Σιγκαπούρη: Οι επιστήμονες σχεδίασαν ένα ρομπότ που νιώθει πόνο

Επιστήμονες από τη Σιγκαπούρη κατασκεύασαν ρομπότ που μπορεί να νιώσει πόνο και να αυτοεπισκευαστεί εάν πάθει βλάβη. Χρησιμοποιώντας μια προσέγγιση εμπνευσμένη από τον ανθρώπινο εγκέφαλο, η επιστημονική ομάδα από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Nanyang της Σιγκαπούρης (NTU Singapore) ανέπτυξε έναν τρόπο ώστε τα ρομπότ να μπορούν να αναγνωρίζουν τον πόνο και να επιδιορθώνουν την οποιαδήποτε βλάβη έχουν υποστεί, χωρίς να απαιτείται ανθρώπινη παρέμβαση.

«Στόχος μας δεν είναι να δημιουργήσουμε αντίγραφα των ανθρώπων. Εκπαιδεύουμε  τα ρομπότ να εντοπίζουν επώδυνες και, κατά συνέπεια, δυνητικά επικίνδυνες καταστάσεις έτσι ώστε να μάθουν να αντιδρούν ανάλογα», αναφέρουν οι επιστήμονες.

Σήμερα, τα ρομπότ χρησιμοποιούν ένα δίκτυο αισθητήρων για τη παραγωγή πληροφοριών σχετικά με το άμεσο περιβάλλον τους. Για παράδειγμα, ένα ρομπότ διάσωσης χρησιμοποιεί αισθητήρες κάμερας και μικροφώνου για να εντοπίσει τυχόν επιζώντες κάτω από συντρίμμια και στη συνέχεια ανασύρει το άτομο καθοδηγούμενο από τους αισθητήρες αφής που βρίσκονται στους βραχίονές του. Ένα ρομπότ που εργάζεται σε γραμμή συναρμολόγησης χρησιμοποιεί την όραση για να καθοδηγήσει το βραχίονά του στη σωστή θέση και τους αισθητήρες αφής του για να προσδιορίσει εάν το αντικείμενο γλιστρά όταν το σηκώνει.

Σιγκαπούρη: Οι επιστήμονες σχεδίασαν ένα ρομπότ που νιώθει πόνο

Για να εκπαιδεύσουν το ρομπότ έτσι ώστε να αναγνωρίζει τον πόνο, οι επιστήμονες ανέπτυξαν έναν νέο τύπο τεχνητού δέρματος εξοπλισμένου με αισθητήρες (“memtransistors”) οι οποίοι επεξεργάζονται τη μνήμη και τις πληροφορίες.

Αυτές οι συσκευές τεχνητής νοημοσύνης επιτρέπουν στο ρομπότ να ερμηνεύει αυτά τα αρνητικά ερεθίσματα ως σήματα πόνου, προκαλώντας έτσι την αντίδραση του σε πραγματικό χρόνο.

«Οι σημερινοί αισθητήρες των ρομπότ συνήθως δεν επεξεργάζονται πληροφορίες, αλλά τις στέλνουν σε μια ενιαία, μεγάλη, ισχυρή κεντρική μονάδα επεξεργασίας όπου πραγματοποιείται η μάθηση», αναφέρουν οι ερευνητές. Η ευαισθησία των ρομπότ στον πόνο θα τα έκανε πιο αυτόνομα, καθώς θα μπορούσαν να αντιδράσουν σε περίπτωση κινδύνου.

Τέλος, οι ερευνητές στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο Nanyang ανέπτυξαν ένα “τζελ ιόντων” που επιδιορθώνει τις ηλεκτρονικές βλάβες που μπορεί να υποστεί το ρομπότ. H ερευνητική ομάδα έδειξε μέσω εργαστηριακών πειραμάτων, πώς το ρομπότ μπόρεσε να μάθει να ανταποκρίνεται σε τραυματισμούς σε πραγματικό χρόνο. Επιπλέον, το ρομπότ συνέχισε να ανταποκρίνεται ακόμη και μετά από τη βλάβη, αποδεικνύοντας την ανθεκτικότητα του συστήματος.

Η πρωτοποριακή έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Nature Communications».

ΠΗΓΗ: Sciencedaily, 20minutes

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος