Τρισδιάστατοι «χάρτες» του γονιδιώματος ίσως βοηθήσουν στην πρόληψη ασθενειών

Την τρισδιάστατη «χαρτογράφηση» όλου του γονιδιώματος επιτρέπει, για πρώτη φορά, μια νέα τεχνική η οποία έχει σκοπό να βοηθήσει στο να εντοπίζονται τα γονίδια που ευθύνονται για την εμφάνιση ασθενειών.

Μέσα στον πυρήνα κάθε κυττάρου, που έχει διάμετρο μόλις πέντε μικρομέτρων (εκατομμυριοστών του μέτρου), βρίσκεται «πακεταρισμένο» ένα γενετικό υλικό, που αν ξετυλιγόταν θα είχε μήκος αρκετών μέτρων. Το γενετικό «οριγκάμι» δημιουργεί αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στα γονίδια και στους «διακόπτες» τους, οι οποίοι τα ενεργοποιούν ή τα απενεργοποιούν. Τόσο τα γονίδια όσο και οι «διακόπτες» τους αποτελούν αλληλουχίες DNA.

Αλλά πώς αποφασίζουν τα κύτταρα ποια γονίδια θα ενεργοποιήσουν κάθε φορά και πότε; Αυτό το ερώτημα είναι δύσκολο να απαντηθεί, καθώς οι αλληλουχίες του DNA είναι πολύ λεπτές για να παρατηρηθούν στο μικροσκόπιο.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η νέα μέθοδος «Χαρτογράφησης της Αρχιτεκτονικής του Γονιδιώματος» (Genome Architecture Mapping-GAM) θα φωτίσει τον τρόπο που η δραστηριότητα πολλών γονιδίων διαταράσσεται, με συνέπεια να εκδηλώνονται στον οργανισμό σοβαρές ασθένειες όπως ο καρκίνος.

Σε κάποιες αρρώστιες το πρόβλημα δεν βρίσκεται στην αλληλουχία του ίδιου του γονιδίου, αλλά στον ρυθμιστικό γενετικό «διακόπτη» του, ο οποίος, μέχρι τώρα, ήταν δύσκολο να εντοπισθεί μέσα στο γονιδίωμα, χωρίς τον απαραίτητο «χάρτη».

Η διεθνής επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής την ‘Ανα Πόμπο του γερμανικού Κέντρου Μοριακής Ιατρικής Μαξ Ντελμπρίκ, έκανε τη σχετική δημοσίευση στο περιοδιοκό “Nature”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος