Το λιώσιμο των πάγων θα ανεβάσει πάνω από 38 εκατοστά τη στάθμη της θάλασσας έως το 2100

Array

Αν οι άνθρωποι συνεχίσουμε την εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου με τους ίδιους ρυθμούς, η στάθμη της θάλασσας θα ανέβει ίσως και περισσότερο από 38 εκατοστά μέχρι το 2100, σύμφωνα με νέα μελέτη. Αυτή η νέα μελέτη αποτελεί μέρος του έργου Intercomparison Project Ice Sheet Model (ISMIP6), το οποίο ηγείται η NASA Goddard. 

Η εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου από ανθρώπινες δραστηριότητες, (πχ. το διοξείδιο του άνθρακα), συμβάλουν σημαντικά στην κλιματική αλλαγή και στην υπερθέρμανση του πλανήτη όπως αναφέρει η μελέτη. Καθώς τα πράγματα θερμαίνονται , λιώνουν τα φύλλα πάγου στη Γροιλανδία και την Ανταρκτική. Η μελέτη αυτή που έγινε από μια διεθνή ομάδα με περισσότερους από 60 επιστήμονες πάγου, ατμοσφαιρικών υπολογισμών και ωκεανολόγους, εκτιμά το πόσο αυτά τα λιωμένα φύλλα θα συμβάλουν στην παγκόσμια αύξηση της στάθμης της θάλασσας.

«Μία από τις μεγαλύτερες αβεβαιότητες όσον αφορά το πόσο θα αυξηθεί η στάθμη της θάλασσας στο μέλλον είναι το πόσο θα συνεισφέρουν τα φύλλα πάγου σε αυτό και το πόσο θα συμβάλλουν τα φύλλα πάγου εξαρτάται από το πώς θα είναι το κλίμα», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Buffalo και προηγουμένως στο Goddard Space Flight της NASA στο Μέριλαντ, Sophie Nowicki.

Η ομάδα ISMIP6 διερεύνησε το πώς θα αυξηθούν τα επίπεδα της θάλασσας μεταξύ 2015 και 2100, μελετώντας πώς θα αλλάξουν τα επίπεδα αυτά σε μια ποικιλία σεναρίων σχετιζόμενα με την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα. Διαπίστωσαν ότι αν τα υψηλά ποσοστά εκπομπών αερίων (ανάλογα με αυτά που βλέπουμε τώρα) συνεχιστούν με τους ίδιους ρυθμούς όλη αυτή τη χρονική περίοδο, το λιώσιμο των φύλλων πάγου στη Γροιλανδία θα ευθύνεται για την παγκόσμια αύξηση της στάθμης της θάλασσας κατά 9 εκατοστά περίπου. Με χαμηλότερα ποσοστά εκπομπών, εκτιμούν ότι ο αριθμός αυτός θα είναι περίπου 3 εκατοστά.

Η απώλεια στρωμάτων πάγου στην Ανταρκτική είναι λίγο πιο δύσκολο να προβλεφθεί, επειδή, ενώ τα στρώματα πάγου θα συνεχίσουν να χάνονται στη δυτική πλευρά της ηπείρου, η Ανατολική Ανταρκτική θα μπορούσε πραγματικά να κερδίσει μάζα καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται λόγω της αύξησης των χιονοπτώσεων.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι η απώλεια στρωμάτων πάγου στην Ανταρκτική θα μπορούσε να αυξήσει τη στάθμη της θάλασσας έως και 30 εκατοστά, με τη Δυτική Ανταρκτική να προκαλεί αύξηση της στάθμης της θάλασσας έως και 18 εκατοστά έως το 2100 σύμφωνα με τις υψηλότερες προβλεπόμενες εκπομπές.

Ωστόσο αυτές οι αυξήσεις της παγκόσμιας στάθμης της θάλασσας είναι απλώς προβλέψεις για τα έτη 2015 έως 2100, οπότε δεν καταγράφουν τη σημαντική απώλεια στρωμάτων πάγου που έχει ήδη συμβεί μεταξύ της προ-βιομηχανικής εποχής και της σύγχρονης εποχής.

Αυτά τα αποτελέσματα έρχονται σε συνέχεια των εκτιμήσεων της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), της οποίας η Ειδική Έκθεση του 2019 για τους Ωκεανούς και την Κρυόσφαιρα έδειξε ότι η τήξη των φύλλων πάγου θα συνέβαλλε στο ένα τρίτο περίπου της συνολικής αύξησης της στάθμης της θάλασσας παγκοσμίως.

Σύμφωνα με την έκθεση IPCC του 2019, η τήξη των στρωμάτωνπάγου στη Γροιλανδία θα συμβάλει με  8 έως και 27 εκατοστά στην παγκόσμια αύξηση της στάθμης της θάλασσας μεταξύ των ετών 2000 και 2100. Για την Ανταρκτική, η έκθεση εκτιμά ότι η τήξη των φύλλων πάγου θα προσθέσει από 3 έως 28 εκατοστά.

«Το στοίχημα του ISMIP6 ήταν να συγκεντρώσει τις περισσότερες ομάδες μοντελοποίησης φύλλων πάγου σε όλο τον κόσμο και, στη συνέχεια, να συνδεθεί με άλλες κοινότητες ωκεανών και ατμοσφαιρικών μοντέλων, ώστε να κατανοήσει καλύτερα τι θα μπορούσε να συμβεί στα στρώματα πάγου», είπε ο Heiko Goelzer, καθηγητής από το Πανεπιστήμιο Utrecht της Ολλανδίας, ο οποίος είναι τώρα στο Νορβηγικό Κέντρο Ερευνών.

Αυτή η έρευνα δημοσιεύθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου σε ένα ειδικό τεύχος του περιοδικού The Cryosphere.

ΠΗΓΗ: Space.com

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος