Τα σκυλιά δεν θα μιλήσουν ποτέ όπως οι άνθρωποι

Τα περισσότερα σκυλιά μπορούν να μάθουν έναν περιορισμένο αριθμό λέξεων στη ζωή τους, σύμφωνα με νέα μελέτη που πραγματοποίησαν ερευνητές από την Ουγγαρία. Ο εγκέφαλος των σκύλων δεν μπορεί να εντοπίσει τις λέξεις που διαφέρουν κατά έναν μόνο ήχο, όπως για παράδειγμα “σκάβουν” και “σκύβουν”.

Τα σκυλιά, όπως και τα μωρά, δεν μπορούν να διακρίνουν τη διαφορά ανάμεσα σε λέξεις με παρόμοιους ήχους. Αλλά από 14 έως 20 μηνών, τα μωρά αρχίζουν να μαθαίνουν ότι κάθε ήχος σε μια λέξη έχει σημασία, κι έτσι αναπτύσσεται το λεξιλόγιό τους, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης.

Ωστόσο τα σκυλιά μάλλον δεν μπορούν να διακρίνουν αυτές τις διαφορές. «Τα σκυλιά μπορεί να μην προσέχουν όλες τις λεπτομέρειες του ήχου της ομιλίας όταν ακούνε λέξεις», ανέφερε ο κύριος συγγραφέας της μελέτης Attila Andics, του Τμήματος Ηθολογίας του Πανεπιστημίου Eötvös Loránd στην Ουγγαρία. «Περαιτέρω έρευνα θα μπορούσε να μας βοηθήσει να καταλάβουμε εάν αυτό είναι ένας λόγος που εμποδίζει τα σκυλιά να αποκτήσουν ένα μεγάλο λεξιλόγιο».

Τα σκυλιά δεν θα μιλήσουν ποτέ όπως οι άνθρωποι

Για τη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Royal Society Open Science», οι ερευνητές παρακολούθησαν τα εγκεφαλικά κύματα 17 σκύλων, χρησιμοποιώντας μια τεχνική που ονομάζεται ηλεκτροεγκεφαλογραφία (EEG). Είναι μία από τις πρώτες μελέτες που χρησιμοποίησαν EEG σε σκυλιά που δεν ήταν εκπαιδευμένα. Τα ζώα επισκέφτηκαν το εργαστήριο με τους ιδιοκτήτες τους, και αφού συνήθισαν στο νέο περιβάλλον, κάθισαν σε ένα στρώμα και οι ερευνητές προσάρμοσαν ηλεκτρόδια στο κεφάλι τους.

Στη συνέχεια, τα σκυλιά άκουσαν προ-ηχογραφημένες λέξεις που γνώριζαν (π.χ. “κάτσε”), άσχετες λέξεις που ήταν όμοιες ηχητικά και άλλες που δεν ήταν. Οι σκύλοι μπόρεσαν γρήγορα να διακρίνουν τις λέξεις που γνώριζαν από τις άσχετες που ακούγονταν πολύ διαφορετικές. Ωστόσο δεν εντόπισαν τη διαφορά μεταξύ των λέξεων που γνώριζαν και των λέξεων που ήταν ίδιες ηχητικά. Άλλες μελέτες έχουν βρει ότι τα σκυλιά μπορούν να ακούσουν τους διαφορετικούς ήχους και να διακρίνουν μεμονωμένους ήχους ομιλίας.

Πάντως, σύμφωνα με τους επιστήμονες, απαιτούνται περεταίρω μελέτες με μεγαλύτερο αριθμό συμμετεχόντων, καθώς και δοκιμές για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα.

ΠΗΓΗ: Livescience

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος