Το διαστημικό σκάφος Hayabusa2 επιστρέφει στη Γη με ένα πολύτιμο φορτίο

Στην πόλη Woomera, στην έρημο της Νότιας Αυστραλίας, οι επιστήμονες αναμένουν την επιστροφή του διαστημικού σκάφους Hayabusa2 της Ιαπωνικής Υπηρεσίας Αεροδιαστημικής Έρευνας  (JAXA ) που θα πραγματοποιηθεί στις 6 Δεκεμβρίου 2020.

Το διαστημικό σκάφος που έμεινε στο διάστημα για έξι χρόνια, μεταφέρει ένα σπάνιο, πολύτιμο και δυσεύρετο φορτίο. Πρόκειται για υλικό που συλλέχθηκε από την επιφάνεια του αστεροειδούς Ryugu και ζυγίζει περίπου 100 χιλιοστόγραμμα. Το φορτίο θα φτάσει στη Γη μέσα σε μια κάψουλα, ενώ το διαστημικό σκάφος θα συνεχίσει να επισκέπτεται και άλλους αστεροειδείς.

Η επιστροφή του Hayabusa2 είναι ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα της διαστημικής επιστήμης, ένα συνολικό ταξίδι περίπου 5,24 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων. Οι επιστήμονες προγραμμάτισαν το ταξίδι του Hayabusa2 υπολογίζοντας την μελλοντική θέση του αστεροειδούς και σχεδίασαν ένα μονοπάτι που θα οδηγούσε το διαστημικό σκάφος στον επιθυμητό προορισμό, χρησιμοποιώντας τη βαρύτητα της Γης για επιτάχυνση. Στη συνέχεια, το διαστημικό σκάφος έπρεπε να είναι σε θέση να αγγίξει τον αστεροειδή δύο φορές, να συλλέξει υλικό και να επιστρέψει τελικά στη Γη.

Αυτές τις μέρες η επιστημονική ομάδα πραγματοποιεί δοκιμές στην Αυστραλία για την ανάκτηση της κάψουλας και ελέγχει την τεχνολογία που θα χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθησή της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο μια άλλη αποστολή έχει καταφέρει να μεταφέρει δείγμα αστεροειδούς πίσω στη Γη. Πρόκειται για την αποστολή Hayabusa στον αστεροειδή Itokawa η οποία επέστρεψε στη Γη το 2010, αλλά κατάφερε να μεταφέρει μόνο μερικά μικρογραμμάρια υλικού αφού χάλασε η συσκευή δειγματοληψίας.

Το υλικό που μεταφέρει η κάψουλα είναι πραγματικά σπάνιο και πολύτιμο, καθώς ο Ryugu είναι ένας πρωτόγονος ανθρακούχος αστεροειδής, και σύμφωνα με τους επιστήμονες, ίσως να έχει διατηρήσει ένα από τα πιο παρθένα υλικά στο Ηλιακό Σύστημα, σχετικά αμετάβλητο από τότε που σχηματίστηκε περίπου 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια πριν. Οι ερευνητές πιστεύουν πως αυτό το μικρό δείγμα που έχει συλλεχθεί θα δώσει κάποια εικόνα για τις πρώτες μέρες του Ηλιακού Συστήματος, καθώς και για το σχηματισμό και την εξέλιξη των εσωτερικών βραχωδών πλανητών.

Η κάψουλα αναμένεται να προσγειωθεί στη Γη μεταξύ 3.30 π.μ. και 4.30 π.μ. ώρα Αυστραλίας στις 6 Δεκεμβρίου 2020, σε περιοχή 100 τετραγωνικών χιλιομέτρων εντός της προστατευόμενης περιοχής Woomera. Κατά την προσγείωση της θα στείλει σήμα στην ομάδα ανάκτησης.

Μόλις εντοπιστεί η κάψουλα θα μεταφερθεί με ελικόπτερο σε ένα άλλον χώρο όπου θα εξεταστεί για τυχόν αέρια που μπορεί να βρίσκονται στο εσωτερικό της. Στη συνέχεια θα τοποθετηθεί σε ένα σφραγισμένο κιβώτιο μεταφοράς και θα ταξιδέψει πίσω στην Ιαπωνία όπου θα ξεκινήσει το επόμενο στάδιο της έρευνας.

Το Hayabusa2 θα συνεχίσει το ταξίδι του και θα επισκεφθεί τον αστεροειδή (98943) 2001 CC21 τον Ιούλιο του 2026, και τον αστεροειδή 1998 KY26 τον Ιούλιο 2031.

ΠΗΓΗ: Livescience

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος