Όπως αναγνωρίζουμε τα συναισθήματα ενός ζώου από τις αντιδράσεις του ή από την εξωτερική του εικόνα, έτσι ακριβώς θα έχουμε την ευκαιρία να ξεχωρίσουμε τα συναισθήματα ενός μη ζωντανού όντος και συγκεκριμένα ενός ρομπότ. Χάρη στις εργασίες των μηχανικών του Πανεπιστημίου Κορνέλ στις ΗΠΑ,  με επικεφαλής τον Γκάι Χόφμαν, αναπληρωτή καθηγητή στο Sibley School of Mechanical and Aerospace Engineering, ένα πρωτότυπο ρομπότ κατασκευάστηκε στο εργαστήριο Human-Robot Collaboration and Companionship Lab.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που ένα ρομπότ δεν σχεδιάστηκε για να «διαβάζει» τα δικά μας συναισθήματα, αλλά αντίθετα μας επιτρέπει να αναγνωρίζουμε εμείς τα δικά του, δίνοντας μας έτσι την ευκαιρία να αναζητήσουμε και να δοκιμάσουμε μια πρώτη μορφή «επικοινωνίας» μεταξύ ανθρώπου-μηχανής.

Χάρη σε ένα μαλακό εξωτερικό «δέρμα», του οποίου η υφή αλλάζει ανάλογα με το τι θέλει το ρομπότ να «πει» στο πρόσωπο με το οποίο έρχεται σε επαφή, είναι δυνατό να καταλάβει κανείς τι «αισθάνεται» ένα μηχάνημα, αν βεβαίως δεχτεί κανείς πως οι μηχανές είναι σε θέση να αισθανθούν.

Η ομάδα των τεχνικών φρόντισε ώστε το «δέρμα» του ρομπότ να αλλάζει υφή όταν διοχετεύεται αέρας σε ελαστικές κυψελίδες κάτω από την επιφάνεια του υλικού.

Οι επιστήμονες επέλεξαν «ανατριχίλες» και «σηκωμένες τρίχες» ως τις αντιδράσεις του πρωτότυπου ρομπότ, για να «αντιγράψουν» τις αντιδράσεις των αληθινών ζώων στο φυσικό περιβάλλον, με σκοπό να δημιουργήσουν πραγματικές ευκαιρίες αλληλεπίδρασης/ «επικοινωνίας» ανάμεσα σε εμάς και στα ρομπότ.

Ο κ. Χόφμαν, του πανεπιστημίου Κορνέλ εξήγησε: «Έχουμε πολλές ενδιαφέρουσες σχέσεις με άλλα είδη. Πρέπει να αντιλαμβανόμαστε τα ρομπότ ως ένα από αυτά τα “άλλα είδη”, όχι να προσπαθούν να αντιγράψουν αυτό που κάνουμε εμείς (οι άνθρωποι) αλλά να έρχονται σε επαφή μαζί μας με τη δική τους “γλώσσα”, αξιοποιώντας τα δικά μας ένστικτα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: