Μηχανικοί του Εργαστηρίου Επιστήμης των Υπολογιστών και Τεχνητής Νοημοσύνης (CSAIL) του Πανεπιστημίου ΜΙΤ στις ΗΠΑ, δημιούργησαν το πρώτο σύστημα που επιτρέπει στα drones, μη επανδρωμένα (μέχρι πρότινος μόνο τηλεχειριζόμενα) αεροσκάφη, να αποφεύγουν τα εμπόδια που συναντούν στη διαδρομή τους και να οδηγούνται μόνα τους προς ένα επιθυμητό, προγραμματισμένο στόχο.

Μέχρι σήμερα πολλές εταιρείες σχεδιάζουν τις υπηρεσίες τους με βάση τις εξελίξεις στην τεχνολογία και ειδικότερα στον τομέα της ανάπτυξης αυτόνομων οχημάτων-μηχανών που (θα) μπορούν να κινούνται μόνα τους χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση. Ήδη η Amazon φιλοδοξεί να χρησιμοποιήσει drones που θα παραδίδουν μόνα τους πακέτα στην πόρτα των καταναλωτών.

Ωστόσο, ένα τόσο φιλόδοξο σχέδιο φάνταζε μη υλοποιήσιμο μέχρι πρότινος, αφού είναι ιδιαίτερα δύσκολο ένα drone να αποφεύγει μόνο του ένα σωρό εμπόδια που συναντά στην πορεία του.

Το σύστημα NanoMap, επιτρέπει στα drones –που πετάνε με ταχύτητα τουλάχιστον 30 χιλιομέτρων την ώρα- να ταξιδεύουν γρήγορα με σχετική (αλλά όχι απόλυτη) ασφάλεια μόνα τους μέσα σε πόλεις, σε δασώδεις περιοχές και άλλα σύνθετα περιβάλλοντα.

Χάρη σε αλγόριθμους και αισθητήρες, τα μη επανδρωμένα, αυτόνομα αεροσκάφη είναι σε θέση να υπολογίζουν συνεχώς πόσο απέχουν από τα αντικείμενα γύρω τους, ενώ η τεχνητή νοημοσύνη τους εξασφαλίζει τη δυνατότητα να κάνουν ακόμα και «προβλέψεις» για το τι θα συναντήσουν σε επόμενα σημεία της διαδρομής τους.

O επικεφαλής ερευνητής για την κατασκευή της εν λόγω τεχνολογίας, Πιτ Φλόρενς, αναφερόμενος στην ικανότητα των drones να «προβλέπουν» τα εμπόδια εξήγησε: «Είναι σαν να αποθηκεύεις σε μια μεγάλη ταινία στο μυαλό σου όλες τις εικόνες που έχεις ήδη δει».

Μέχρι στιγμής, οι δοκιμές έχουν δείξει ότι, με το νέο σύστημα οι προσκρούσεις αυτόνομων drones σε αντικείμενα έχουν περιορισθεί στο 2% (από 25%, όπως συνέβαινε χωρίς το καινούριο σύστημα).

Η έρευνα για τη δημιουργία των αυτόνομων μη επανδρωμένων αεροσκαφών χρηματοδοτήθηκε από την Υπηρεσία Προωθημένων Αμυντικών Ερευνητικών Προγραμμάτων (DARPA) του Πενταγώνου των ΗΠΑ.

Το νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορα είδη drones (εμπορικά, στρατιωτικά, ψυχαγωγικά, έρευνας-διάσωσης) ανάλογα με τη χρήση τους κάθε φορά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: MIT drone/ Jonathan How-MIT

Μοιράσου το άρθρο: