Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης προβλέπει χημικές αντιδράσεις (video)

Ένα πρωτοποριακό σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να προβλέψει πώς θα εξελιχθούν νέες οργανικές χημικές αντιδράσεις ανέπτυξαν επιστήμονες της IBM στην ομάδα των οποίων εργάστηκε και ένας Έλληνας μηχανικός υπολογιστών.

Λόγω των διαφορετικών παραγόντων που μπορούν κάθε φορά να επηρεάσουν την ανάμειξη ή την επεξεργασία χημικών ουσιών, είναι δύσκολο να προβλεφθούν τα αποτελέσματα των χημικών αντιδράσεων.

Ένα τεχνητό νευρωνικό δίκτυο, το οποίο τροφοδοτείται με μια βάση δεδομένων από σχεδόν 400.000 ήδη γνωστές χημικές αντιδράσεις, αναπτύχθηκε από ερευνητές της ΙΒΜ, μεταξύ των οποίων ο Κώστας Μπέκας του ερευνητικού κέντρου της αμερικανικής εταιρείας στη Ζυρίχη.

Έχοντας «εκπαιδευτεί» στην απόκτηση γνώσεων σχετικά με τις χημικές αντιδράσεις, το πρωτοποριακό σύστημα τεχνητής νοημοσύνης είναι σε θέση να κάνει προβλέψεις για μελλοντικές χημικές αντιδράσεις σε διαφορετικές συνθήκες. Μάλιστα μπορεί να προτείνει τις πέντε πιθανότερες εκβάσεις για κάθε αντίδραση.

Προς το παρόν, η εκπαίδευση του συστήματος έχει γίνει με μόρια έως 150 ατόμων. Ως προς την ακρίβεια των προβλέψεων του το σύστημα στην πρώτη του πρόβλεψη παρουσιάζει ακρίβεια αποτελέσματος σε ποσοστό 80%, αναφέρουν οι ειδικοί.

Προκειμένου να αυξήσουν την επιτυχία προβλέψεων του συστήματος τεχνητής νοημοσύνης (σε ποσοστό 90%), οι επιστήμονες, που ανακοίνωσαν την καινοτομία τους σε διεθνές συνέδριο για τα νευρωνικά δίκτυα, σκοπεύουν να βελτιώσουν και να εμπλουτίσουν το σύστημά τους, ώστε να λαμβάνει υπόψη μια πληθώρα παραγόντων (θερμότητα, διαλύτες, pH κ.α.). Στόχος των επιστημόνων είναι να δημιουργήσουν ένα σύστημα που στο μέλλον θα είναι τόσο αποτελεσματικό, ώστε να μπορεί να «ανταγωνιστεί» τους χημικούς με σάρκα και οστά.

Ωστόσο, όπως ανέφεραν οι επιστήμονες, στόχος τους δεν είναι να αναπτύξουν ένα υπερ-εργαλείο που θα αντικαταστήσει τους ανθρώπους. Αντιθέτως, μέσω της τεχνίτης νοημοσύνης, σκοπεύουν να τους προσφέρουν μια βοήθεια, προκειμένου να κάνουν τη δουλειά τους ευκολότερα και πιο αποτελεσματικά.

Μάλιστα, όπως επεσήμαναν οι ειδικοί, μέσω της τεχνολογίας (του διαδικτύου) σκοπεύουν να εξασφαλίσουν πρόσβαση στο σύστημά τους σε κάθε ενδιαφερόμενο μέλος της επιστημονικής κοινότητας.

Ο Κώστας Μπέκας αποφοίτησε από το Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών το 1998, από όπου πήρε και το διδακτορικό του το 2003. Αφού έκανε μεταδιδακτορική έρευνα στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα των ΗΠΑ, από το 2005 εργάζεται στην ΙΒΜ Zurich, όπου πλέον φέρει τον τίτλο του «διακεκριμένου ερευνητή» και είναι επικεφαλής της ομάδας των «Θεμελίων της Γνωσιακής Υπολογιστικής».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Βίντεο: IBM Research

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος