Το Facebook επιβεβαίωσε σήμερα, Τρίτη 18 Ιουνίου, τις φήμες σχετικά με το λανσάρισμα του δικού του κρυπτονομίσματος. Το Libra, όπως ονομάζεται το κρυπτονόμισμα, θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2020 μαζί με την τεχνολογία blockchain που θα το υποστηρίζει. Έχει σχεδιαστεί ώστε να μην είναι ένα κερδοσκοπικό περιουσιακό στοιχείο, όπως το Bitcoin, αλλά ως μια μορφή ψηφιακού χρήματος που θα υποστηρίζεται από ένα αποθεματικό περιουσιακών στοιχείων.

Αρχικά, η εταιρεία εκτιμά πως το Libra θα χρησιμοποιηθεί κυρίως για τη μεταφορά χρημάτων μεταξύ ατόμων που ζουν σε αναπτυσσόμενες χώρες και που δεν έχουν πρόσβαση σε παραδοσιακές τράπεζες. Τελικός στόχος του όμως είναι, να εξελιχθεί στο πρώτο κρυπτονόμισμα που θα απευθύνεται σε όλους, θα είναι σταθερό όσο το δολάριο και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για σχεδόν όλες τις αγορές.

Οι χρήστες θα έχουν στο «έξυπνο τηλέφωνό τους (smartphone) ένα ψηφιακό πορτοφόλι, το «Calibra» που θα είναι συνδεδεμένο με τις υπηρεσίες Messenger και WhatsApp και με αυτό θα μπορούν να κάνουν τις αγορές τους, να στείλουν ή να λάβουν χρήματα. Το Libra λειτουργεί με ανοιχτό κώδικα χωρίς δικαιώματα, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε προγραμματιστής, εταιρεία ή ίδρυμα θα μπορεί να το ενσωματώσει στις υπηρεσίες του.

Το Facebook δημιούργησε τον μη κερδοσκοπικό σύλλογο Libra μαζί με 27 άλλους συνεργάτες για να επιβλέπει το κρυπτονόμισμα και την πορεία του. Ανάμεσα στους συνεργάτες αυτούς βρίσκονται εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων, μη κερδοσκοπικές οργανώσεις και μεγάλοι πάροχοι χρηματοπιστωτικών, τηλεπικοινωνιών και τεχνολογικών υπηρεσιών. Επιπλέον, η παραγωγή του κρυπτονομίσματος αυτού είναι σχετικά οικολογική καθώς δεν καταναλώνει τεράστιες ποσότητες ενέργειας σε αντίθεση με τη διαδικασία εξόρυξης του Bitcoin.

«Το Blockchain και τα κρυπτοσυστήματα έχουν μια σειρά από μοναδικές ιδιότητες – είναι αποκεντρωμένα, προσβάσιμα παγκοσμίως, χαμηλού κόστους και ασφαλή. Αλλά τα υπάρχοντα συστήματα blockchain δεν έχουν υιοθετηθεί ακόμη μαζικά», αναφέρει το Facebook στο blog του. «Η μαζική  χρήση των κρυπτονομισμάτων έχει καθυστερήσει λόγω της αστάθειας και της έλλειψης επεκτασιμότητάς τους. Μάλιστα, ορισμένα έχουν ως στόχο να διαταράξουν το υφιστάμενο σύστημα και να παρακάμψουν τους νόμους αντί να καινοτομήσουν στην καταπολέμηση του ξεπλύματος του μαύρου χρήματος».

Το Libra θα μπορούσε να κάνει την πλατφόρμα Facebook των 2.7 δισεκατομμυρίων χρηστών (συμπεριλαμβανομένων των WhatsApp, Instagram και Messenger) πιο ισχυρή από ποτέ, δημιουργώντας ένα νέο, ευρέως διαδεδομένο ψηφιακό νόμισμα που θα ανταγωνιστεί πολλά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Τέλος, οι χρήστες του Facebook θα μπορούν να αλληλεπιδράσουν με τις εφαρμογές του πιο συχνά, γεγονός που θα προσελκύσει περισσότερους διαφημιστές.

ΠΗΓΕΣ: TheVerge

 

Μοιράσου το άρθρο: