Ένα εμβόλιο κατά της γαστρεντερίτιδας μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του καρκίνου

Ερευνητές από τη Λυών που ειδικεύονται στην ογκολογία, δημοσίευσαν μια νέα μελέτη σύμφωνα με την οποία, ένα εμβόλιο κατά της γαστρεντερίτιδας μπορεί να δράσει κατά ορισμένων καρκίνων. “Πρόκειται για ένα νέο βήμα στην καταπολέμηση του καρκίνου” δηλώνει ο Christophe Caux, ερευνητής στο CRCL, το ερευνητικό κέντρο καρκίνου της Λυών και υπεύθυνος της μελέτης αυτής που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα στο Science Translational  Medicine. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, κάποια εμβόλια κατά της γαστρεντερίτιδας μπορούν να προκαλέσουν το θάνατο ορισμένων καρκινικών κυττάρων.

“Το σημείο εκκίνησης αυτής της μελέτης είναι η ανοσοθεραπεία”, εξηγεί ο ερευνητής. “Η θεραπεία περιλαμβάνει την έγχυση αντισωμάτων για την πρόκληση της ανοσίας ενός οργανισμού. Κάποιοι όγκοι ανταποκρίνονται καλά σε αυτή τη θεραπεία, άλλοι καθόλου. Η ανοσοθεραπεία λοιπόν είναι αποτελεσματική μόνο από 20% έως 40% των περιπτώσεων”, λέει ο ερευνητής.

Η μελέτη λοιπόν έγινε με σκοπό την εξεύρεση εναλλακτικής θεραπείας για την αύξηση του αριθμού των ασθενών που θα μπορούσαν να ωφεληθούν. Πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία του κέντρου Léon Bérard και του CLRC, και ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια. Πρόκειται για τη διδακτορική διατριβή της Tala Sherkarian, σε συνεργασία με τους ερευνητές Sandrine Valsesia-Wittmann, Aurélien Marabelle και Christophe Caux.

Οι ερευνητές εξέτασαν 14 διαφορετικά εμβόλια που είναι διαθέσιμα στο εμπόριο και τα επέλεξαν για την ικανότητά τους να διεγείρουν τους υποδοχείς έμφυτης ανοσίας. Μετά από μερικές δοκιμές, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα εμβόλια  Rotarix και Rotateq κατά του ροταϊού (ιός υπεύθυνος για γαστρεντερίτιδα), είχαν ογκολυτική λειτουργία. Μπόρεσαν δηλαδή να σκοτώσουν κάποια καρκινικά κύτταρα και να προκαλέσουν αυτό που ονομάζεται “ανοσογόνος θάνατος”.

Με αυτή την ανακάλυψη, οι ερευνητές ήθελαν να συνδυάσουν αυτά τα εμβόλια με την ανοσοθεραπεία. “Αυτοί οι δύο παράγοντες συνεργάζονται και αναγκάζουν τα καρκινικά κύτταρα να υποχωρήσουν”, γράφει ο Caux.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια, αλλά ο Caux πιστεύει πως αυτή η ανακάλυψη θα μπορούσε να οδηγήσει σε μελλοντικές κλινικές δοκιμές. Πρώτα όμως θα πρέπει να βρεθεί χρηματοδότηση.

ΠΗΓΗ: Actu.fr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος