Εργαζόμενοι στον επισιτισμό: Στη Διαιτησία για ΣΣΕ στις 5 Σεπτεμβρίου

Την εργασιακή κατάσταση στον κλάδο του επισιτισμού παρουσιάζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων και παράλληλα απαντά με σκληρή γλώσσα στο Θ. Τζήμερο για δηλώσεις του πάνω στα εργασιακά του κλάδου.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση της ομοσπονδίας αναφέρει μεταξύ άλλων αναφέρει πως: “Η Ομοσπονδία μας μετά την απώλεια κάθε έννοιας συλλογικής ρύθμισης στον κλάδο του Επισιτισμού και των Ζαχαρωδών προϊόντων από το 2012 με επίπονη προσπάθεια ξανάφερε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τους εργοδότες επιχειρώντας να αποκαταστήσει ένα στοιχειώδες πλαίσιο συλλογικότητας στις εργασιακές σχέσεις. Οι εργοδοτικές Οργανώσεις προσέφυγαν ενώπιον της Δευτεροβάθμιας Πενταμελούς Επιτροπής Διαιτησίας μετά από εφέσεις που κατέθεσαν κατά των Διαιτητικών Αποφάσεων Της Τριμελούς Επιτροπής που θα συζητηθούν στις 5 Σεπτεμβρίου.

Ρόλο επιπλέον αυτόκλητου υπερασπιστή της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας – δυνάστη ανέλαβε ο Πρόεδρος του κόμματος με ποσοστά νικοτίνης “Δημιουργία ξανά!” εκ των ιεράκων των νεοφιλελεύθερων εμμονών και ιδεοληψιών περί αυτορρύθμισης των αγορών και μηδενισμού της κρατικής παρέμβασης στην οικονομία, με ένα δακρύβρεκτο άρθρο περί της «απανθρωπιάς των συλλογικών συμβάσεων».

Ο καθορισμός ελάχιστης αμοιβής στους εργαζόμενους ενός κλάδου είναι «σοβιετική οικονομία», ο Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας «σοβιετικό απολίθωμα», η υποψία και μόνον παροχής επιδομάτων εξομοιώνεται περίπου με έγκλημα καθοσιώσεως, ενώ αναφέρεται με το γνωστό του άγαρμπο έως υπάνθρωπο τρόπο για τις συμβατικές πρόνοιες – «προνόμια» των εξαρτημένων και οροθετικών”.

Συνεχίζοντας η ομοσπονδία τονίζει ότι: “Η όλη ιδεοληπτική προσέγγιση είναι τουλάχιστον προϊόν άγνοιας για τα τεκταινόμενα στην αγορά εργασίας του Επισιτισμού και των Ζαχαρωδών προϊόντων, όσον αφορά την αθέατη πλευρά των εργασιακών σχέσεων με τις μαύρες συμφωνίες και αποδοχές, οι οποίες είναι το μέσο ανοχής ή συμφωνίας των εργαζομένων στην τροποποίηση των ατομικών τους συμβάσεων.

Η απώλεια των κλαδικών Συμβάσεων στα επισιτιστικά επαγγέλματα συνοδεύτηκε με εκτεταμένη και συστηματική καταπάτηση πολλών πλευρών της εργατικής και κοινωνικής νομοθεσίας σε ότι αφορά συμβάσεις, αμοιβές, ωράρια κ.λ.π. με αποκλειστικό στόχο για τις επιχειρήσεις την περαιτέρω μείωση του εργατικού κόστους. επέφερε μισθολογική ανισότητα, απορρύθμιση και χειραγώγηση των εργασιακών σχέσεων αλλά και γενικευμένη ανασφάλεια από την επιβολή ενός νέου εργασιακού μοντέλου χαμηλού εργασιακού κόστους σε συνδυασμό με ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις και περιορισμένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Η συνεχής και βίαιη αποειδίκευση των κλαδικών ειδικοτήτων σε όρους εργασίας και αποδοχές ανειδίκευτου εργάτη, η ραγδαία αλλαγή στη σύνθεση της απασχόλησης με δεκάδες χιλιάδες προσλήψεις μερικώς απασχολούμενων μια ανύπαρκτη ουσιαστικά μορφή απασχόλησης στον κλάδο, (σε συνθήκες ύφεσης, ανεργίας αλλά και αποεπένδυσης όπως διατείνονται οι εργοδότες!), αλλά και η εκτίναξη των μισθολογικών μεταβολών υπό τον εκβιασμό της απόλυσης, καταδεικνύουν την παραβατικότητα και την ψευδώς δηλωμένη εικονική απασχόληση, καθώς και την ανεξέλεγκτη όσο και θηριώδη εισφοροδιαφυγή – εισφοροκλοπή στον κλάδο, επιφέροντας ολέθριες επιπτώσεις στην κοινωνική ασφάλιση από τη μείωση των ασφαλιστικών εισροών στα ασφαλιστικά ταμεία.

Οι επιχειρήσεις του κλάδου όσο και αν επικαλούνται δραματική επιδείνωση στις προοπτικές επιβίωσής τους, δεν επιβεβαιώνονται οι δυσοίωνες εκτιμήσεις τους ενώ είναι ενδεικτική η επιθετική δημιουργία νέων επιχειρήσεων με τις νεοανοιγόμενες να αποτελούν αποικίες ευελιξίας και βάναυσων εργασιακών σχέσεων”.

Το πλήρες κείμενο μπορείτε να το διαβάσετε στην ιστοσελίδα της ομοσπονδίας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος