Ο σκελετός του τυραννόσαυρου (Tyrannosaurus Rex) Σταν ηλικίας 67 εκατομμυρίων ετών, πουλήθηκε σε τιμή ρεκόρ, σε δημοπρασία του οίκου Christie’s στη Νέα Υόρκη, έναντι 31.8 εκ. δολαρίων. Σύμφωνα με τους New York Times, ο αγοραστής του Σταν παραμένει ανώνυμος.

Τον προηγούμενο σκελετό τυραννόσαυρου, της Σου, τον είχε αγοράσει το Field Museum of Natural History στο Σικάγο, το 1997, για 8,36 εκ. δολάρια.

Πολλοί παλαιοντολόγοι είναι αντίθετοι με το γεγονός ότι ο Σταν πουλήθηκε τόσο ακριβά σε ανώνυμο συλλέκτη, ειδικά τώρα που πολλά επιστημονικά ιδρύματα δεν έχουν τους πόρους για να αγοράσουν τέτοια απολιθώματα. Ωστόσο, σε αντίθεση με άλλους σκελετούς δεινοσαύρων, ο Στάν δεν είχε άλλη επιλογή από το να βγει σε δημοπρασία.

Η Εταιρεία Παλαιοντολογίας Σπονδυλωτών (SVP) αντιτίθεται στη δημοπρασία τέτοιων απολιθωμάτων. Το 2018, για παράδειγμα, είχε ζητήσει από τον οίκο δημοπρασιών Aguttes στο Παρίσι, να ακυρώσει τη δημοπρασία ενός Αλλόσαυρου (σαρκοφάγος δεινόσαυρος) που είχε βρεθεί σε ιδιωτικό οικόπεδο στο Ουαϊόμινγκ των Ηνωμένων Πολιτειών. Αντίθετα, ο Σταν βρέθηκε στον οίκο δημοπρασιών όχι επειδή ο ιδιοκτήτης του ήθελε να επωφεληθεί οικονομικά από την πώληση, αλλά μετά από δικαστική απόφαση.

Οι επιστήμονες του ινστιτούτου Black Hill Institute of Geological Research (BHI), που προμηθεύει απολιθώματα για έρευνα, διδασκαλία και έκθεση, ανέλαβαν την ανασκαφή και αποκατάσταση του σκελετού του Σταν. Ωστόσο, η BHI τερμάτισε τη σχέση της με έναν από τους μετόχους μειοψηφίας. Το 2015 αυτός ο μέτοχος υπέβαλε αγωγή για εκκαθάριση των περιουσιακών στοιχείων του ινστιτούτου και το 2018 ένας δικαστής διέταξε τη BHI να δημοπρατήσει τον Σταν και τα έσοδα να τα  δώσει στον μέτοχο. Έτσι η Εταιρεία Παλαιοντολογίας Σπονδυλωτών αναγνώρισε ότι η BHI δεν είχε άλλη επιλογή παρά να δημοπρατήσει τον σκελετό.

Τον σκελετό του τυραννόσαυρου ανακάλυψε ο ερασιτέχνης παλαιοντολόγος Σταν Σάκρισον, το 1987 σε ιδιωτικό οικόπεδο κοντά στο Μπάφαλο της Νότιας Ντακότα. Οι επιστήμονες της BHI χρειάστηκαν πάνω από 300.000 ώρες εργασίας για να τον αποκαταστήσουν. Ο Σταν αποτελείται από 188 οστά, ζυγίζει 8 τόνους, έχει μήκος 12 μέτρα και σχεδόν 4 ύψος.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο σκελετός του Σταν έχει υποστεί πολλά κατάγματα στο λαιμό, στα πλευρά και στο κρανίο του, τα οποία έφερε μέχρι το τέλος της ζωής του.

 

ΠΗΓΗ: Livescience

 

Μοιράσου το άρθρο: