίου. Οι υπάλληλοι σε ορισμένες επαρχίες ζητούν από  τις εταιρείες στις οποίες εργάζονται, να μην ξανανοίξουν μέχρι την 1η Μαρτίου.

Στις αρχές του μήνα, μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας η Apple, η Samsung, η Microsoft, η Tesla και η Google ανακοίνωσαν ότι θα κλείσουν προσωρινά όλα τα εταιρικά γραφεία, εργοστάσια παραγωγής και καταστήματα λιανικής πώλησης σε όλη την Κίνα. Η Google έχει επίσης κλείσει γραφεία στο Χονγκ Κονγκ και την Ταϊβάν. Σύμφωνα με την επικεφαλής της Apple, Deirdre O’Brien, τα γραφεία και τα κέντρα επικοινωνίας αναμένεται να ανοίξουν την επόμενη εβδομάδα, ενώ είναι άγνωστο πότε θα επαναλειτουργήσουν τα καταστήματα λιανικής πώλησης. Τα πρωτόκολλα υγείας και οι τοπικοί περιορισμοί στους δημόσιους χώρους θα επηρεάσουν αυτή την απόφαση.

Η Amazon δεν έχει ακόμη ανακοινώσει κλείσιμο γραφείων στο Πεκίνο, το Σεντσέν, τη Σαγκάη και το Γκουανγκζού, αλλά απαιτεί από τους υπαλλήλους να λάβουν έγκριση για οποιεσδήποτε βασικές μετακινήσεις στην Κίνα. Οι υπάλληλοι που ταξιδεύουν εντός και εκτός της Κίνας συνιστούν επίσης να εργάζονται από το σπίτι για διάστημα 14 ημερών πριν επιστρέψουν στο γραφείο.

Αν και το Facebook δεν έχει γραφεία στην Κίνα, σύστησε στους υπαλλήλους του να αποφεύγουν ταξίδια μέσα στην ενδοχώρα της Κίνας. Αξίζει να σημειωθεί πως περισσότερες από 50 αεροπορικές εταιρείες παγκοσμίως έχουν αναστείλει πτήσεις εντός και εκτός της χώρας.

Πώς επηρεάζονται οι τεχνολογικές εταιρείες από τον κορονοϊό

Καθυστερήσεις στην παραγωγή και ακυρώσεις συμμετοχής

Δεδομένου ότι πολλά προϊόντα κατασκευάζονται στην Κίνα (ή χρησιμοποιούν μέρη από κινέζους πωλητές), οι ειδικοί προειδοποιούν τους πελάτες να περιμένουν ελλείψεις για διάφορα smartphones, ακουστικά VR, αυτοκίνητα και άλλα αξεσουάρ τεχνολογίας. Το Facebook έχει επίσης σταματήσει να λαμβάνει νέες παραγγελίες για τα πιο πρόσφατα ακουστικά VC της Oculus Quest, λόγω του κορονοϊού.

Λόγω του κοροναϊού, η Tesla θα καθυστερήσει την παράδοση του μοντέλου 3. Άλλες κινεζικές μάρκες που αναμένεται να έχουν καθυστερήσεις στην παραγωγή είναι η Oppo, η Xiaomi, η Lenovo και η Huawei.

Πολλές εταιρείες τεχνολογίας όπως η Sony, η Amazon, η Nvidia, η LG Electronics, η ZTE και η Ericsson, έχουν ακυρώσει τη συμμετοχή τους σε παγκόσμιες διοργανώσεις όπως το Mobile World Congress (MWC) στη Βαρκελώνη. Το οργανωτικό όργανο της GSMA έχει αυξήσει σταθερά τον έλεγχο του ιού καθώς ολοένα και περισσότερες εταιρείες αποσύρονται από τη διοργάνωση. Την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου, το GSMA ανακοίνωσε ότι θα εμποδίσει τους ταξιδιώτες από την επαρχία Hubai να συμμετέχουν στην εκδήλωση και όσοι επισκέπτονται την Κίνα θα πρέπει να αποδείξουν ότι έχουν βρεθεί εκτός χώρας για 14 ημέρες πριν από την παρουσία τους στο MWC, στις 24 Φεβρουαρίου.

Παρόλα αυτά, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δεν συνιστά την ακύρωση παγκόσμιων διασκέψεων όπως το MWC. «Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι υπάρχει κοινοτική εξάπλωση στην Ευρώπη, οπότε ο ευρωπαϊκός ΠΟΥ δεν ζητά την ακύρωση μεγάλων διοργανώσεων», δήλωσε εκπρόσωπος του ΠΟΥ.

Η Huawei, η οποία αναμενόταν να φιλοξενήσει μια διάσκεψη προγραμματιστών την επόμενη εβδομάδα, ανέβαλε την εκδήλωση μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Η Airbnb ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει στους φιλοξενούμενους και τους οικοδεσπότες που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό την ευκαιρία να ακυρώσουν τις κρατήσεις χωρίς επιπλέον κόστος. Η πολιτική ισχύει για τους οικοδεσπότες ή τους επισκέπτες στην επαρχία Hubei, που βρίσκεται στη Γουχάν, και τις κρατήσεις μεταξύ 21 Ιανουαρίου και 8 Φεβρουαρίου, καθώς και όσους φιλοξενούνται ήδη στην επαρχία Hubei.

Η Uber ανέστειλε προσωρινά περίπου 240 λογαριασμούς χρηστών στο Μεξικό για να αποτρέψει την εξάπλωση του κορωναϊού. Σε μια ανάρτηση στο Twitter, η Uber δήλωσε ότι ανέστειλε τους λογαριασμούς στο Μεξικό επειδή οι χρήστες αυτοί είχαν έρθει σε επαφή με δυο οδηγούς που ενδεχομένως εκτέθηκαν στον ιό. Η εταιρεία ενήργησε αφού έλαβε πληροφορίες από το υγειονομικό τμήμα της πόλης του Μεξικού σχετικά με επιβάτη που μπορεί να ήταν φορέας του ιού. Οι συγκεκριμένοι λογαριασμοί ανήκουν σε δύο οδηγούς που μετέφεραν το άτομο, μαζί με περίπου 240 επιβάτες που ήρθαν σε επαφή με αυτούς τους οδηγούς.

ΠΗΓΗ: TheVerge, CENT

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος