Η ιατρική υποχρεωτική έγκαιρη εξέταση ακοϊκής ικανότητας στα βρέφη είναι μονόδρομος, δήλωσε στην ΕΡΤ Χανίων ο Γιάννης Αθανασόπουλος, Δ/ντής Ακοολογικού Τμήματος και Μονάδας Κοχλιακής εμφύτευσης στο Νοσοκομείο Παίδων Αγ. Σοφία.

«Χρόνια Πολλά στους μικρούς μας Ήρωες !
Νίκησαν το χθες, αγωνίζονται για το Aύριο.
Τα παιδιά χωρίς πρόβα, πρώτη φορά μπροστά σε κάμερες και φώτα, τραγούδησαν με αγάπη τα Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα.

Πριν από λίγα χρόνια αυτά τα παιδιά θα ήταν αναγκασμένα να μείνουν στη σιωπή. Να μην έχουν τη δυνατότητα να ακούσουν την φωνή της μαμάς, του μπαμπά και να χρησιμοποιούν μόνο τη νοηματική γλώσσα για την επικοινωνία τους. Το κοχλιακό εμφύτευμα δίνει ακοή σε αυτά τα παιδιά!

Το άγχος όλων των γονιών μόλις τους ανακοινωθεί ότι το παιδί τους δεν ακούει και πρέπει να προχωρήσει σε εγχείρηση κοχλιακού εμφυτεύματος, είναι αν θα καταφέρει να ενταχθεί το παιδί στην κοινωνία, αν θα καταφέρει να μιλάει όπως τα άλλα παιδιά, αν θα καταφέρει να τραγουδήσει, να παίξει κάποιο μουσικό όργανο…αυτό το video είναι η απάντηση σε όλους τους γονείς! Το σημαντικό για να μπορέσουν όλα τα βαρήκοα παιδιά να μην χάσουν χρόνο, είναι να διαγνωστεί έγκαιρα το πρόβλημα ακοής!

1. Όλα τα μαιευτήρια δημόσια και ιδιωτικα, πρέπει να εξετάζουν ακοολογικά τα βρέφη.
2. Οι παιδίατροι πρέπει από την πρώτη στιγμή να στέλνουν τους γονείς σε ακοολογικό κέντρο για να εξεταστεί το παιδί τους.
3. Η χώρα μας πρέπει να εξοπλίσει και να οργανώσει περισσότερες παιδοακοολογικές μονάδες σε όλη την επικράτεια!
4. Πρέπει, μόλις ολοκληρώνονται οι εξετάσεις του παιδιού και κλείνει ο φάκελός του, να μη χάνεται χρόνος μέχρι τη στιγμή της εγχείρησης. Από τη στιγμή που πάει ο φάκελος στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας μέχρι να γίνει η προμήθεια των εμφυτευμάτων από το κάθε νοσοκομείο μπορεί να χαθούν πάρα πολλοί μήνες!

Τέλος, πρέπει όλοι εμείς, οι γονείς να απαλλαχθούμε από taboo και να φοβόμαστε ότι το παιδί μας μειονεκτεί σε κάτι. Οι γονείς των μη βαρύκοων παιδιών πρέπει να συζητούν με τα παιδιά τους και να σταματήσει το όποιο bulling μπορεί να γίνεται σε σχολεία με δασκάλους που δεν ασχολούνται με την διαφορετικότητα!

Πρωτοβουλία της Μονάδας Κοχλιακών Εμφυτεύσεων του Νοσοκομείου Παίδων » Η Αγια Σοφία »
Παραγωγή : Γιάννης Σούλης , www.all4mat.gr»

Ακούστε τη συνέντευξη:

https://soundcloud.com/user-539050009-559736691/19-02-2016a

Τα μη διαγνωσμένα νήπια με μειωμένη ακοή, αναπτύσσουν ψυχολογικά προβλήματα, άγχος και αντικοινωνική συμπεριφορά. Ενώ η εμφύτευση κοχλιακού εμφυτεύματος πρέπει να γίνεται στα 1 – 2 έτη. Στην Ελλάδα, γίνεται συνήθως αργά, δηλαδή στα 3 με 4 έτη. Αυτό σημαίνει ότι εξαιτίας της απώλειας της πλαστικότητας του εγκεφάλου. Όταν η τοποθέτηση γίνεται έγκαιρα, συνοδεύεται με έλεγχο, παράλληλη ψυχολογική υποστήριξη και λογοθεραπεία. Όταν ανακοινώνουμε στους γονείς το πρόβλημα, έχουμε συχνά διατάραξη της οικογενειακής γαλήνης, με αποτέλεσμα το παιδί να αυτοενοχοποιείται. Παράλληλα, ο κ. Αθανασόπουλος ανέφερε και τα φαινόμενα κοινωνικού αποκλεισμού και άσκησης βίας στο σχολείο. Επίσης, τόνισε ο κ. Αθανασόπουλος, οι προκαταλήψεις αφορούν και δημόσιους φορείς. Υπάρχει περιστατικό άρνησης δημόσιου βρεφονηπιακού σταθμού να δεχθεί παιδί με κοχλιακό εμφύτευμα, με αποτέλεσμα να χρειαστεί η παρέμβασή μας. -Ρεπορτάζ: Κατερίνα Πολύζου

Μοιράσου το άρθρο: