ΕΡΤ Χανίων: “ΚΑΙ ΓΩ ΘΑ ΣΑΣ ΔΙΓΟΥΜΑΙ”… Σειρά εκπομπών αφιερωμένες στον Νίκο Ξυλούρη

“ΚΑΙ ΓΩ ΘΑ ΣΑΣ ΔΙΓΟΥΜΑΙ”… Ένα καταπληκτικό μουσικό οδοιπορικό αφιερωμένο στον πολυαγαπημένο όλων των εποχών, Νίκο Ξυλούρη, παρουσιάζει ο Γιάννης Κτιστάκης, κάθε Τρίτη και Πέμπτη στη 1 το μεσημέρι, από τις συχνότητες της ΕΡΤ Χανίων.
Ηχογραφήσεις του από δίσκους 33 45 στροφών, οι οποίες κυκλοφόρησαν και στους δίσκους 33 στροφών «ΨΑΡΟΝΙΚΟΣ ή ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ Νο 10» και «ΠΑΝΤΕΡΜΗ ΚΡΗΤΗ», σπάνια μουσικά ακούσματα από το προσωπικό αρχείο του Γιάννη, “ντύνουν” μια εκπομπή, που δεν επιχειρεί να προσελκύσει το κοινό της με λόγια, μα με μια σπάνια μουσική αφήγηση, γεμάτη σε αναμνήσεις, αλλά και πηγή για άγνωστα μονοπάτια ως προς τους νεώτερους.

Ο Νίκος Ξυλούρης

Ο «Αρχάγγελος της Κρήτης» γεννήθηκε στις 7 Ιουλίου του 1936 στα Ανώγια Ρεθύμνου. Ήταν μόλις πέντε ετών, όταν στις 13 Αυγούστου του 1941 οι γερμανοί κατακτητές εισέβαλαν στο χωριό του και το έκαψαν. Οι κάτοικοι εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες στην κοιλάδα του Μυλοποτάμου, για να επιστρέψουν στον τόπο τους τρία χρόνια αργότερα, μετά την απελευθέρωση.

Τα πρώτα χρόνια στα κατεστραμμένα Ανώγια είναι φτωχικά και δύσκολα για την οικογένεια του Νίκου Ξυλούρη, όπως και για όλους τους συγχωριανούς του. Ο ίδιος φεύγει για το Ηράκλειο, για να μάθει γράμματα. Το σχολείο, όμως, του είναι μάλλον αγγαρεία και ήδη έχει δείξει την κλίση του στη μουσική.

Μια μέρα βλέπει έναν συγγενή του να παίζει λύρα κι από τότε του καρφώνεται η ιδέα να μάθει αυτό το όργανο. Οι αντιρρήσεις του πατέρα του κάμπτονται από τον δάσκαλό του, που αναγνώρισε από νωρίς το ταλέντο του. Έτσι, σε ηλικία μόλις 10 ετών, αποκτά την πρώτη του λύρα, σταματά το σχολείο στην Γ’ Δημοτικού και μετά από ενάμιση χρόνο μαθητείας δίπλα στον λυράρη Λεωνίδα Κλάδο, ξεκινά να βγάλει το ψωμί του παίζοντας σε γάμους, βαφτίσια και γιορτές, σ’ όλη την Κρήτη.

ΕΡΤ Χανίων: “ΚΑΙ ΓΩ ΘΑ ΣΑΣ ΔΙΓΟΥΜΑΙ”… Σειρά εκπομπών αφιερωμένες στον Νίκο Ξυλούρη

Το 1953 ο 17χρονος Νίκος αφήνει πίσω το χωριό του, για να εγκατασταθεί στο Ηράκλειο. Πιάνει δουλειά στο κέντρο «Κάστρο» και με τα λεφτά που παίρνει πληρώνει ίσα ίσα το ενοίκιο για την κάμαρά του. Έχει ν’ αντιμετωπίσει τη μουσική της εποχής (ταγκό, βαλς, ρούμπα, σάμπα κλπ), καθώς και τους μεγάλους λυράρηδες που δεν τον βλέπουν με καλό μάτι. Οι καλοί φίλοι που έχει αποκτήσει στο Ηράκλειο τον βοηθούν, οργανώνοντας γλέντια, και το όνομά του αρχίζει σιγά – σιγά να γίνεται γνωστό στο ευρύ κοινό.

ΕΡΤ Χανίων: “ΚΑΙ ΓΩ ΘΑ ΣΑΣ ΔΙΓΟΥΜΑΙ”… Σειρά εκπομπών αφιερωμένες στον Νίκο Ξυλούρη

Σε μια αποκριάτικη γιορτή βλέπει την Ουρανία Μελαμπιανάκη, γόνο αριστοκρατικής οικογενείας, και την ερωτεύεται. Για ένα χρόνο της κάνει καντάδα κάθε βράδυ κάτω από το παράθυρό της, χωρίς στην πραγματικότητα να έχουν μιλήσει ποτέ. Η ταξική τους διαφορά θα τους αναγκάσει να κλεφτούν και να παντρευτούν κρυφά, στις 21 Μαΐου του 1958. Μαζί θα αποκτήσουν δύο παιδιά, τον Γιώργη και τη Ρηνιώ.

Στο μεταξύ, η ανοδική πορεία του συνεχίζεται. Σκοπός του είναι να μάθει ο κόσμος τα τραγούδια της Κρήτης έξω από τα σύνορά της. Το Νοέμβριο του 1958 ηχογραφεί τον πρώτο του δίσκο με την εταιρία «Odeon» υπό τον τίτλο «Μια μαυροφόρα που περνά», παίρνοντας ως αμοιβή 150 δραχμές! Ο δίσκος γνωρίζει επιτυχία και η εταιρία του τον βοηθάει να κάνει κι άλλους, βγάζοντάς τον από τις δύσκολες μέρες.

ΕΡΤ Χανίων: “ΚΑΙ ΓΩ ΘΑ ΣΑΣ ΔΙΓΟΥΜΑΙ”… Σειρά εκπομπών αφιερωμένες στον Νίκο Ξυλούρη

Το 1966 το κράτος επιλέγει και στέλνει τον Νίκο Ξυλούρη σ’ ένα διαγωνισμό δημοτικής μουσικής στο Σαν Ρέμο της Ιταλίας, οπού ανάμεσα σε δεκάδες συγκροτήματα απ’ όλο τον κόσμο παίρνει το πρώτο βραβείο για την ερμηνεία του στο συρτάκι που έπαιξε με τη λύρα. Ο διάσημος για την Κρήτη λυράρης, ύστερα από πολύ κόπο και προσπάθεια, ανοίγει τα φτερά του και γίνεται γνωστός σ’ όλη την Ελλάδα.

Στην ακμή της καριέρας του, ο Νίκος Ξυλούρης αντιλήφθηκε ότι έχει καρκίνο και πιο συγκεκριμένα όγκο στους πνεύμονες με μετάσταση στον εγκέφαλο. Μετά από μεγάλο αγώνα, πολλαπλές εγχειρήσεις και αρκετή ταλαιπωρία έχασε τη μάχη στο Αντικαρκινικό Πειραιώς στις 8 Φεβρουαρίου 1980, σε ηλικία μόλις 43 χρονών. Με τη φωνή και το ήθος του σημάδεψε τα χρόνια της χούντας, την αντίσταση σε αυτήν, αλλά και τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης.

ΕΡΤ Χανίων: “ΚΑΙ ΓΩ ΘΑ ΣΑΣ ΔΙΓΟΥΜΑΙ”… Σειρά εκπομπών αφιερωμένες στον Νίκο Ξυλούρη

Όπως ο ίδιος έλεγε μετά τη μεταπολίτευση, αναφερόμενος στους ανθρώπους της μουσικής βιομηχανίας “εγώ τους ίδιους ανθρώπους έβλεπα να κανονίζουν επί χούντας, τους ίδιους βλέπω και τώρα”. Είναι ενταφιασμένος στο πρώτο νεκροταφείο Αθηνών.

Ο Γιάννης Κτιστάκης, δομεί βήμα – βήμα, την πληθωρική μουσική προσωπικότητα του Νίκου Ξυλούρη και μας μεταφέρει στην ιστορία μιας κοινωνίας βασανισμένης, σκληρά δοκιμασμένης, μα ποτέ υποταγμένης.

Ενδεικτικά μουσικά ακούσματα:

ΜΠΕΡΔΕ ΚΑΙ ΜΠΕΡΔΕ ΚΑΙ ΜΠΕΡΔΈ ΚΟΝΤΥΛΙΕΣ
ΕΓΩ ‘ΜAI ΜΑΥΡΟΣ ΚΙ ΑΣΚΗΜΟΣ ΣΥΡΤΟΣ
ΦΙΛΕΝΤΕΜ ΤΡΑΓΟΥΔΙ
ΕΊΝΑΙ ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΒΑΣΤΑ ΚΟΝΤΥΛΙΕΣ
ΜΗΝΑΣ ΜΟΥ ΣΥΡΤΟΣ
Η ΑΝΥΦΑΝΤΟΥ ΚΟΝΤΥΛΙΕΣ
ΛΑΟΥΤΟ, ΓΙΑΝΗΣ ΞΥΛΟΥΡΗΣ ΚΑΙ ΣΤΕΛΙΟΣ ΑΕΡΑΚΗΣ
ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΙ ΜΟΥ ΣΥΡΤΟΣ
ΛΑΟΥΤΟ, ΓΙΩΡΓΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΡΕΛΗΣ ΚΑΙ ΓΙΑΝΗΣ ΞΥΛΟΥΡΗΣ
ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΟΥ Ν’ ΑΓΑΠΩ ΣΥΡΤΟΣ
ΚΑΥΓΑΔΕΣ ΜΕ ΤΟ ΓΙΑΣΕΜΙ ΣΥΡΤΟΣ
ΛΑΟΥΤΟ, ΓΙΑΝΗΣ ΞΥΛΟΥΡΗΣ
Η ΤΣΑΝΑΜΠΕΤΙΣΣΑ ΚΟΝΤΥΛΙΕΣ

Ο ΒΡΑΧΟΣ ΣΥΡΤΟΣ

ΣΤΟ ΤΣΟΥΡΟΛΙΟ ΚΑΚΟΒΟΛΙΑ ΑΝΩΓΙΑΝΕΣ ΚΟΝΤΥΛΙΕΣ

ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΠΑΛΗΑ ΣΥΡΤΟΣ

ΠΕΤΩ ΨΗΛΑ ΚΑΙ ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΣΥΡΤΟΣ

ΕΠΗΡΑΝ ΠΑΛΙ ΤΟ ΜΑΡΙΩ ΑΝΩΓΙΑΝΕΣ ΚΟΝΤΥΛΙΕΣ
ΝΕΝΕ ΜΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙ
Ω ΜΕΡΑΚΛΙΝΑ ΚΟΠΕΛΙΑ ΣΥΡΤΟΣ
ΜΙΑ ΧΩΡΙΑΝΗ ΜΟΥ ΠΕΡΔΙΚΑ ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟΣ
ΔΑΚΡΥΖΩ ΜΕ ΠΑΡΑΠΟΝΟ ΤΑΜΠΑΧΑΝΙΩΤΙΚΟ
ΝΑ Μ’ ΑΓΑΠΑ ΔΕΝ Μ’ ΑΓΑΠΑ ΜΑΝΤΙΝΑΔΕΣ
ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΣΥΡΤΟΣ
ΚΡΥΣΤΑΛΟΒΡΑΧΙΟΝΑΤΗ ΜΟΥ ΣΥΡΤΟΣ
ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΣΜΙΓΟΥΝ ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟΣ

Από το δίσκο «Τα ξυλουρέϊκα» που κυκλοφόρησε το 1978, και ήταν ο τελευταίος δίσκος με Κρητικά τραγούδια που ηχογράφησε ο Νίκος Ξυλούρης, ακούστηκαν τα κομμάτια:

ΤΗ ΜΑΝΑ ΜΟΥ ΤΗΝ ΑΓΑΠΩ ΣΥΡΤΟΣ
ΑΡΙΣΜΑΡΟΒΙΤΣΟΒΕΡΓΑ ΜΑΝΤΙΝΑΔΕΣ
Ο ΜΥΡΓΙΟΛΗΣ ΡΙΖΙΤΙΚΟ
ΤΟ ΞΗΡΟΣΤΕΡΙΑΝΟ ΝΕΡΟ ΣΥΡΤΟΣ
ΜΑΝΑ ΠΟΛΛΑ ΜΑΛΩΝΕΙΣ ΜΕ ΡΙΖΙΤΙΚΟ
ΜΠΕΡΔΕ ΚΑΙ ΜΠΕΡΔΕ ΜΑΝΤΙΝΑΔΕΣ
Λύρα και Τραγούδι Νίκος Ξυλούρης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος