Συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από την αστρονομική επιβεβαίωση της θεωρίας της σχετικότητας

Εκατό χρόνια συμπληρώνονται σήμερα (29 Μαΐου 2019) από την ημέρα που οι επιστήμονες κατάφεραν να αποδείξουν για πρώτη φορά –πραγματοποιώντας αστρονομικές παρατηρήσεις- τη θεωρία της σχετικότητας την οποία είχε παρουσιάσει ο Άλμπερτ Αϊνστάιν το 1915 και η οποία έμελλε να αλλάξει σημαντικά τη φυσική και την αστρονομία σε παγκόσμιο επίπεδο. Εκτός από το ότι συνέβαλε καθοριστικά στην εξέλιξη της επιστήμης, η θεωρεία της σχετικότητας βοήθησε στην ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογικών εφαρμογών, όπως το δορυφορικό σύστημα GPS και τα συστήματα δορυφορικής πλοήγησης (SatNav), άλλα και άλλων τεχνολογιών για την ακριβέστερη πρόβλεψη του καιρού.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, η επίδραση της βαρύτητας που ασκεί ένα άστρο πάνω στο φως που ταξιδεύει κοντά του, είναι πιο εύκολα μετρήσιμη (τουλάχιστον με τις τεχνικές δυνατότητες του προηγούμενου αιώνα), όταν συμβαίνει μια έκλειψη, στη διάρκεια της οποίας αφενός το φως του Ήλιου μπλοκάρεται από τη Σελήνη, αφετέρου το φως άλλων μακρινότερων άστρων καμπυλώνεται. Έτσι, τα άστρα φαίνονται μετατοπισμένα σε ελαφρώς διαφορετικές θέσεις από εκείνες που παρατηρούνται σε άλλες στιγμές.

Στις 29 Μαΐου 1919 μια επιστημονική αποστολή με επικεφαλής τον Βρετανό αστρονόμο Σερ Άρθουρ Έντινγκτον, ο οποίος ταξίδεψε στο νησί Πρίνσιπε στα ανοιχτά της δυτικής ακτής της Αφρικής στον Ατλαντικό, επαλήθευσε τη γενική θεωρία της σχετικότητας, κάνοντας παρατηρήσεις του φωτός των άστρων στη διάρκεια μιας ηλιακής έκλειψης, διαπιστώνοντας την καμπύλωση του με βάση τις προβλέψεις του Αϊνστάιν.

Μια άλλη βρετανική αποστολή στο Σομπράλ της Βραζιλίας, τα μέλη της οποίας έκαναν παρατηρήσεις στη διάρκεια της ίδιας έκλειψης, οδηγήθηκε επίσης στην επιβεβαίωση της θεωρίας της σχετικότητας.

Και οι δύο επιστημονικές αποστολές είχαν χρηματοδοτηθεί από τη Βασιλική Αστρονομική Εταιρεία της Βρετανίας, τη Βασιλική Εταιρεία επιστημών και τη Βασιλική Ιρλανδική Ακαδημία, ενώ είχαν οργανωθεί από το Βασιλικό Αστεροσκοπείο του Γκρίνουιτς.

Παρότι οι εικόνες από αυτή τη δεύτερη αποστολή, με επικεφαλής τον αστρονόμο Φρανκ Ντάισον, ήταν λιγότερο θολές από εκείνες της πρώτης αποστολής, με επικεφαλής τον Έντινγκτον, το δεύτερο εγχείρημα των επιστημόνων «επισκιάστηκε» από το πρώτο.

«Πριν ένα αιώνα οι αστρονόμοι επιβεβαίωσαν τη γενική θεωρία της σχετικότητας, μεταμορφώνοντας στην πορεία ριζικά και για πάντα την κατανόηση μας για το σύμπαν. Το έργο του Αϊνστάιν και του Έντινγκτον αποτελεί ένα εντυπωσιακό παράδειγμα διεθνούς συνεργασίας μετά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο και μια ορατή επίδειξη του πώς η επιστήμη μπορεί να υπερβεί τους φραγμούς σε αυτές τις ταραχώδεις εποχές», δήλωσε ο πρόεδρος της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας, καθηγητής Μάικ Κρούιζ.

Η επίσημη ανακοίνωση των ευρημάτων των δύο αποστολών σε κοινή επιστημονική συνεδρίαση των βρετανικών επιστημονικών φορέων το Νοέμβριο του 1919, κατέστησε γνωστό διεθνώς ότι πράγματι έχει ισχύ η γενική σχετικότητα. Η επίσημη επιβεβαίωση της θεωρίας είχε ως αποτέλεσμα ο Αϊνστάιν να γίνει διάσημος μέσα σε λίγες ημέρες, όταν η είδηση μεταδόθηκε από τα μέσα ενημέρωσης εκείνης της εποχής

Εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί για σήμερα (29/5) σε ολόκληρο τον κόσμο, με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από την επιβεβαίωση της θεωρίας της σχετικότητας του Αϊνστάιν μέσω αστρονομικών παρατηρήσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος