Ρομπότ θα παίζουν Τζαζ μαζί με τους ανθρώπους στο μέλλον

Μουσικοί και ρομπότ θα αλληλεπιδρούν στο μέλλον, παίζοντας μαζί μελωδίες επί σκηνής και όχι μόνο. Η συγκεκριμένη «υπόσχεση» έρχεται από τις ΗΠΑ, στο πλαίσιο εργασιών ενός ερευνητικού προγράμματος που ονομάζεται MUSICA (Musical Improvising Collaborative Agent).

Το έργο έχει ως στόχο να εξερευνήσει νέους τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι είναι δυνατό να επιδρούν διαδραστικά με ρομπότ, χωρίς να χρησιμοποιούν την ομιλία. Κάτι τέτοιο φαντάζει ιδιαίτερα εφικτό στη Τζαζ, όπου οι αυτοσχεδιασμοί των μουσικών κυριαρχούν και οι καλλιτέχνες επικοινωνούν-συντονίζονται μεταξύ τους αξιοποιώντας τις μουσικές τους δεξιότητες και το «ένστικτό» τους.

«Υπάρχει η επιθυμία για πιο φυσικά είδη επικοινωνίας με τα υπολογιστικά συστήματα, καθώς αυτά γίνονται ολοένα πιο έξυπνα», δήλωσε ο επικεφαλής του προγράμματος Μπεν Γκρόσερ, επίκουρος καθηγητής νέων μέσων στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις, ο οποίος συνεργάζεται με τον Κέλαντ Τόμας, αναπληρωτή καθηγητή μουσικής στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα.

Οι Αμερικάνοι ερευνητές θα δημιουργήσουν μια μεγάλη βάση δεδομένων με τζαζ σόλο από διάφορους μουσικούς και μετά θα βάλουν τους υπολογιστές να αναλύσουν με ειδικό λογισμικό τις ηχογραφήσεις Tζαζ συναυλιών, ώστε να διακρίνουν τις διαδικασίες εκείνες που λαμβάνουν χώρα, όταν κάποιος μουσικός αυτοσχεδιάζει. Στη συνέχεια, ένα ρομποτικό σύστημα θα αξιοποιήσει αυτές τις πληροφορίες για να μάθει να κάνει σε πραγματικό χρόνο τους δικούς του μουσικούς αυτοσχεδιασμούς, όταν παίζει μουσική παρέα με ανθρώπους.
Το σύστημα αναμένεται να παραδοθεί στη DARPA (Υπηρεσία Προωθημένων Αμυντικών Ερευνητικών Προγραμμάτων του αμερικανικού Πενταγώνου, η οποία χρηματοδοτεί την έρευνα) έως το καλοκαίρι του 2016.

Το συνεχώς ανερχόμενο πεδίο της «υπολογιστικής δημιουργικότητας» (computational creativity) στον τομέα της μουσικής θα αποκτήσει κι ένα νέο εξεδικευμένο περιοδικό στις αρχές του 2016, με τίτλο “Journal of Creative Music Systems” (Περιοδικό Δημιουργικών Μουσικών Συστημάτων).

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του περιοδικού δρα Στίβεν Γιαν, λέκτορα μουσικής στο βρετανικό Πανεπιστήμιο του Χάντερσφιλντ, οι ποπ αστέρες του μελλοντος μπορεί να είναι κομπιούτερ, που θα δημιουργούν τη δική τους μουσική, την οποία θα είναι αδύνατο ξεχωρίσει κανείς από την ανθρώπινη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος