«Καλύτερη ζαχαροπλάστης του κόσμου» ανακηρύχθηκε -σύμφωνα με την κατάταξη του World’s 50 Best Restaurants (τα 50 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου)- η Γαλλίδα Ζεσικά Πρεαλπατό, δημιουργός επιδορπίων που έχουν ως βάση τα φρούτα και δεν περιέχουν ζάχαρη.

Η Ελέν Πιετρινί, υπεύθυνη της κατάταξης που καθιερώθηκε το 2002, αναφέρει για την 32χρονη ζαχαροπλάστρια του εστιατορίου Plaza Athenee στο Παρίσι, βραβευμένου με τρία αστέρια Μισελέν: Η Ζεσικά Πρεαλπατό «συμβολίζει την τόλμη και τη μοναδικότητα των πιάτων της» είναι η πρώτη γυναίκα που λαμβάνει αυτόν τον τίτλο.

«Έχω μείνει κατάπληκτη», είπε η Πρεαλπατό μετά τη βράβευσή της. Είναι ένα «ωραίο δώρο», πρόσθεσε. Τα γλυκά της διακεκριμένης ζαχαροπλάστριας βασίζονται στην αντίληψη της «φυσικότητας» (naturalite — γευστικές δημιουργίες με χρήση κυρίως φυσικών προϊόντων), την οποία υποστηρίζει ο διάσημος σεφ Αλέν Ντικάς, μέντορας της Ζεσικά Πρεαλπατό, η οποία προτείνει τη «desseralite» (από τις λέξεις dessert, επιδόρπιο και naturalite, φυσικότητα). Αυτός είναι και ο τίτλος του βιβλίου της, στο οποίο προτείνει τις συνταγές για 50 επιδόρπια που ετοίμασε στο Plaza Athenee.

Τα επιδόρπια με φράουλες και έλατο, με μπύρα και ραβέντι είναι μόνο μερικές από τις δημιουργίες που μπορεί να δοκιμάσει κανείς, αν θέλει να γευτεί κάτι όχι και τόσο συνηθισμένο.

«Ουδέποτε θα στοιχημάτιζα ότι η ζαχαροπλαστική αυτή θα έδρεπε δάφνες. Είναι τεράστια τιμή για μένα», αναφέρει η  Πρεαλπατό και εξηγεί: «Τα επιδόρπια αυτά δεν είναι κατ΄ ανάγκην ωραία, είναι μια δουλειά που δεν είναι εύκολη, που δεν αναγνωρίζεται πάντα και που αποτιμάται λίγο. Είμαι κατενθουσιασμένη που αυτό το είδος ήρθε στο προσκήνιο».

Η ζαχαροπλάστρια δεν χρησιμοποιεί κρέμα ή μους στα επιδόρπιά της. Αντίθετα χρησιμοποιεί τα φρούτα εποχής συνδυάζοντας τα με ξύδι. Όσο για τη ζάχαρη, τη χρησιμοποιεί όπως το αλάτι, μόνο για να προσθέτει νοστιμιά στα γλυκά της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Μοιράσου το άρθρο: