Το Ίδρυμα Ευγενίδου συμμετέχει ως βασικός εταίρος στο νέο ευρωπαϊκό έργο με τίτλο STEMforyouth, που έχει σκοπό την προσέλκυση των νέων στις Θετικές Επιστήμες και στην Τεχνολογία, μέσω επιστημονικών προκλήσεων που θα αναδείξουν τις δεξιότητες και τις ικανότητές τους.

Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό έργο που υλοποιείται με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ 2020 (Η2020) της Ε.Ε. για την Έρευνα και Καινοτομία (Υποπρόγραμμα Επιστήμη στην Κοινωνία μαζί με την Κοινωνία). Συντονιστής του έργου είναι το Πολυτεχνείο της Βαρσοβίας και το Ίδρυμα Ευγενίδου συμμετέχει ως βασικός εταίρος. Το έργο ξεκίνησε τον Μάιο 2016 και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο 2018.

14433014_160154047769211_1267723826687069763_n

Το STEMforyouth έχει σκοπό να παραγάγει μια ολοκληρωμένη, διεπιστημονική σειρά μαθημάτων παρουσιάζοντας βασικές προκλήσεις από τις Θετικές Επιστήμες για να υποστηρίξει τους νέους, κυρίως μαθητές/τριες Γυμνασίου-Λυκείου, ηλικίας 13-18, στην τυπική και άτυπη εκπαίδευση.

slide_chimica-1

Το περιεχόμενο θα οργανωθεί σε 6 επιστημονικούς κλάδους: Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία, Αστρονομία, Εφαρμοσμένη Μηχανική και Ιατρική και μία διεπιστημονική ενότητα «Επιστήμη του Πολίτη (Citizen Science) στα σχολεία». Για κάθε επιστημονικό κλάδο, θα αναπτυχθούν 7-9 προκλήσεις μέσω των πρακτικών εφαρμογών τους και της επιρροής τους στην καθημερινή ζωή. Οι δραστηριότητες του έργου θα αναδείξουν τις δεξιότητες και ικανότητες που μπορούν να αναπτυχθούν μέσω της εκπαίδευσης των Θετικών Επιστημών (STEM), και τον τρόπο με τον οποίο αυτές ανταποκρίνονται στις μελλοντικές ανάγκες της ευρωπαϊκής αγοράς εργασίας.

Ως αποτέλεσμα, το έργο θα παράγει μια ολιστική άποψη για τις παραπάνω επιστήμες και για τα χαρακτηριστικά των θέσεων εργασίας που συνδέονται με αυτές τις επιστήμες, ώστε να βοηθήσει τους νέους να λάβουν συνειδητές αποφάσεις για την μελλοντική σταδιοδρομία τους.

2015-12-23-08-05-19-1

Πανεπιστήμια, κέντρα επιστημών, ερευνητικά ινστιτούτα και εταιρείες έρευνας από 6 χώρες απαρτίζουν την κοινοπραξία: Πολωνία, Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Δημοκρατία της Τσεχίας και Σλοβενία. Οι εταίροι στις διάφορες χώρες θα συνεργαστούν προκειμένου να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν πιλοτικά το πρόγραμμα και να προσδιορίσουν τι είναι καλύτερο για τους μαθητές.

Το Ίδρυμα Ευγενίδου είναι υπεύθυνο για την ανάπτυξη 7 προκλήσεων στους ακόλουθους τομείς της Εφαρμοσμένης Μηχανικής: Επιστήμη Πολιτικού Μηχανικού, Μηχανολογία, Ηλεκτρολογία, Αεροδιαστημική, Ναυπηγική, Μηχανική Περιβάλλοντος και Ρομποτική. Ο στόχος του μαθήματος είναι να εισαγάγει τους μαθητές/τριες στη διαδικασία σχεδιασμού για την επίλυση προβλημάτων της καθημερινής μας ζωής.

slide_ingegneria2

Οι νέοι μαθητές/τριες θα πρέπει να αποκτήσουν δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων και να αυξήσουν τις γνώσεις τους, όσο το δυνατόν νωρίτερα στη ζωή τους προκειμένου να ετοιμαστούν αποτελεσματικά για ένα συναρπαστικό, αλλά εξίσου προκλητικό μέλλον. Ως εκ τούτου, οι μαθητές θα μάθουν τη διαδικασία σχεδιασμού μέσα από μια σειρά βημάτων και πώς αυτή εφαρμόζεται ενώ εξασκούνται σε διάφορες προ-σχεδιασμένες προκλήσεις.

Επίσης, το Ίδρυμα Ευγενίδου, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης (εταίρος), θα υλοποιήσει ένα συλλογικό επιστημονικό πείραμα με τη συμμετοχή μαθητών/τριών στο πλαίσιο της διεπιστημονικής ενότητας «Επιστήμη του Πολίτη στα σχολεία». Βασικά θέματα έρευνας θα είναι η ανθρώπινη κινητικότητα, οι μηχανισμοί λήψης αποφάσεων, και κοινές ανθρώπινες συμπεριφορές.

Για περισσότερες πληροφορίες

www.stem4youth.eu

facebook.com:stemforyouth

facebook.com:Stemforyouth-Greece

 

Μοιράσου το άρθρο: