Μελέτη κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τοξικές ουσίες σε είδη προσωπικής υγιεινής

Τις επιπτώσεις των τοξικών ουσιών που περιέχονται στο διαδεδομένης χρήσης φυτοφάρμακο Roundup εξετάζει μία νέα μελέτη Αργεντινών επιστημόνων. Επισημαίνει ότι 85% των ειδών προσωπικής υγιεινής όπως ταμπόν, σερβιέτες, αλλά και βαμβάκι και γάζες περιέχουν glyphosate, το βασικό συστατικό του φυτοφαρμάκου roundup που παράγει η Μονσάντο, που θεωρείται καρκινογόνο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Βόλου ο Δημ. Κουρέτας, Καθηγητής Φυσιολογίας Ζωικών οργανισμών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και αντιπρόεδρος της Τοξικολογικής Εταιρείας, ανέφερε ότι το θέμα απασχολεί την επιστημονική κοινότητα από το 2012, τότε που μελέτες απέδειξαν ότι η τοξικότητα της φόρμουλας του φυτοφαρμάκου ήταν ένα εκατομμύριο φορές μεγαλύτερη από ό,τι είχε εκτιμηθεί.

Υπενθύμισε ότι στη Γαλλία η χρήση του έχει απαγορευτεί. Τόνισε ότι και η χώρα μας θα πρέπει να προχωρήσει σε μελέτες για την τοξικότητα του φαρμάκου, υπάρχουν άλλωστε πολλά διαπιστευμένα εργαστήρια. «Δυστυχώς για άλλη μια φορά, εκ των υστέρων έρχονται οι μελέτες να αποδείξουν ότι ένα φάρμακο είναι τοξικό. Η βιασύνη να βγουν στην αγορά προϊόντα και μάλιστα στις ΗΠΑ, στο πλαίσιο της εκτίμησης κινδύνου και ωφελιμότητας (risk benefit ratio), οδηγεί σε αυτά τα αποτελέσματα».

Επισήμανε ότι υπάρχει ζήτημα, αλλά δεν θα πρέπει να πανικοβληθούν οι πολίτες. Πρότεινε μάλιστα τα συγκεκριμένα προϊόντα προσωπικής υγιεινής με τόσο ευρεία κατανάλωση αλλά και χρήση σε Νοσοκομεία, να παράγονται από ελληνικό βαμβάκι που δεν είναι γενετικά τροποποιημένο, όπως αυτό που καλλιεργείται στις ΗΠΑ.

Το δημοσίευμα του www.rt.com για τη μελέτη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος