Η Boeing θα στείλει την πρώτη κάψουλα για αστροναύτες στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) την Παρασκευή, για λογαριασμό της NASA. Πρόκειται για μια αποστολή μεγίστης σημασίας καθώς η NASA είναι σκοπεύει την επανέναρξη των επανδρωμένων αποστολών μέσα στο 2020.

Μοναδική επιβάτης της κάψουλας θα είναι το ανδρείκελο Ρόζι, που πήρε το όνομά της από το Rosie the Riveter, ένα σύμβολο-είδωλο που χρησιμοποιήθηκε στην καμπάνια στρατολόγησης των γυναικών στα εργοστάσια πυρομαχικών στις ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου.

«Αν έχουμε καλό καιρό, η αποστολή θα ξεκινήσει νωρίς το πρωί της Παρασκευής και θα φτάσει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το Σάββατο», δήλωσε η Κάθι Λέντερς, διευθύντρια του Εμπορικού Προγράμματος πληρώματος της NASA.

Από το 2011 όταν σταμάτησε το πρόγραμμα διαστημικού λεωφορείου, οι ΗΠΑ στηρίζονται στη Ρωσία για να μεταφέρουν τα πληρώματά τους στο ISS. Το 2014 όμως, υπέγραψαν συμβόλαια με την Boeing και τη SpaceX αν και οι δύο εταιρείες έχουν καθυστερήσει ήδη δύο χρόνια σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. Τα συμβόλαια έχουν αποτιμηθεί στα 4,3 δισεκατομμύρια και 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια για την Boeing και τη SpaceX αντίστοιχα, με κάθε εταιρεία να έχει εξασφαλίσει έξι αποστολές στο ISS. Η NASA σκοπεύει να ξεκινήσει και πάλι τις επανδρωμένες πτήσεις μέσα στο 2020, αρκεί οι δοκιμές να ολοκληρωθούν χωρίς εμπόδια.

Η αποστολή που θα ξεκινήσει την Παρασκευή, θα διαρκέσει οκτώ ημέρες και αποτελεί πρόβα τζενεράλε. Το CST-100 Starliner θα ξεκινήσει από το Κέιπ Κανάβεραλ στις 6:36 τοπική ώρα (13:36 ώρα Ελλάδος) πάνω σε έναν πύραυλο Atlas V και θα φτάσει στο σταθμό 25 ώρες αργότερα. Εκεί θα παραμείνει επτά ημέρες πριν αποσπαστεί και επιστρέψει στη Γη, όπου θα προσγειωθεί στην έρημο του Νέου Μεξικού στις 28 Δεκεμβρίου στις 3:46 τοπική ώρα (12:47 ώρα Ελλάδος).

Η SpaceX πραγματοποίησε ηδη με επιτυχία τον ίδιο τύπο αποστολής με την κάψουλα Crew Dragon, τον περασμένο Μάρτιο. Η κύρια διαφορά είναι ότι η Dragon προσγειώνεται στον ωκεανό αντί για την ξηρά, όμως και οι δύο όμως χρησιμοποιούν αλεξίπτωτα για να επιβραδύνουν την κάθοδο τους.

Υπολογίζοντας τέσσερις αστροναύτες ανά πτήση, η NASA εκτιμά το μέσο κόστος ανά άτομο στα 90 εκατομμύρια δολάρια για τη Boeing και στα 55 εκατομμύρια δολάρια για τη SpaceX, σε σύγκριση με τα 80 εκατομμύρια δολάρια που κατέβαλαν στη Ρωσία για την ίδια υπηρεσία. Δεδομένου ότι καμία εταιρεία δεν έχει επιβεβαιώσει ότι θα είναι έτοιμη το 2020, η NASA έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για την αγορά μιας θέσης για το φθινόπωρο του 2020.

ΠΗΓΗ: Phys.org

 

 

Μοιράσου το άρθρο: