Τα κοινωνικά ρομπότ μπαίνουν στη ζωή μας

Το Σουηδικό start-up Furhat Robotics αναπτύσσει κοινωνικά ρομπότ που έχουν ανθρώπινες εκφράσεις, μπορούν να αλληλεπιδράσουν με τους ανθρώπους, να εκπαιδεύσουν το προσωπικό ή να διδάξουν μια γλώσσα. Σύμφωνα με την εταιρεία, υπάρχει η δυνατότητα να δημιουργηθούν εντελώς ξεχωριστοί χαρακτήρες με τη δική τους μοναδική προσωπικότητα, χάρη στο  πρώτο λειτουργικό σύστημα στον κόσμο για κοινωνικά ρομπότ που συνοδεύεται από ένα ειδικό κιτ ανάπτυξης λογισμικού. Αυτό επιτρέπει στους προγραμματιστές να προσαρμόζουν τις προεγκατεστημένες εκφράσεις και χειρονομίες για να ταιριάζουν στην προσωπικότητα ενός συγκεκριμένου χαρακτήρα.

Τα ρομπότ αυτά είναι ικανά να αναγνωρίζουν και να κατανοούν τη γλώσσα μας, το σώμα μας, τις εκφράσεις του προσώπου μας και μπορούν να μιλήσουν. «Θέλουμε πραγματικά να αναπτύξουμε μια μηχανή που να μπορεί να αλληλεπιδρά με τους ανθρώπους σε ένα βαθύτερο κοινωνικό επίπεδο», εξηγεί σε συνέντευξή του, ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Σάμερ Αλ Μουμπαγέντ.

Τα κοινωνικά ρομπότ μπαίνουν στη ζωή μας

Η εταιρία πιστεύει ότι μακροπρόθεσμα, η ανάπτυξη των ρομπότ θα συμβεί με τον ίδιο τρόπο που συνέβη και με άλλες συσκευές όπως τα smartphone ή οι προσωπικοί υπολογιστές, και θα έχει χιλιάδες εφαρμογές. «Στοχεύουμε να δημιουργήσουμε ένα κοινωνικό ρομπότ με όλες αυτές τις εφαρμογές που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πολλές βιομηχανίες. Καθώς οι άνθρωποι αρχίζουν να συνηθίζουν στην ιδέα, θα μπορούν να προστεθούν περισσότερες εφαρμογές», λέει ο συνιδρυτής του start-up.

«Κάθε φορά που παρουσιάζουμε τα ρομπότ μας και ενθαρρύνουμε τις εταιρείες να αναπτύξουν εφαρμογές για αυτά, εκείνες τείνουν να πιστεύουν ότι το ρομπότ μπορεί να κάνει τα πάντα. Και αν δεν το κάνει, τότε θέλουν να κάνει κάτι πολύ συγκεκριμένο. Αυτό που περιμένουν στη συνέχεια μπορεί να γίνει μέσα σε ένα μήνα, καθώς πιστεύουν ότι είναι κάτι εύκολο. Αλλά η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Ορισμένες εφαρμογές θα απαιτήσουν δεκάδες χιλιάδες ώρες για την ανάπτυξή τους και θα κοστίσουν εκατομμύρια ευρώ. Η μεγαλύτερη πρόκληση μας είναι να παρακινήσουμε τις εταιρείες να επενδύσουν μακροπρόθεσμα».

Τα ρομπότ στην καθημερινότητά μας

Ρομπότ της εταιρίας χρησιμοποιούνται ήδη σε αεροδρόμια και σιδηροδρομικούς σταθμούς της Γερμανίας. Μιλούν πολλές γλώσσες και παρέχουν πληροφορίες στους ταξιδιώτες.

Στη Σουηδία, ο δήμος Upplands-Bro , λίγο έξω από τη Στοκχόλμη, χρησιμοποιεί ρομπότ πρόσληψης για να μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης στο στάδιο της συνέντευξης, καθώς ο δήμος αντιμετωπίζει πρόβλημα στην κάλυψη των κενών θέσεων εργασίας στον τομέα της φροντίδας και της πρόνοιας λόγω της πανδημίας. Πέρυσι, έγινε ο πρώτος οργανισμός στον κόσμο που χρησιμοποίησε το ρομπότ πρόσληψης Tengai όταν προσέλαβε έναν συντονιστή ψηφιακής στρατηγικής.

Τα κοινωνικά ρομπότ μπαίνουν στη ζωή μας

Το Tengai πραγματοποιεί συνεντεύξεις βάσει δεδομένων, οι οποίες, σύμφωνα με την εταιρία, εξαλείφουν την προκατάληψη ενώ πραγματοποιεί επτά φορές περισσότερες συνεντεύξεις από έναν άνθρωπο. Ο δήμος χρησιμοποιεί την τελευταία έκδοση του Tengai η οποία έχει επικυρωθεί από ψυχομετρικούς εμπειρογνώμονες. Τα ρομπότ αυτά έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν υποψήφιες αξιολογήσεις, να υποστηρίξουν τις αποφάσεις πρόσληψης και να αυξήσουν τη συνολική απόδοση.

«Όσον αφορά τη συνέντευξη, δεν έχω βρει άλλη λύση στην αγορά που να μπορεί να διασφαλίσει μια διαδικασία χωρίς προκατάληψη, κάτι για το οποίο συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε στο Upplands-Bro. Χρησιμοποιώντας συνεντεύξεις με ρομπότ, καταφέραμε να αναβαθμίσουμε με επιτυχία τη διαδικασία πρόσληψης και να επικεντρωθούμε στην ικανότητα των υποψηφίων», εξηγεί η Χάβα Ιλάν, αναπληρώτρια επικεφαλής ανθρώπινων πόρων στον σουηδικό δήμο.

ΠΗΓΗ: Innovationorigins, Smartcitiesworld

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος