“Έτσι Πολεμήσαμε” : Εκπαιδευτικό πρόγραμμα από το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου, εκτός των παγίων μουσειοπαιδαγωγικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων που εκπόνησε και  εφαρμόζει  τα τελευταία χρόνια,  σε όλη τη διάρκεια της εκπαιδευτικής περιόδου,  υλοποιεί και άλλα με επίκαιρο χαρακτήρα,  όπως το τρέχον,  με τίτλο «έτσι πολεμήσαμε».

Το  νέο  μουσειοπαιδαγωγικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα «έτσι πολεμήσαμε», είναι αφιερωμένο στην εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου και εφαρμόζεται τον τρέχοντα μήνα. Στο πρόγραμμα σκίτσα και ζωγραφικοί πίνακες του μαχητή του Έπους της Αλβανίας και παράλληλα  μεγάλου Έλληνα  ζωγράφου,  Αλέξανδρου  Αλεξανδράκη (1913-1968)  ζωντανεύουν και  προσφέρουν ένα μάθημα ιστορίας και ιστορίας της τέχνης, μια διαφορετική σκοπιά με βασικό σκοπό να δουν και να προσεγγίσουν οι μαθητές  τον Πόλεμο του 1940.  Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές του Νηπιαγωγείου – Δημοτικού  – Γυμνασίου – Λυκείου, προσαρμοσμένο στο γνωστικό και εξελικτικό τους επίπεδο και σκοπό έχει να τους ευαισθητοποιήσει με αυτή την πτυχή της ελληνικής ιστορίας,   διαμέσου της τέχνης της ζωγραφικής.  Επιμέρους στόχοι του  εκπαιδευτικού προγράμματος  είναι οι μαθητές να γνωρίσουν τον ζωγράφο Α. Αλεξανδράκη, τον «Όμηρο» του Έπους του ’40, όπως τον ονόμασαν, αφού με τα έργα του,  υπηρετώντας  στα βουνά της Ηπείρου ως δεκανέας πολυβολητής,  αποτύπωσε τις εντυπώσεις του σε μία σειρά σκίτσων και ελαιογραφιών που έγιναν ευρέως γνωστές στο κοινό. Τα έργα του, κυρίως,   ανατυπώθηκαν σε αφίσες και χρησιμοποιήθηκαν  και χρησιμοποιούνται σε πάμπολλες σχολικές εορτές.  Περίπου εκατό έργα του από τον Πόλεμο δημοσιεύθηκαν επίσης μεταπολεμικά σε ένα εντυπωσιακό λεύκωμα,  απεικονίζοντας  τον απελπισμένο αγώνα, το  θάρρος, την αντοχή, τη σωματική και πνευματική αφοσίωση, πάνω απ’ όλα την  αγάπη για την πατρίδα και για ότι αυτή αντιπροσωπεύει. Αυτά τα πράγματα άγγιξαν και τον ίδιο τον Αλεξανδράκη, ένα ευαίσθητο πνεύμα, φύση και πράξη καλλιτέχνη.  Την απεικόνιση όσων είδε και έζησε στα βουνά της Αλβανίας,  αποδίδει στα σχέδιά του με μια αμεσότητα και μια δύναμη που λίγοι καλλιτέχνες πολεμικών θεμάτων επιτυγχάνουν. Αυτό από μόνο του καθηλώνει τα παιδιά,  που εντυπωσιασμένα παρακολουθούν το πρόγραμμα και συμμετέχουν με μεγάλη προσοχή στις δράσεις που έχουν ως παιδαγωγικό στόχο  να κατανοήσουν τις ιστορικές συνθήκες της εποχής, τον πόλεμο, τη ζωή και το θάνατο, που αυτές επέφεραν. Άλλος στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι τα παιδιά  να γνωρίσουν τη συνεισφορά του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου στον πόλεμο του 1940 με την περίθαλψη οικογενειών των στρατευμένων και παροχή πρώτων ειδών φροντίδας  στα παιδιά και ορφανά αλλά και με τη συμμετοχή αρκετών μελών του  ως αδελφές εθελόντριες και βεβαίως  στο συντονισμό αποστολών ρουχισμού και περιλαιμίων για τον ελληνικό στρατό. Συνεισφορά που συνεχίστηκε και σε όλη την περίοδο την Κατοχής. Τελικός στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι οι μαθητές να ευαισθητοποιηθούν με τις αξίες της εθνικής επετείου,   να συνεργαστούν  και να εκφραστούν καλλιτεχνικά αποκτώντας μία ακόμα εκπαιδευτική εμπειρία μέσα στο μουσειακό χώρο του ΛΕΒ.

Υπενθυμίζεται ότι τα εκπαιδευτικά προγράμματα που συνολικά εφαρμόζονται στο μουσειακό χώρο του Λυκείου  των Ελληνίδων Βόλου είναι:

Το πρώτο εκπαιδευτικό πρόγραμμα,  με θέμα «Οι παραδοσιακές φορεσιές της Μαγνησίας» στοχεύει  στη γνωριμία των παιδιών με τον τομέα της λαϊκής ενδυμασίας του τόπου μας,     την ενίσχυση  της πολιτιστικής τους συνείδησης και της ευαισθητοποίησής τους  στην προάσπιση και διατήρηση των θησαυρών της ελληνικής ενδυμασίας  και της λαϊκής τέχνης γενικότερα.

Το    δεύτερο με τίτλο «Ο ΤΟΠΟΣ ΜΟΥ: Νεοκλασικά κτίρια του Βόλου» στοχεύει στη γνωριμία με την αρχιτεκτονική του νεοκλασικισμού,  ρυθμό που συνδέθηκε με τη νεότερη ιστορία της χώρας και του Βόλου (ο χώρος του Λυκείου, αποτελεί  αντιπροσωπευτική περίπτωση νεοκλασικού σπιτιού της πόλης),  ενώ συχνά αποτελεί εναλλακτικό εκπαιδευτικό χώρο για μαθήματα των Παιδαγωγικών Τμημάτων και του Τμ. Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοιν. Ανθρωπολογίας του Παν/μίου Θεσσαλίας που, κατά διαστήματα, επισκέπτονται  το χώρο του ΛΕΒ λόγω της  ιδιαίτερης αισθητικής του αξίας.

Το τρίτο  Ε.Π. με τίτλο  «Μουσεία: ένας κόσμος για εξερεύνηση!» στοχεύει  να δουν τα παιδιά το μουσείο σαν έναν κόσμο που τους αφορά και όχι σαν έναν παγερό και αδιάφορο χώρο, όπου εκτίθενται πολύτιμα αλλά άψυχα αντικείμενα. Τα μουσεία στον 21ο αιώνα έχουν αλλάξει ριζικά το ρόλο τους και από χώροι – ναοί των εκθεμάτων έχουν μεταβληθεί σε εστίες εκπαίδευσης και ουσιαστικής ψυχαγωγίας. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα φιλοδοξεί να ευαισθητοποιήσει με αυτό το μήνυμα μικρούς και μεγάλους μαθητές αλλά και  εκπαιδευτικούς.   Εκτός των παραπάνω υλοποιούνται ακόμη  και άλλα Ε.Π. με επίκαιρο χαρακτήρα, όπως  με αφορμή τις παραδόσεις και τα έθιμα των Χριστουγέννων, του Πάσχα κλπ. Υπεύθυνη μουσειοπαιδαγωγός:  Αποστολία Αρμπελιά.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος