Το «ματωμένο» φεγγάρι της μεγαλύτερης σεληνιακής έκλειψης του 21ου αιώνα

Η μεγαλύτερη έκλειψη σελήνης του 21ου αιώνα θα σημειωθεί σήμερα το βράδυ –Παρασκευή 27/7-αναφέρουν οι επιστήμονες, που εξηγούν ότι η σελήνη θα περάσει στη σκιά της γης, με αποτέλεσμα στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου να είναι ορατό στον ουρανό ένα «ματωμένο» φεγγάρι.

Μία ώρα, 42 λεπτά και 57 δευτερόλεπτα είναι ο χρόνος που θα διαρκέσει η πλήρης έκλειψη, αν και όπως εξηγούν οι επιστήμονες της NASA, αναμένεται να προηγηθεί και να ακολουθήσει μερική έκλειψη, κάτι που σημαίνει πως η σελήνη θα περάσει συνολικά τρεις ώρες και 54 λεπτά στη σκιά της Γης.

Όπως εξήγησε ο Άντριου Φάμπιαν, καθηγητής αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, το φαινόμενο του «ματωμένου» φεγγαριού περιγράφεται ως τέτοιο επειδή το φως του ήλιου περνάει μέσα από την ατμόσφαιρα της Γης στον δρόμο για τη σελήνη και η ατμόσφαιρα της Γης το κάνει κόκκινο όπως ο ήλιος όταν δύει γίνεται κόκκινος».

«Αν σε αυτή την έκλειψη στεκόσαστε στη σελήνη, θα βλέπατε τον ήλιο και στη συνέχεια η Γη θα ερχόταν να σβήσει τον ήλιο», δήλωσε ο Φάμπιαν, ο οποίος εξήγησε ότι, ο δακτύλιος της Γης θα λάμπει επειδή το φως διαχέεται από την ατμόσφαιρα της Γης».

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, όταν η σελήνη μετακινηθεί στην κωνική σκιά της γης από φωτεινή λόγω του ήλιου γίνεται σκοτεινή. Κάποιο φως, ωστόσο, θα φθάσει μέχρι τη σελήνη γιατί αποκτά μια κλίση λόγω της ατμόσφαιρας της Γης.

Λόγω της έκλειψης, όσοι παρατηρήσουν το φαινόμενο θα έχουν επίσης την ευκαιρία να δουν μια καλύτερη εικόνα του πλανήτη Άρη, καθώς ο κόκκινος πλανήτης -που θα ταξιδεύει κοντά στη Γη- θα είναι πιο λαμπερός από ποτέ.

Η επόμενη αντίστοιχη σεληνιακή έκλειψη τέτοιας διάρκειας αναμένεται το 2123.

Η έκλειψη θα είναι ορατή από την Ευρώπη, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή από το ηλιοβασίλεμα έως τα μεσάνυχτα σήμερα 27η Ιουλίου και στη συνέχεια, από τα μεσάνυχτα μέχρι την ανατολή του ήλιου της 28ης Ιουλίου, στο μεγαλύτερο μέρος της Ασίας και της Αυστραλίας. Ωστόσο, η σημερινή έκλειψη της σελήνης δεν θα είναι ορατή από τη Βόρεια Αμερική ούτε από το μεγαλύτερο μέρος του Ειρηνικού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Peter Komka/MTI μέσω AP (αρχείο)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος