Σκωτία: Επιστήμονες δοκιμάζουν ρομπότ για υποβοηθούμενη διαβίωση

Ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Heriot-Watt στη Μ. Βρετανία, δημιούργησαν ένα «έξυπνο» εργαστήριο που μοιάζει με διαμέρισμα και το εξόπλισαν με αισθητήρες, έξυπνες τεχνολογίες και ρομπότ. Σκοπός τους είναι να βρουν νέες λύσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τα άτομα με αναπηρίες και τους ηλικιωμένους, να ζουν ανεξάρτητοι. Πρόκειται για το πρώτο εργαστήριο ανοιχτής πρόσβασης στον κόσμο για ερευνητικές λύσεις που αφορούν την υποβοηθούμενη διαβίωση.

Η επιστημονική ομάδα συνεργάζεται με παρόχους φροντίδας και εταιρείες τεχνολογίας για την ανάπτυξη διαφορετικών τεχνολογιών χρησιμοποιώντας το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things), την τεχνητή νοημοσύνη, τους έξυπνους αισθητήρες, τη ρομποτική, τις φορητές συσκευές και άλλες νέες τεχνολογίες. Στόχος τους είναι να αντιμετωπίσουν τυχόν προβλήματα στις διαδικτυακές αγορές και την βίντεο επικοινωνία αλλά και να παρακολουθούν την υγεία του ατόμου.

Ο επίκουρος καθηγητής και επικεφαλής του έργου του Πανεπιστημίου Heriot-Watt, Mauro Dragone, δήλωσε ότι προτεραιότητα της ομάδας είναι η ανάπτυξη εφικτών και πρακτικών λύσεων, οι οποίες μπορούν να εφαρμοστούν γρήγορα εν μέσω δύσκολων οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών.

«Η επιτυχημένη καινοτομία σε αυτόν τον τομέα είναι ζωτικής σημασίας για την αποσυμφόρηση των υγειονομικών δομών και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των κοινοτήτων μας», δήλωσε ο Dragone. Ο καθηγητής σημείωσε επίσης ότι το έργο έχει τη δυνατότητα να γεφυρώσει σημαντικά κενά επικοινωνίας, να διαχειριστεί μια ευρεία συνεργασία με άλλους φορείς και να ενθαρρύνει την καινοτομία της Σκωτίας, όπου βρίσκεται το πανεπιστήμιο.

Το έξυπνο εργαστήριο διαθέτει τρία ρομπότ, ένα από τα οποία είναι και ο Pepper, το πρώτο ανθρωποειδές ρομπότ στον κόσμο που κυκλοφόρησε στην Ιαπωνία το 2014. Είναι προγραμματισμένο να εκτελεί καθήκοντα όπως η πραγματοποίηση τηλεφωνικών κλήσεων.

Οι επιστήμονες επικεντρώνονται στην κατανόηση των αναγκών των πιο ευάλωτων ατόμων κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19 και στην εύρεση της τεχνολογίας που θα μπορούσε να κάνει τη ζωή τους καλύτερη.

Επινοημένο ως περιβάλλον με υποβοηθούμενη διαβίωση, το έργο θα υποστηρίξει ευάλωτες ομάδες ανθρώπων των οποίων οι συνθήκες επιδεινώθηκαν λόγω της κοινωνικής απομόνωσης, όπως απαιτείται από την τρέχουσα κρίση δημόσιας υγείας.

Η ερευνητική ομάδα προσκαλεί επίσης τις εταιρείες παροχής υπηρεσιών, τους παραγωγούς και προμηθευτές «έξυπνων» οικιακών λύσεων και άλλων παρόμοιων προϊόντων, να συμβάλλουν στο έργο αυτό, με την τεχνογνωσία τους.

ΠΗΓΗ: BBCTechtimes

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος