Η οικονομική κρίση, το διεθνές τραπεζοπιστωτικό καθεστώς, τα επικίνδυνα και απροκάλυπτα παιχνίδια της Jp Morgan, οι πιέσεις για συνταγματικές «αλλαγές», που θα υπακούν στις επιταγές του ΔΝΤ και άλλα «αγκάθια» made by το παγκοσμιοποιημένο σύστημα, βρέθηκαν στο επίκεντρο συνέντευξης που παραχώρησε η Οικονομολόγος, καθηγήτρια ΜΒΑ, συγγραφέας & αρθρογράφος Φωτεινή Μαστρμογιάννη, με αφορμή την σημερινή παρουσίαση του βιβλίου της «Take the money and run”, στον πολυχώρο «Αίτιον» -Τζιραίων 8 , Αθήνα» στις 18:00.

«Στο μέσο περίπου της κρίσης, δηλαδή από το έτος 2013, ολοένα και περισσότεροι φίλοι και γνωστοί μου ζητούσαν να γράψω άρθρα, να δώσω κάποιες ομιλίες και το 2015 μου ζητήθηκε από ένα τοπικό διαδικτυακό τηλεοπτικό σταθμό να κάνω μία εκπομπή για την οικονομία. Τα άρθρα μου είχαν και έχουν ως σκοπό την αποδόμηση των καθεστηκώτων αντιλήψεων για τα θέματα κυρίως της οικονομίας και της επικοινωνίας. Οι περισσότερες συζητήσεις και άρθρα για την οικονομία περιστρέφονταν κυρίως στα καθημερινά, με ρυθμό πολυβόλου μέτρα, εναντίον των απλών ανθρώπων, παραβλέποντας όμως θέματα της ευρύτερης πολιτικής που έχει επιβληθεί στην οικονομία, σκοπίμως αγνοώντας βασικούς της κανόνες», ανέφερε στην ΕΡΤ Χανίων η κ. Μαστρογιάννη, για να συμπληρώσει:

«Ο περιορισμός της συζήτησης στην καθημερινότητα, λειτουργεί, κατά τη γνώμη μου, αποπροσανατολιστικά και περιοριστικά στην ανθρώπινη σκέψη, βυθίζοντας το λαό μας σε ακόμα μεγαλύτερη απελπισία κάτι που μπορεί να είναι και αυτός ένας επιπλέον στόχος, αν όχι ο κύριος.
Στα πλαίσια αυτά αποφάσισα η διαδικτυακή μου εκπομπή να έχει τίτλο «Take the money and run» (Πάρε τα λεφτά και τρέχα) γιατί, θεώρησα, ότι ταίριαζε απόλυτα με την επικρατούσα νοοτροπία στον τόπο μας, την οποία δυστυχώς η κρίση διόγκωσε αντί να μειώσει.
Λόγω του ότι πίστευα και εξακολουθώ να πιστεύω ότι η κρίση ήταν πρωτίστως ηθική, κοινωνική και πολιτική, το Take the money and run προσπαθεί αυτό ακριβώς να προβάλλει, δηλαδή τις απόψεις ανθρώπων από όλους τους χώρους που έχουν τη δική τους άποψη για την κρίση που βιώνει η χώρα μας. Μία άποψη διαφορετική που δεν προβάλλονταν ιδιαίτερα ή και καθόλου από τα μαζικά μέσα ενημέρωσης (ή παραπλάνησης) που θα έλεγα ότι διώκουν τον πλουραλισμό των απόψεων.
Το Take the money and run είναι μία εκπομπή συζήτησης και ευρύτερου ελεύθερου προβληματισμού, με απόλυτο σεβασμό στον προσκεκλημένο και φυσικά χωρίς καμία λογοκρισία.
Με τη συγγραφή αλλά και τη δημιουργία του Take the money and run, άρχισα να δημοσιογραφώ, μη διεκδικώντας όμως καμία δημοσιογραφική δάφνη και παραμένοντας επαγγελματικά πιστή σε αυτό που σπούδασα που είναι η οικονομία.
Βλέποντας όμως ότι η Ελληνική κοινωνία έπασχε από μία βαθιά παρακμή, έκανα και την πρώτη μου συνέντευξη με την κα Κατερίνα Μάτσα για το θέμα των ναρκωτικών, γνωρίζοντας ότι ενώ χάνονται ζωές, τα ναρκωτικά, η πορνεία, το λαθρεμπόριο όπλων αποτελούν πλέον στοιχεία της οικονομίας και υπολογίζονται στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν μίας χώρας. Η απώλεια των συνανθρώπων και συμπατριωτών μας ως οικονομικό μέγεθος. Η απόλυτη υποταγή συνειδήσεων και ζωών στο όνομα του χρήματος κηλιδώνοντας έτσι την ίδια την οικονομική επιστήμη καθιστώντας την έτσι από εργαλείο προόδου της ανθρώπινης σκέψης σε εργαλείο χειραγώγησης του πνεύματος και εκμαυλισμού συνειδήσεων.
Μη συνηγορώντας με αυτή την άποψη αλλά και ούτε με τη βαθύτερη παρακμή και διάλυση της πατρίδας μας, ως ένας απλός σκεπτόμενος άνθρωπος, προσπάθησα και προσπαθώ να «πάω κόντρα στο κύμα», ονειρευόμενη μία Ελλάδα που θα εξακολουθεί να λάμπει με το φως της στην αιωνιότητα.
Θα κλείσω με τα λόγια του Αρχιεπισκόπου Τυράννων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιου γιατί θεωρώ ότι αντιπροσωπεύουν πλήρως την προσπάθεια που κάνουμε για έναν καλύτερο και δημοκρατικότερο κόσμο. «Μακάριοι όσοι αγωνίζονται για την αρμονική συνύπαρξη στο άμεσο περιβάλλον τους, στη χώρα τους, σε ολόκληρο τον κόσμο».

Το βιβλίο θα προλογίσουν η Μαρία Νεγραπόντη Δελιβάνη, πρώην πρύτανης και καθηγήτρια Πανεπιστημίου Μακεδονίας και Πρ. του ομώνυμου Ιδρύματος, η Ειρήνη Χωριανοπούλου, ειδική σε θέματα Επικοινωνίας, δημιουργός του iThesis.gr, ο Δρ. Χρήστος Λυντέρης, Δικηγόρος – Διδάκτωρ Νομικής, Μέλος της Πρωτοβουλίας για Ριζική Συνταγματική Αλλαγή και ο Αρναούτης Δημήτρης, εκδότης και επικοινωνιολόγος.

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Πολύζου

Ακούστε τη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ Χανίων η κ. Μαστρογιάννη:

Μοιράσου το άρθρο: