Η πρώτη κλινική δοκιμή ρομποτικής χειρουργικής επέμβασης αμφιβληστροειδούς ολοκληρώθηκε επιτυχώς

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ολοκλήρωσαν την πρώτη επιτυχημένη κλινική δοκιμή χειρουργικής επέμβασης του αμφιβληστροειδούς με τη βοήθεια ρομπότ. Η κλινική δοκιμή ξεκίνησε το 2016, όταν το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης υπέγραψε συμφωνία με την ολλανδική εταιρία PRECEYES για να δοκιμάσει το ρομποτικό χειρουργικό σύστημα που σχεδιάστηκε για να χειρουργεί τον αμφιβληστροειδή.

Η κλινική δοκιμή του ρομποτικού συστήματος πραγματοποιήθηκε σε 12 ασθενείς από τους οποίους αφαιρέθηκε μια μεμβράνη από τον αμφιβληστροειδή τους, μια αρκετά συνηθισμένη επέμβαση σύμφωνα με τους ερευνητές. Οι γιατροί χειρούργησαν έξι από τους ασθενείς με τον παραδοσιακό τρόπο, ενώ οι υπόλοιποι έξι χειρουργήθηκαν από το ρομποτικό σύστημα.

Στις χειρουργικές επεμβάσεις που πραγματοποιούνται χωρίς το ρομπότ, ο χειρουργός χρησιμοποιεί μικροχειρουργικά όργανα και κοιτάζει μέσα από ένα μικροσκόπιο. Στη ρομποτική έκδοση, ο χειρουργός οφθαλμίατρος χρησιμοποιεί ένα χειριστήριο και μια οθόνη αφής για να καθοδηγήσει τις κινήσεις του ρομπότ μέσα στο μάτι ενώ παράλληλα παρακολουθεί την πρόοδο της επέμβασης μέσω ενός μικροσκοπίου. Το ρομπότ έχει μεγαλύτερη σταθερότητα από ένα ανθρώπινο χέρι και μπορεί να φθάσει σε δυσπρόσιτα και άκρως ευαίσθητα σημεία. Στη δεύτερη φάση της δοκιμής, η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε το ρομπότ για να εισαγάγει μια λεπτή βελόνα κάτω από τον αμφιβληστροειδή έτσι ώστε να σταματήσει την αιμορραγία σε τρεις ασθενείς που είχαν ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Και οι 12 χειρουργικές επεμβάσεις ήταν επιτυχείς. Η χειρουργική επέμβαση με το ρομπότ είχε περίπου τριπλάσια διάρκεια από μια παραδοσιακή, αλλά ο επικεφαλής της ομάδας και Καθηγητής Οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Ρόμπερτ ΜακΛάρεν, δήλωσε ότι ακριβώς επειδή οι χειρουργοί δεν ήταν εξοικειωμένοι με το ρομπότ, κινήθηκαν πιο αργά και πιο προσεκτικά. «Πρόκειται για ένα τεράστιο άλμα που θα βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα και την ασφάλεια αυτής της επέμβασης. Το ρομπότ μπορεί να επεκτείνει τα όρια αυτών που μπορούμε σήμερα να επιτύχουμε. Το επόμενο βήμα θα είναι η χρήση της ρομποτικής χειρουργικής συσκευής για την ακριβή παροχή γονιδιακής θεραπείας στον αμφιβληστροειδή, η οποία θα ξεκινήσει στις αρχές του 2019».

ΠΗΓΗ: OxfordUniversity

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος