Scientific American: Πώς θα διαμορφώσουν οι αμερικανικές εκλογές το μέλλον της επιστήμης, της υγείας και του περιβάλλοντος

Τα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου θα έχουν βαθιές και δυνητικά μακροχρόνιες επιπτώσεις σε πολλούς τομείς της κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένης της επιστήμης. Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο αντίπαλός του, Τζο Μπάιντεν, έχουν παρουσιάσει πολύ διαφορετικά προγράμματα για τον χειρισμό κρίσιμων ζητημάτων, όπως είναι η πανδημία, οι επιζήμιες επιπτώσεις της κλιματικης αλλαγής και οι πολιτικές μετανάστευσης.

Το ποιος θα εκλεχθεί στον Λευκό Οίκο, αλλά και ποιος θα ελέγχει το Κογκρέσο, θα καθορίσει ποιοι νόμοι θα εγκρίνονται, πώς θα κατανέμονται οι προϋπολογισμοί και ποια κατεύθυνση θα ακολουθήσουν οι βασικοί επιστημονικοί φορείς (όπως η NASA και η Εθνική Ωκεάνια και Ατμοσφαιρική Διοίκηση).

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια είδαμε εκτεταμένες απορρυθμιστικές παρεμβάσεις που επηρεάζουν το κλίμα και τη δημόσια υγεία. Η κυβέρνηση Τραμπ έχει λάβει διάφορα μέτρα που μπορούν να εμποδίσουν την πρόσβαση των πολιτών στην υγειονομική περίθαλψη. Αυτή η τακτική φαίνεται καθαρά στον καταστροφικό χειρισμό της πανδημίας σε ομοσπονδιακό επίπεδο, σύμφωνα με πολλούς εμπειρογνώμονες στον τομέα της δημόσιας υγείας. Έχει διορίσει αξιωματούχους της βιομηχανίας σε επιστημονικά συμβουλευτικά συμβούλια και έχει κάνει άλλες κινήσεις που έχουν υπονομεύσει το ρόλο και την επιρροή της επιστημονικής κοινότητας, συμπεριλαμβανομένων των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC).

Θα υπάρξει καθοδική πορεία στην καμπύλη της πανδημίας;

Αναμφίβολα το πιο άμεσο ζήτημα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει ο επόμενος πρόεδρος είναι η πανδημία, το μέγεθος της οποίας, υποτιμούν συστηματικά ο Τραμπ και η κυβέρνησή του. Δεν έχουν καταφέρει να αντιμετωπίσουν σοβαρές ελλείψεις διαγνωστικών τεστ, έχουν παραβιάσει βασικές οδηγίες για τη δημόσια υγεία διοργανώνοντας μεγάλες συγκεντρώσεις αρνούμενοι να φορέσουν μάσκες (ενώ κοροϊδεύουν όσους το κάνουν), και μάλιστα έχουν αποδειχθεί ανίκανοι να αποτρέψουν κρούσματα στον ίδιο τον Λευκό Οίκο. Η διοίκηση έχει κατηγορηθεί για παρέμβαση σε ομοσπονδιακούς οργανισμούς υγείας με στόχο το  πολιτικό όφελος.

Έχει επίσης αρνηθεί να χρηματοδοτήσει τις πολιτείες και τις κοινότητες που έχουν πληγεί περισσότερο και, σε συνεργασία με τους Ρεπουμπλικάνους στη Γερουσία, έχει αντιταχθεί σε πακέτα ανακούφισης που περιλάμβαναν την επέκταση των πρόσθετων επιδομάτων ανεργίας ύψους 600 δολαρίων. Αν και πολλά εμβόλια βρίσκονται στο τελικό στάδιο δοκιμών, δεν έχει εγκριθεί κανένα έως σήμερα. Ο ίδιος ο πρόεδρος έχει διαδώσει επανειλημμένα ψευδείς πληροφορίες σχετικά με τον κορονοϊό, προωθώντας αναποτελεσματικές και επικίνδυνες θεραπείες και δηλώνοντας ότι η πανδημία δεν είναι χειρότερη από τη γρίπη. Μάλιστα, ο επικεφαλής του προσωπικού του Λευκού Οίκου παραδέχτηκε πρόσφατα ότι «δεν πρόκειται να ελέγξουμε την πανδημία».

Ο Μπάιντεν, αντιθέτως, παρουσίασε ένα λεπτομερές σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας σύμφωνα με το οποίο τα διαγνωστικά τεστ γίνονται ευρύτερα διαθέσιμα, και είναι δωρεάν όπως και η θεραπεία. Το σχέδιο θα συνεχίσει επίσης να υποστηρίζει την ανάπτυξη εμβολίων και να διασφαλίζει ότι τα κράτη διαθέτουν επαρκή προστατευτικό εξοπλισμό και στελέχωση. Επιπλέον, θα παρέχει οικονομική ανακούφιση στους εργαζόμενους και τις μικρές επιχειρήσεις και θα εγκρίνει την αμειβόμενη άδεια ειδικού σκοπού. Ο Μπάιντεν έχει δεσμευθεί να περιλάβει τους επιστήμονες και τους ειδικούς της δημόσιας υγείας στην καθημερινή ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας.

Για την θωράκιση της χώρας απέναντι σε μελλοντικές πανδημίες, το Δημοκρατικό πρόγραμμα υποστηρίζει την έρευνα και τα προγράμματα παρακολούθησης των ασθενειών. Μάλιστα, ο Τζο Μπάιντεν δεσμεύθηκε να επιστρέψουν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας οι ΗΠΑ, από τον οποίο είχαν αποσυρθεί νωρίτερα φέτος.

Ένας άλλος στόχος του Μπάιντεν είναι η επαναφορά της Διεύθυνσης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου για την Παγκόσμια Υγειονομική Ασφάλεια και Βιοάμυνα, που είχε ιδρύσει ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα το 2014, και την οποία διέλυσε η κυβέρνηση Τραμπ το 2018.

«Η μεγαλύτερη προτεραιότητα θα είναι ο τερματισμός της πανδημίας και η συνέχιση της ανάπτυξης εμβολίων», λέει η Άντζελα Ρασμούσεν, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. «Αυτό θα είναι πολύ δύσκολο λόγω της απώλειας εμπιστοσύνης σε υπηρεσίες υγείας όπως το CDC. Ο Μπάιντεν θα χρειαστεί να επαναπροσεγγίσει τους πολίτες για να ξαναχτίσει αυτήν την εμπιστοσύνη, και πρέπει να επενδύσει σε μεγάλο βαθμό στην έρευνα, την ετοιμότητα και την αντιμετώπιση πανδημιών», προσθέτει η καθηγήτρια.

Το μέλλον του περιβάλλοντος

Παρά τις δεσμεύσεις του Τραμπ ότι οι ΗΠΑ θα έχουν καθαρό αέρα και νερό, η διοίκησή του είναι υπεύθυνη για σημαντικές περιβαλλοντικές απορρυθμίσεις, όπως οι κανόνες που αφορούν τα αέρια του θερμοκηπίου και άλλους ατμοσφαιρικούς ρύπους. Η κυβέρνηση κατήργησε το σχέδιο καθαρής ενέργειας του Ομπάμα (το οποίο θέτει όρια στις εκπομπές άνθρακα σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής άνθρακα και φυσικού αερίου) και τώρα επιτρέπει στα κράτη να θέσουν τους δικούς τους κανόνες. Έχει επίσης αποδυναμώσει τα πρότυπα απόδοσης καυσίμου για τα αυτοκίνητα, επιτρέποντας περισσότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, και έχει χαλαρώσει τους περιορισμούς στις τοξικές εκπομπές υδραργύρου από μονάδες παραγωγής ενέργειας πετρελαίου και άνθρακα.

Μια δεύτερη θητεία του Τραμπ θα ακολουθήσει πιθανώς την ίδια πορεία. Μπορεί ωστόσο να αντιμετωπίσει ορισμένα νομικά θέματα, καθώς οι υπηρεσίες δεν ακολουθούν πάντοτε σαφώς καθορισμένες διαδικασίες για τη λήψη αποφάσεων, που σημαίνει ότι υπάρχει η πιθανότητα για ανατροπή κάποιων αποφάσεων της τωρινής κυβέρνησης από τα δικαστήρια. «Το ιστορικό αυτής της διοίκησης στα δικαστήρια είναι πολύ κακό», σημειώνει η Χίλαρι Αιντούν, από το Κέντρο Sabin για το Δίκαιο της Κλιµατικής Αλλαγής, στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

Οι αλλαγές που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση Τραμπ θα προσθέσουν περίπου 1,8 δισεκατομμύρια μετρικών τόνων επιπλέον διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα έως το 2035, σύμφωνα με ανάλυση του Rhodium Group, ενός ανεξάρτητου ερευνητικού κέντρου. Αναλύσεις τόσο από ακαδημαϊκούς επιστήμονες όσο και από την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος έχουν δείξει ότι οι χαλαροί κανονισμοί ρύπανσης του αέρα μπορούν να οδηγήσουν σε χιλιάδες πρόωρους θανάτους και να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν τις πνευμονικές παθήσεις.

Ο Μπάιντεν υποστηρίζει την ακύρωση των αποφάσεων του Τραμπ και την ενίσχυση των κανονισμών, καθώς και την αντιμετώπιση των δυσανάλογων βλαβών που προκαλούν οι μολύνσεις στις κοινότητες των Αφροαμερικανών και των ανθρώπων με χαμηλά εισοδήματα. Ο Μπάιντεν μπορεί επίσης να εκδώσει τις δικές του εκτελεστικές εντολές, καθώς έχει δεσμευτεί να κάνει για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050.

Αξιόπιστη και προσιτή υγειονομική περίθαλψη

Ο Τραμπ και οι Ρεπουμπλικάνοι του Κογκρέσου έχουν προσπαθήσει επανειλημμένα να καταργήσουν τον Νόμο Προσιτής Υγειονομικής Φροντίδας, ο οποίος παρέχει ασφάλιση υγείας σε περισσότερα από 20 εκατομμύρια Αμερικανών και προστατεύει έως και 129 εκατομμύρια ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα (που θα μπορούσε να περιλαμβάνει και τον κορονοϊό). Μέχρι στιγμής δεν έχει καταργηθεί ο νόμος και η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει παρουσιάσει κάποιο εναλλακτικό πρόγραμμα. Αντ’ αυτού, ο Τραμπ έχει εκδώσει μια εκτελεστική εντολή που υποστηρίζει ότι θα καλύπτει εκείνους που έχουν υποκείμενα νοσήματα, ενώ έχει υπογράψει άλλες εκτελεστικές εντολές για τη μείωση των τιμών των φαρμάκων χωρίς όμως να δίνει λεπτομέρειες.

Εν τω μεταξύ, σε μια εξαιρετικά ασυνήθιστη και ευρέως καταδικασμένη κίνηση, το Ρεπουμπλικανικό κόμμα του έτρεξε να διορίσει την Έιμι Κόνεϊ Μπάρετ στο Ανώτατο Δικαστήριο, μόλις μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές. Το αμερικανικό δικαστήριο θα επανεξετάσει το νόμο προσιτής υγειονομικής φροντίδας, ενώ η συντηρητική πλειοψηφία του δικαστηρίου θα μπορούσε να ανατρέψει την απόφαση ορόσημο Roe κατά Wade του 1973 για τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων. Η κυβέρνηση Τραμπ έχει ήδη περιορίσει τα αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών μέσω μιας σειράς κανόνων που απειλούν την ασφαλιστική κάλυψη για αμβλώσεις και αντισύλληψη.

Ο Μπάιντεν από την πλευρά του παρουσίασε το “Bidencare”, που προβλέπει ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας και κρατικές ενισχύσεις στους πιο οικονομικά αδύναμους πολίτες. Υποστηρίζει επίσης την άδεια μετ’ αποδοχών για τους εργαζόμενους και έχει αναπτύξει ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση της ένοπλης βίας.

Πυρηνικά όπλα

Στο θέμα των πυρηνικών όπλων, οι διαφορές μεταξύ των δύο Αμερικανών υποψηφίων δεν θα μπορούσαν να είναι σαφέστερες. Ο Μπάιντεν εξέφρασε την υποστήριξή του για υπάρχουσες συμφωνίες για τον έλεγχο των όπλων ως τρόπο πρόληψης της διάδοσης πυρηνικών όπλων και εξόντωσης. Αντίθετα, ο Τραμπ επιδίωξε με συνέπεια να αποδυναμώσει τη συμμετοχή των ΗΠΑ σε τέτοιες συμφωνίες, υποστηρίζοντας ότι η μονομερής ελευθερία δράσης είναι καλύτερη από την αποδοχή προτύπων ενίσχυσης της ασφάλειας που καθορίζονται από διεθνείς συνεργασίες.

Αυτή η προσέγγιση «America First» έχει οδηγήσει σε πολλές αποτυχίες και ιδίως την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης το 2018 που αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι θα επιδιώξει οι ΗΠΑ να επιστρέψουν στη συμφωνία.

Ομοίως, ο Τραμπ έχει καταγγείλει τη μόνη ενεργή συμφωνία πυρηνικών όπλων μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας – τη συνθήκη New START που θεσπίστηκε το 2010, η οποία στοχεύει στην αποτροπή μιας καταστροφικής κούρσας όπλων ψυχρού πολέμου περιορίζοντας τα μεγέθη των πυρηνικών οπλοστασίων και των δύο χωρών και η οποία λήγει τον Φεβρουάριο, αλλά περιλαμβάνει μια διάταξη που μπορεί να ανανεωθεί για έως και πέντε χρόνια. Ο Τραμπ είχε προηγουμένως ζητήσει από την Κίνα να προσχωρήσει στη συνθήκη (κάτι που είναι απίθανο) προτού οι ΗΠΑ την ανανεώσουν. Η Ρωσία και η κυβέρνηση Τραμπ φαίνεται τώρα να κινούνται προς μια βραχυπρόθεσμη παράταση, αλλά η τύχη της συνθήκης παραμένει αβέβαιη. Ο Μπάιντεν είπε ότι η διοίκησή του θα την ανανεώσει.

Μεταναστατευτικές πολιτικές

Ο Τραμπ πιστός στις εξαγγελίες του σχετικά με τον περιορισμό της μετανάστευσης, έχει δημιουργήσει εμπόδια στην είσοδο και έξοδο από την χώρα, ενώ ο Μπάιντεν έχει δεσμευτεί να μεταρρυθμίσει το σύστημα μετανάστευσης των ΗΠΑ. «Επί του παρόντος, δεν εκμεταλλευόμαστε την ικανότητα της Αμερικής να προσελκύει τους καλύτερους και λαμπρότερους εργαζόμενους στον κόσμο», αναφέρει στον ιστότοπο της καμπάνιας του ο πρώην αντιπρόεδρος. Οι αντι-μεταναστευτικές πολιτικές και η ρητορική του προέδρου επηρεάζουν ήδη την ικανότητα των ΗΠΑ να προσελκύσουν ταλέντα από το εξωτερικό της χώρας.

Διαστημική πολιτική

Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα υλοποιήσει την απόφαση του Τραμπ να στείλει αστροναύτες στο φεγγάρι έως το 2024 και στη συνέχεια στον Άρη τη δεκαετία του 2030 στο πλαίσιο του προγράμματος Άρτεμις.

Αν και ο Μπάιντεν δεν έχει δηλώσει ρητά τους διαστημικούς στόχους του δημοκρατικού κόμματος, μπορεί τουλάχιστον να καθυστερήσει το πρόγραμμα Άρτεμις για να επιλυθούν κάποια προβλήματα σχετικά με τον προϋπολογισμό και οι τεχνικές δυσκολίες.

ΠΗΓΗ: ScientificAmerican

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος