Το άγχος, η κατάθλιψη και οι διαταραχές στον ύπνο είναι συμπτώματα που συχνά παρουσιάζουν όσοι νοσούν από καρκίνο και που, όπως είναι γνωστό,  επηρεάζουν τόσο την καθημερινότητα των ασθενών όσο και τη θεραπεία τους.

Χάρη σε ένα νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης -το πρώτο του είδους- το οποίο κατασκευάστηκε από ερευνητές στη Βρετανία και στις ΗΠΑ, με επικεφαλής έναν Έλληνα ερευνητή, και το οποίο είναι ικανό να προβλέπει τα «συνοδευτικά» ψυχολογικά συμπτώματα ενός καρκινοπαθούς και τη σοβαρότητά τους, οι γιατροί θα είναι σε θέση να οργανώνουν καλύτερα τη θεραπεία του καρκίνου.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων του Σάρεϊ και της Καλιφόρνια-Σαν Φρανσίσκο, με επικεφαλής τον Νίκο Παπαχρήστου -ο οποίος σχεδίασε τους αλγόριθμους μηχανικής μάθησης για το νέο σύστημα- δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους στο περιοδικό PLoS One.

«Νιώθω μεγάλη συγκίνηση που βλέπω ότι η μηχανική μάθηση και η τεχνητή νοημοσύνη μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να δημιουργήσουν λύσεις, οι οποίες έχουν θετική επίπτωση στην ποιότητα ζωής και στην ευημερία των ασθενών» ανέφερε ο κ. Παπαχρήστου.

Προτού αναπτύξουν τους κατάλληλους αλγορίθμους χάρη στους οποίους το νέο σύστημα μπορεί να κάνει τις προβλέψεις του, οι ερευνητές μελέτησαν τα δεδομένα για τα συμπτώματα που βιώνουν οι καρκινοπαθείς στη διάρκεια της χημειοθεραπείας και της ακτινοθεραπείας.

Με την ανάπτυξη του συστήματος τεχνητής νοημοσύνης, οι ογκολόγοι θα μπορούν να εντοπίζουν έγκαιρα τους ασθενείς υψηλού κινδύνου που εκδηλώνουν άγχος, κατάθλιψη ή εμφανίζουν διαταραχές στον ύπνο, ώστε να σχεδιάσουν ένα τρόπο διαχείρισής των συγκεκριμένων συμπτωμάτων, με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

Στην ομάδα των ερευνητών για την ανάπτυξη της συγκεκριμένης τεχνολογίας συμμετείχαν επίσης, μεταξύ άλλων, και οι: Στυλιανός Κατσαραγκάκης, Κάθυ Αποστολίδη και Ελισάβετ Πατηράκη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: