Το “Ρολόι της Αποκάλυψης” δείχνει 100 δευτερόλεπτα πριν την ολική καταστροφή

Πυρηνικά όπλα, πανδημίες, επιτάχυνση της κλιματικής αλλαγής. Πόσο κοντά είμαστε στο τέλος του κόσμου; Παρά το γεγονός ότι το 2020 ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά, η ανθρωπότητα φαίνεται ότι επιβράδυνε την πορεία της προς την ολική καταστροφή, τουλάχιστον σύμφωνα με το «Ρολόι της Αποκάλυψης» (Doomsday Clock).

Φέτος, τα χέρια του συμβολικού αυτού ρολογιού δεν θα κινηθούν προς τα εμπρός και συνεπώς θα συνεχίσει να δείχνει την περσινή ώρα: 100 δευτερόλεπτα έως τα μεσάνυχτα, όπως ανακοίνωσε το Bulletin of the Atomic Scientists (BAS), μια παγκόσμια οργάνωση επιστημόνων και πολιτικών εμπειρογνωμόνων.

Τα κακά νέα είναι ότι είμαστε ακόμα πιο κοντά στα μεσάνυχτα από τότε που υπάρχει το ρολόι, δηλαδή από το 1947. Η ευρεία κακοδιαχείριση της πανδημίας COVID-19, η μικρή πρόοδος στην εξάλειψη των πυρηνικών όπλων και οι ανεπαρκείς προσπάθειες για τον μετριασμό της καταστροφικής κλιματικής αλλαγής, οδήγησαν την BAS στην απόφαση να «πατήσει παύση» ως προειδοποίηση.

«Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο απέτυχαν στο να αναλάβουν τις ευθύνες τους, δεν συνεργάστηκαν, και κατά συνέπεια δεν μπόρεσαν να προστατεύσουν την υγεία και την ευημερία των πολιτών τους», δήλωσε η Ρέιτσελ Μπρόνσον, γενική διευθύντρια της BAS. «Παρόλο που θα υποχωρήσει στο μέλλον, αυτή  η πανδημία αποτελεί τρανταχτό παράδειγμα ότι οι αξιωματούχοι δεν είναι προετοιμασμένοι να χειριστούν άλλες πανδημίες που μπορεί να προκύψουν στο μέλλον», πρόσθεσε η Μπρόνσον.

Οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, σημαντικός μοχλός της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από τον άνθρωπο, μειώθηκαν προσωρινά περίπου 17% λόγω της πανδημίας, αλλά έχουν ανακάμψει σε μεγάλο βαθμό, σύμφωνα με την Σούζαν Σόλομον, καθηγήτρια περιβαλλοντικών μελετών στο ΜΙΤ και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της BAS. Μέχρι το τέλος του 2020, οι εκπομπές ήταν μόλις περίπου 4% χαμηλότερες από το προηγούμενο έτος και αναμένεται να αυξηθούν. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η μείωση των εκπομπών εξαιτίας της πανδημίας, δεν είναι ένα βιώσιμο σχέδιο για το μέλλον, πρόσθεσε η Σόλομον.

Ένας από τους μεγαλύτερους και μακροχρόνιους κινδύνους της ανθρωπότητας, τα πυρηνικά όπλα, παρέμεινε «απαράδεκτα υψηλός», με τις Ηνωμένες Πολιτείες να επενδύουν περισσότερο από ένα τρισεκατομμύριο δολάρια για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη των προγραμμάτων πυρηνικών όπλων.

Η Ρωσία διατηρεί σχεδόν 1.000 πυρηνικά όπλα που θα μπορούσαν να εκτοξευτούν μέσα σε λίγα λεπτά και έθνη όπως η Κίνα, η Ινδία, η Βόρεια Κορέα και το Πακιστάν συνεχίζουν να επεκτείνουν τα οπλοστάσια τους, εξηγεί στο Livescience, ο Στιβ Φέτερ καθηγητής δημόσιας πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ.

«Ο εκσυγχρονισμός και η επέκταση των πυρηνικών οπλοστασίων σε πολλές χώρες, σε συνδυασμό με την έλλειψη διπλωματικών προσπαθειών για τη μείωση των πυρηνικών κινδύνων, αύξησαν την πιθανότητα καταστροφής», αναφέρει ο επιστήμονας. «Σύμφωνα με την εκτίμησή μας, η πιθανότητα να εμπλακούμε σε έναν πυρηνικό πόλεμο, αυξήθηκε το 2020».

Κάθε χρόνο, μια ομάδα ειδικών της BAS, στην οποία συμμετέχουν 13 κάτοχοι του βραβείου Νόμπελ, καθορίζουν την καινούργια ώρα. Το 2018, το λεπτό χέρι του ρολογιού έδειχνε δύο λεπτά πριν τα μεσάνυχτα – η τελευταία και μοναδική φορά που είχε φτάσει τόσο κοντά ήταν το 1953, λόγω των εντάσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και ενώ και οι δύο παγκόσμιες υπερδυνάμεις είχαν πραγματοποιήσει τις πρώτες δοκιμές βόμβας υδρογόνου.

Σήμερα, οι ερευνητές της BAS υπολογίζουν νέους πιθανούς παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν στην ολική καταστροφή του πλανήτη, όπως η κλιματική αλλαγή, οι νέες τεχνολογίες και η ευρεία χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης που τροφοδοτούν την ταχεία εξάπλωση παραπληροφόρησης και διαβρώνουν την εμπιστοσύνη στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στην επιστήμη.

Στις ΗΠΑ και αλλού στον κόσμο, ο ακροδεξιός εξτρεμισμός εμφανίστηκε το 2020 ως μια αναδυόμενη πηγή τρομοκρατικής βίας και κοινωνικής αναστάτωσης. Οι ειδικοί θα πρέπει τώρα να θεωρήσουν ότι ομάδες που υιοθετούν ριζοσπαστικές δεξιές ιδεολογίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημαντική απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, έγραψαν εκπρόσωποι της BAS στις 14 Ιανουαρίου 2021, μετά τις ταραχές στο Καπιτώλιο.

«Αυτοί οι εξτρεμιστές αντιπροσωπεύουν έναν μοναδικό κίνδυνο λόγω της επικράτησής τους σε ομοσπονδιακούς θεσμούς όπως ο στρατός και το ενδεχόμενο να διεισδύσουν σε πυρηνικές εγκαταστάσεις, όπου θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες και πυρηνικά υλικά», ανέφεραν εκπρόσωποι της BAS. «Οι αξιωματούχοι πρέπει να ενεργήσουν αποφασιστικά για να κατανοήσουν καλύτερα και να μετριάσουν αυτήν την απειλή».

Επιπλέον, οι μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες της Γης αυξήθηκαν κατά 1,2 βαθμούς Κελσίου από το 1880, ενώ σύμφωνα με την NASA, το 2020 ήταν το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί σε σχέση με το 2016. Η Αυστραλία έχασε περισσότερο από το 20% των δασών της ενώ η εποχή των τυφώνων στο Βόρειο Ατλαντικό  ήταν ιδιαίτερα δραστήρια, με 30 καταιγίδες, 13 από τις οποίες έφτασαν σε επίπεδο τυφώνα, ξεπερνώντας το ρεκόρ του 2005 (28 καταιγίδες, 15 τυφώνες).

«Ωστόσο, όσο κι αν ακούγονται τρομακτικά, πρόκειται για προβλήματα που έχουν προκληθεί από ανθρώπους και οι λύσεις θα πρέπει να προέλθουν από συλλογικές ανθρώπινες προσπάθειες, εφευρετικότητα και βούληση» δήλωσαν τα μέλη της BAS σε εκδήλωση τύπου.

ΠΗΓΗ: Livescience

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος