Βρετανία: Ρομποτικός χημικός κάνει μόνος του πειράματα στο εργαστήριο (video)

Ο πρώτος ρομποτικός ερευνητής, που εργάζεται αυτόνομα στο εργαστήριο χημείας δημιουργήθηκε από επιστήμονες και μηχανικούς του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ, με επικεφαλής τον καθηγητή της Επιστήμης των Υλικών, Άντι Κούπερ. Ο ρομπο-χημικός, που κάνει πειράματα, προγραμματίζεται αρχικά από τους ειδικούς και στη συνέχεια «μαθαίνει» μόνος του, χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη που διαθέτει.

Όπως επισημαίνεται σε σχετικό άρθρο, στην ιστοσελίδα του BBC, το ρομπότ δούλεψε ασταμάτητα στο εργαστήριο την περίοδο της καραντίνας. Τώρα πραγματοποιεί μία σειρά δοκιμών, προκειμένου να βρει έναν καταλύτη που θα επιταχύνει τις χημικές αντιδράσεις κατά τη διάρκεια των πειραμάτων. Ωστόσο, ο επικεφαλής της έρευνας που σχετίζεται με την αξιοποίηση του ρομπο-χημικού υποστηρίζει πως η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε, μελλοντικά, να χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη και προστασία από τον νέο κορονοϊό.

«Η νόσος Covid-19 ή η κλιματική αλλαγή αποτελούν προβλήματα που χρειάζονται πραγματικά διεθνή συνεργασία. Έτσι, το όραμά μας είναι να έχουμε ρομπότ σαν κι αυτό σε όλον τον κόσμο, τα οποία θα είναι συνδεδεμένα με έναν κεντρικό εγκέφαλο που μπορεί να βρίσκεται οπουδήποτε. Δεν το έχουμε κάνει ακόμη. Προς το παρόν έχουμε φτιάξει το πρώτο ρομπότ, αλλά είναι σαφώς αυτό που θα θέλαμε να κάνουμε μελλοντικά», αναφέρει ο Κούπερ.

Από τη μεριά του, ο Μπένζαμιν Μπέργκερ, ένας από τους ερευνητές που εργάζονται στην ομάδα, εξηγεί: «Ο ρομπο-επιστήμονας δεν βαριέται, δεν κουράζεται, εργάζεται όλο το 24ωρο και δεν χρειάζεται διακοπές. Μπορεί εύκολα να εξετάσει χιλιάδες δείγματα, πράγμα που απελευθερώνει τον χρόνο μου για να εστιάσω στην καινοτομία και σε νέες λύσεις».
«Μπορεί να εργαστεί αυτόνομα, συνεπώς μπορώ να “τρέχω” πειράματα από το σπίτι μου. Τεχνολογία αυτού του είδους μπορεί να κάνει επιστημονικές ανακαλύψεις χίλιες φορές πιο γρήγορα», συμπληρώνει ο ίδιος.

Όπως τα ρομπότ που έχουν σχεδιαστεί για να ερευνούν το διάστημα, τεχνολογίες σαν και αυτή (του ρομπο-χημικού) θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την διεξαγωγή πιο επικίνδυνων πειραμάτων, σε πιο «δύσκολα» εργαστηριακά περιβάλλοντα με τη χρήση πιο τοξικών ουσιών, επισημαίνουν οι επιστήμονες.


Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ BBC

Φωτογραφία: Από το βίντεο του BBC στο YouTube

Βίντεο: BBC/ YouTube

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος