Περισσότερους από ενάμισι δισεκατομμύριο ψεύτικους λογαριασμούς (που δεν αντιστοιχούν σε πραγματικά προφίλ χρηστών του συγκεκριμένου εργαλείου κοινωνικής δικτύωσης) καθώς και κακόβουλους λογαριασμούς (που δημιουργούνται με στόχο είτε να «παραπλανήσουν» τους χρήστες του διαδικτύου είτε για να αποκτήσουν πρόσβαση στα προσωπικά τους δεδομένα) ανακοίνωσε ότι διέγραψε το Facebook, κατά το εξάμηνο Απριλίου-Σεπτεμβρίου 2018.

Οι υπεύθυνοι του δημοφιλέστερου, μέχρι σήμερα, εργαλείου κοινωνικής δικτύωσης προσπαθούν να βελτιώσουν τις πρακτικές που εξασφαλίζουν την ασφαλέστερη και «δημοκρατικότερη» χρήση του μέσου, πριν καν δεχθούν καταγγελίες περί παραβίασης των κανόνων λειτουργίας του Facebook από τους χρήστες. Έτσι, γίνονται προσπάθειες από τους αρμόδιους να περιορίσουν ή να σταματήσουν τη ρητορική του μίσους, να συνεργαστούν με τις αρχές, για την εξάλειψη των φαινομένων βίας εντός (και εκτός) διαδικτύου, καθώς και να δώσουν ένα τέλος στη χρήση των εργαλείων κοινωνικής δικτύωσης για σκοπούς προπαγάνδας.

Για το λόγο αυτό, τόσο με την αξιοποίηση συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης όσο και με τη βοήθεια εξειδικευμένου προσωπικού, οι υπεύθυνοι του Facebook προσπαθούν να «προλάβουν» τις αρνητικές συνέπειες από (πιθανές) παραβατικές συμπεριφορές των χρηστών εντός της παγκόσμιας διαδικτυακής κοινότητας. Σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιήθηκαν άλλωστε και οι μαζικές διαγραφές των ψεύτικων ή κακόβουλων λογαριασμών του Facebook, όπως ανακοινώθηκε από τους αρμόδιους.

Η ανακοίνωση έρχεται την αμέσως επόμενη μέρα μετά την τρομερά αρνητική δημοσιότητα που, για μια ακόμη φορά, είχε το Facebook διεθνώς, μετά από το δημοσίευμα των «Τάιμς της Νέας Υόρκης» για τις «αθέμιτες» τακτικές στο πεδίο των δημοσίων σχέσεων, στις οποίες κατέφυγε το Facebook με στόχο να απαξιώσει τους επικριτές του, τους οποίους προσπάθησε να παρουσιάσει ακόμη και ως πράκτορες του Τζορτζ Σόρος.

Το Ίδρυμα Open Foundation του Σόρος, με ανακοίνωσή του, αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή του, χαρακτηρίζοντας το Facebook εχθρό της Δημοκρατίας.

Μετά τις αρνητικές δημοσιεύσεις, το Facebook έκανε γνωστό ότι διακόπτει τη συνεργασία του με την εταιρεία συμβούλων και δημοσίων σχέσεων Definers, η οποία κατηγορήθηκε ότι ανέλαβε τις όποιες αρνητικές πρακτικές δημοσίων σχέσεων για λογαριασμό του Facebook.

Δεδομένης της «αναστάτωσης» που προκάλεσαν (για ακόμα μια φορά) στον χώρο των διαδικτυακών μέσων ενημέρωσης οι καταγγελίες σε βάρος του Facebook, ο συνιδρυτής του ιστοτόπου, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, έκανε γνωστό ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί, ενώ εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο της Σέριλ Σάντμπεργκ, η οποία φέρεται να συντόνισε την εκστρατεία σε βάρος των επικριτών του Facebook.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: AP Photo/Noah Berger

Μοιράσου το άρθρο: