Τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιεί ηλεκτρικά σήματα του εγκεφάλου για να διαγνώσει την κατάθλιψη

Ομάδα νευροεπιστημόνων και μηχανικών λειτουργικών συστημάτων και λογισμικού (hardware και software) από το ερευνητικό εργαστήριο X της Alphabet (μητρική της Google), παρουσίασε το Project Amber, ένα ερευνητικό έργο που καταγράφει και παρακολουθεί τα συμπτώματα της κατάθλιψης και του άγχους. Στόχος των επιστημόνων είναι να αναπτύξουν αντικειμενικές μετρήσεις οι οποίες θα βοηθήσουν στις διαγνώσεις και θεραπείες.

Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ, περίπου 17,3 εκατομμύρια ενήλικες στις ΗΠΑ έχουν βιώσει τουλάχιστον ένα μείζον καταθλιπτικό επεισόδιο στη ζωή τους. Επιπλέον, το ποσοστό των ενηλίκων που έχουν σκεφτεί την αυτοκτονία αυξήθηκε κατά 0,15% από το 2016-2017 έως το 2017-2018. Η κατάθλιψη όμως εκδηλώνεται διαφορετικά στον κάθε άνθρωπο, καθώς υπάρχουν 1.000 πιθανοί συνδυασμοί συμπτωμάτων. Οι σημερινές αξιολογήσεις βασίζονται κυρίως σε συνομιλίες με κλινικούς γιατρούς ή σε ερωτηματολόγια όπως το PHQ-9 και το GAD-7.

Η ερευνητική ομάδα του Project Amber προσπάθησε να συνδυάσει τις τεχνικές μηχανικής εκμάθησης με την ηλεκτροεγκεφαλογραφία (EEG), για να μετρήσει την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου. Δημιούργησε ένα φορητό και χαμηλού κόστους ερευνητικό σύστημα, σχεδιασμένο για να διευκολύνει τη συλλογή δεδομένων EEG. Το σύστημα αυτό αποτελείται από ένα ειδικό σκουφάκι κολύμβησης και μια σειρά εργαλείων για την ανάλυση των δεδομένων.

Πέρα από το σύστημα αυτό, η ομάδα του Amber συνεργάστηκε και με το DeepMind, το ερευνητικό εργαστήριο βαθιάς μάθησης της Alphabet, για να αναπτύξει νέες προσεγγίσεις στη μηχανική μάθηση που θα μπορούσαν να μειώσουν τον ανεπιθύμητο θόρυβο στις εγγραφές EEG.

«Οι μέθοδοι κατάφεραν να ανακτήσουν χρήσιμες αναπαραστάσεις σήματος από μεμονωμένες δοκιμές EEG», εξηγεί ο Όμπι Φέλτεν, επικεφαλής της εταιρείας. «Αυτό σημαίνει ότι ίσως μπορέσουμε να αντλήσουμε κλινικά χρήσιμες πληροφορίες από την ηλεκτροφυσιολογία του εγκεφάλου με πολύ λιγότερα δείγματα δεδομένων από αυτά που χρησιμοποιούνται παραδοσιακά σε ερευνητικά εργαστήρια και τα οποία συχνά βασίζονται σε εκατοντάδες πειραματικές δοκιμές».

Επιπλέον, η εταιρεία σχεδιάζει να κάνει την τεχνολογία της διαθέσιμη στην ευρύτερη επιστημονική κοινότητα, δημοσιεύοντας των κώδικα στο GitHub.

ΠΗΓΗ: Cnbc, Venturebeat

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος