Προς τον ISS ταξιδεύουν οι δύο ελληνικοί μικροδορυφόροι – Webdoc: Project UPSat

Με επιτυχία εκτοξεύθηκαν στο διάστημα οι δύο ελληνικής κατασκευής μικροδορυφόροι, o UPSat του Πανεπιστημίου της Πάτρας και της Libre Space Foundation, και ο δορυφόρος DUTHSat από το Πανεπιστήμιο της Θράκης, το απόγευμα, στις 18:12 ώρα Ελλάδας, μαζί με 26 άλλους παρεμφερείς μικροδορυφόρους, από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι, στο ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα των ΗΠΑ, πάνω σε ένα πύραυλο-φορέα «Atlas V», με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Δείτε το Webdoc του ert.gr για το Project δημιουργίας του UPSat

Ένα ημιυπόγειο στην οδό Αμπατιέλλου στην Αθήνα (που στεγάζει την κοινότητα του Hackerspace) αποτέλεσε για αρκετούς μήνες το “σπίτι” του UPSat, του πρώτου δορυφόρου ανοιχτού και ελεύθερου λογισμικού που κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα.

Το πρόγραμμα και η αποστολή του

Η διεθνής ερευνητική αποστολή QB50 περιλαμβάνει 50 δορυφόρους (CubeSats) που έχουν ως σκοπό τη συλλογή δεδομένων και σημαντικών στοιχείων για τη θερμόσφαιρα, το κατώτερο στρώμα της ατμόσφαιρας του πλανήτη μας (90–350 km).

Την πρωτοβουλία αλλά και το συντονισμό του Project ανέλαβε το Ινστιτούτο Von Karman και το πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως μέρος του προγράμματος FP7 (7th framework programme).

Οι 28 μικροδορυφόροι CubeSats -όπως είναι η κοινή ονομασία τους- αποτελούν μέρος του φορτίου που στέλνεται στον ISS από την ιδιωτική αμερικανική αεροδιαστημική εταιρεία Orbital ATK, στο πλαίσιο της αποστολής του ρομποτικού διαστημοπλοίου τροφοδοσίας Cygnus της τελευταίας.

Το μη επανδρωμένο σκάφος Cygnus μεταφέρει περίπου 3,5 τόνους προμηθειών και επιστημονικού φορτίου, μεταξύ των οποίων είναι και οι δύο ελληνικοί μικροδορυφόροι. Λόγω διαδοχικών τεχνικών προβλημάτων στα υδραυλικά συστήματα του πυραύλου «Άτλας», η εκτόξευση είχε χρειασθεί να αναβληθεί αρκετές φορές.

Όταν οι 28 μικροδορυφόροι φθάσουν με το διαστημικό σκάφος Cygnus στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, θα εκτοξευθούν ο ένας μετά τον άλλο στο διάστημα, προκειμένου να αρχίσουν το επιστημονικό έργο τους.

Θα ακολουθήσει η αποστολή στον ISS άλλων οκτώ μικροδορυφόρων CubeSats με τον ινδικό πύραυλο PSLV. Οι συνολικά 36 μικροδορυφόροι θα εξαπλωθούν σε διάφορα σημεία δύο διαφορετικών τροχιών και, μετά από περίπου ένα μήνα, θα δημιουργήσουν ένα εκτεταμένο δίκτυο μελέτης της θερμόσφαιρας πάνω από τη Γη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος