Μετά από πολλά χρόνια αγώνων, αναγνωρίστηκαν και στη χώρα μας τα εξαιρετικά αναβαθμισμένα μεταπτυχιακά του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων, δήλωσε σε αποκλειστική του συνέντευξη στην ΕΡΤ Χανίων, ο Γενικός Δ/ντής του Ινστιτούτου, οικονομολόγος Γιώργος Μπαουράκης.

1-baourakis

Να υπενθυμίσουμε ότι το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ) υπάγεται στο Διεθνές Κέντρο Προηγμένων Μεσογειακών Αγρονομικών Σπουδών (CIHEAM), μια διακυβερνητική οργάνωση (δεκατρία κράτη μέλη), σκοπός της οποίας είναι η ανάπτυξη της επιστημονικής συνεργασίας με την παροχή μεταπτυχιακής εκπαίδευσης, έρευνας, κατάρτισης και εφαρμογής στα πεδία των οικονομικών, της διαχείρισης, των εφαρμοσμένων βιολογικών, τεχνολογικών και περιβαλλοντικών επιστημών που σχετίζονται με το Γεωπονικό κλάδο.

home_img5

Το ΜΑΙΧ διοργανώνει διεθνή, διεπιστημονικά μεταπτυχιακά προγράμματα στους ακόλουθους τομείς:

Οικονομικά των Επιχειρήσεων και Διοίκηση
Γεωπληροφορική στην Περιβαλλοντική Διαχείριση
Γενετική και Βιοτεχνολογία Φυτών
Διαχείριση Ποιότητας των Τροφίμων και Χημεία Φυσικών Προϊόντων
Αειφόρος Γεωργία

Το ΜΑΙΧ ασκει ενεργό πολιτική συνεργασίας για πολλά χρόνια. Η εκπαίδευσης και κατάρτιση (σε συνεργασία με ιδρύματα κρατών μελών του CIHEAM καθώς και σε όλη την Ευρώπη), η δικτυωμένη έρευνα, η ηλεκτρονική μάθηση και η δημοσίευση επιστημονικών εργασιών είναι οι πιο αντιπροσωπευτικές δραστηριότητες του Ινστιτούτου. Το ΜΑΙΧ συμμετέχει σε πολυάριθμα έργα δικτυωμένης έρευνας, κάποια από αυτά σε ανταγωνιστικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 6ο και το 7ο ΠΠ-ΕΕΑ και άλλα διμερή με ιδρύματα εταίρους στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη. Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Αειφόρος Γεωργία, που σήμερα συμμετέχει σε τέσσερα σχέδια χρηματοδοτούμενα από το Πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης, έχει αναπτύξει σημαντική ερευνητική εμπειρία στη βιολογική γεωργία, σε περιβαλλοντικούς δείκτες, την υδροπονία, τη φυτοπαθολογία κ.α. μέσω της υλοποίησης εξωτερικά χρηματοδοτούμενων σχεδίων (π.χ. ENTER, Διακρατική συνεργασία Ελλάδας – Ισπανίας, Marie Curie IIF, Αξιολόγηση κομπόστ Creta Fert).

Τα τέσσερα Έργα που χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης είναι τα εξής:

CerOrganic: Πιστοποιημένης Ποιότητας κατάρτιση Αγροτών στη Βιολογική Γεωργία
EMRA: Ευρωπαϊκό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα για την Εφαρμογή της Αγροτικής Έρευνας
eCOTOOL: Εργαλεία ηλεκτρονικών δεξιοτήτων του Συμπληρώματος Πιστοποιητικού Ευρω-διαβατηρίου
LaProf: Εκμάθηση γλωσσών για τους επαγγελματίες στον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας και της Γεωργίας
.

Ο Ρόλος στο έργο:

Επιστημονικός εταίρος σε αγροτικά θέματα
Πιλοτική εφαρμογή και επικύρωση των αποτελεσμάτων του Έργου στην πράξη

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Πολύζου

Μοιράσου το άρθρο: