Τα ίχνη του αρχαιότερου τυριού στη Μεσόγειο βρέθηκαν στην Κροατία

Ενδείξεις για την αρχαιότερη γνωστή παραγωγή τυριού στη Μεσόγειο αποτελούν τα λιπαρά οξέα που βρέθηκαν σε θραύσματα πήλινων σκευών σε παράκτιες αρχαιολογικές τοποθεσίες της Κροατίας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, μέχρι σήμερα, οι αρχαιότερες επιβεβαιωμένες ενδείξεις παραγωγής τυριού στη Μεσόγειο χρονολογούνταν πριν από 5.000 χρόνια (οι αρχαιότερες στην Ευρώπη έχουν βρεθεί στην Πολωνία και χρονολογούνται προ 7.500 χρόνων).

Ωστόσο, τα δεδομένα φαίνεται να αλλάζουν σε ό,τι αφορά την αρχή της παραγωγής τυριού στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, αφού η νέα ανακάλυψη δίνει στοιχεία για την παραγωγή τυριού πριν από περίπου 7.200 χρόνια.

Η εύρεση των νέων στοιχείων πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ερευνών σε δύο νεολιθικά χωριά, το Ποκρόβνικ και το Ντανίλο Μπιτίν, στη δαλματική ακτή της Αδριατικής Θάλασσας, από Αμερικάνους και Κροάτες ερευνητές, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια ανθρωπολογίας Σάρα ΜακΚλερ του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια.

Όπως φάνηκε από τα διάφορα πήλινα σκεύη που εντοπίστηκαν, τα εν λόγω χωριά –στα οποία πραγματοποιήθηκαν οι έρευνες- κατοικούνταν μεταξύ του 6000 και του 4800 π.Χ. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν στα σκεύη αυτά ίχνη γάλατος και τυριού, που σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας δεν αποκλείεται να έμοιαζε με τη σημερινή φέτα.

Η παραγωγή τυριού και η σχετική κεραμική τεχνολογία αποτέλεσαν παράγοντες-κλειδιά, που βοήθησαν στην επέκταση-μετακίνηση των πρώτων γεωργών προς την κεντρική και βόρεια Ευρώπη.

Καθώς ήταν εύκολο να αποθηκευτούν και αφού αποτελούσαν τροφή μεγάλης θρεπτικής αξίας για τους πρώιμους γεωργικούς πληθυσμούς όλων των ηλικιών, τα γαλακτοκομικά προϊόντα εκτιμάται ότι συνέβαλαν σημαντικά στη διατήρηση της καλής υγείας των ανθρώπων εκείνης της εποχής και ιδιαίτερα στη μείωση της βρεφικής θνησιμότητας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή φωτογραφίας:  Άντριου Μουρ/ Ανασκαφές στο Ποκρόβνικ Κροατίας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος