Βρετανικά νοσοκομεία χρησιμοποιούν blockchain για την αποθήκευση εμβολίων COVID-19

Δύο βρετανικά νοσοκομεία χρησιμοποιούν την τεχνολογία blockchain για να παρακολουθούν την αποθήκευση και την προμήθεια των ευαίσθητων στη θερμοκρασία εμβολίων Covid-19 και είναι μία από τις πρώτες τέτοιες πρωτοβουλίες στον κόσμο.

Πρόκειται για δύο νοσοκομεία της κεντρικής Αγγλίας στο Stratford-upon-Avon και στο Warwick, τα οποία επεκτείνουν τη χρήση τεχνολογίας κατανεμημένου καθολικού για την παρακολούθηση εμβολίων και φαρμάκων χημειοθεραπείας ή ψυγείων στα οποία είναι αποθηκευμένα τα εμβόλια κατά της COVID-19.

Η τεχνολογία αυτή θα βοηθήσει στη διατήρηση αρχείων και την ανταλλαγή δεδομένων σε όλες τις αλυσίδες εφοδιασμού, δήλωσε η εταιρεία Everyware, η οποία παρακολουθεί τα εμβόλια και άλλες θεραπείες για λογαριασμό της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας της Βρετανίας (NHS), και η Hedera, οι οποίες ανήκουν σε εταιρείες όπως η Alphabet της Google και η IBM.

Τα υλικοτεχνικά εμπόδια αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για την ταχεία διανομή των εμβολίων κατά της COVID-19, αλλά έχουν οδηγήσει σε άνθηση των επιχειρήσεων οι οποίες παρέχουν την τεχνολογία για την παρακολούθηση των αποστολών από τον καταψύκτη του εργοστασίου έως τους ασθενείς.

Τα εμβόλια των Pfizer Inc και BioNTech πρέπει να αποστέλλονται και να αποθηκεύονται σε εξαιρετικά κρύες θερμοκρασίες ή σε ξηρό πάγο και μπορεί να διατηρηθούν σε τυπικές θερμοκρασίες ψυγείου έως και πέντε ημέρες. Άλλα εμβόλια, όπως αυτό της Moderna Inc., δεν απαιτούν τόσο χαμηλές θερμοκρασίες και επομένως είναι ευκολότερο να μεταφερθούν.

«Μπορούμε να επαληθεύσουμε απόλυτα τα δεδομένα που έχουμε συλλέξει από κάθε συσκευή», δήλωσε ο Τομ Σκριν της Everyware, αναφέρει το πρακτορείο Reuters. «Διασφαλίζουμε κατ’ αρχάς ότι τα δεδομένα είναι σωστά από την πηγή τους. Στη συνέχεια μπορούμε να επαληθεύσουμε ότι δεν έχουν αλλάξει ή παραβιαστεί».

Πολλές εταιρείες έχουν επενδύσει εκατομμύρια δολάρια για να αναπτύξουν την τεχνολογία blockchain που επιτρέπει την ασφαλή καταγραφή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, με την ελπίδα για ριζικές περικοπές κόστους και καλύτερη απόδοση.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα ήταν ανάμεικτα, καθώς λίγα έργα κατάφεραν να φέρου την επανάσταση που είχαν ανακοινώσει οι υποστηρικτές του.

Ο Σκριν της Everyware είπε ότι τα εμβόλια κατά της Covid-19 μπορούν να παρακολουθούνται και χωρίς την χρήση της τεχνολογίας blockchain, ωστόσο τα παραδοσιακά συστήματα αυξάνουν τον κίνδυνο λαθών. «Το σύστημα θα μας επιτρέψει να αποδείξουμε τη δέσμευσή μας για την ασφαλή φροντίδα των ασθενών», δήλωσε ο Στιβ Κλαρκ, διευθυντής ηλεκτρο-βιολογικής ιατρικής μηχανικής στο South Warwickshire NHS.

ΠΗΓΗ: Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος