Ένα φιλόδοξο σχέδιο, για να φωτίσουν από ψηλά την πόλη τους με ένα δορυφόρο που θα λειτουργεί σαν «τεχνητό φεγγάρι», έχουν επιστήμονες και αρμόδιοι για την πόλη Τσενγκντού στη νοτιοδυτική Κίνα.

Το τεχνητό φεγγάρι, που θα ενισχύσει το φυσικό νυχτερινό φωτισμό της Σελήνης, ίσως καταστήσει περιττό το συμβατικό φωτισμό των δρόμων.

Σύμφωνα με την κινέζικη εφημερίδα «Ημερησία Λαϊκή» και τη βρετανική «Γκάρντιαν», ο δορυφόρος-φεγγάρι αναμένεται να εκτοξευθεί το 2020 και είναι σχεδιασμένος ώστε να φωτίζει μια περιοχή διαμέτρου 10 ως 80 χιλιομέτρων.  Όπως αναφέρεται στα σχετικά δημοσιεύματα, η καινοτόμος πηγή φωτός θα είναι περίπου οκτώ φορές πιο φωτεινή από τη Σελήνη.

Ο Γου Τσουνφένγκ, πρόεδρος της ιδιωτικής διαστημικής εταιρείας Chengdu Aerospace Science and Technology (CASC), έδωσε στη δημοσιότητα πληροφορίες για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία κατά τη διάρκεια του συνεδρίου καινοτομίας στην Τσενγκντού. Η CASC είναι βασικός συνεργάτης του κινεζικού κράτους στο διαστημικό πρόγραμμα της χώρας. Ωστόσο, δεν είναι ακόμα γνωστό, αν το φιλόδοξο σχέδιο των ειδικών έχει λάβει την έγκριση της κινεζικής κυβέρνησης.

Είτε καταφέρουν να πραγματοποιήσουν το σχέδιό τους είτε όχι, οι Κινέζοι επιστήμονες ομολογούν ότι άντλησαν την έμπνευσή τους από την πρωτότυπη ιδέα ενός Γάλλου καλλιτέχνη, ο οποίος  φαντάστηκε κάποτε τη χρήση ενός «κολιέ» από κάτοπτρα το οποίο θα κρέμεται πάνω από τη Γη και θα αντανακλά το φως του Ήλιου στο Παρίσι καθ’ όλο το 24ωρο.

Με ένα μάλλον παρόμοιο σχέδιο, το 2013 τρία μεγάλα κάτοπτρα, ελεγχόμενα από υπολογιστή, τοποθετήθηκαν πάνω από τη νορβηγική πόλη Ριουκάν για να αντανακλούν τις ακτίνες του Ήλιου στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Άξιο αναφοράς είναι επίσης ότι, στη δεκαετία του 1990, Ρώσοι αστρονόμοι και μηχανικοί είχαν εκτοξεύσει ένα δορυφόρο που αντανακλούσε το ηλιακό φως στη Γη.

Πηγές: ΑΠΕ ΜΠΕ/ The Guardian 

Φωτογραφία αρχείου: AP /Andy Wong

 

Μοιράσου το άρθρο: