Έκθεση WWF: Η Γαλλία ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την πλαστική ρύπανση στη Μεσόγειο

Είκοσι-δυο χώρες της περιοχής της Μεσογείου παράγουν 24 εκατομμύρια τόνους πλαστικού, σύμφωνα με μια νέα έκθεση για τη ρύπανση από πλαστικό στη Μεσόγειο, που δημοσίευσε σήμερα η μη-κυβερνητική οργάνωση WWF ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Ωκεανών (8 Ιουνίου). Η αναλυτική αυτή έκθεση έχει τίτλο «Σταματήστε την πλημμύρα των πλαστικών: Πώς οι μεσογειακές χώρες μπορούν να σώσουν τη θάλασσά τους», κι εξετάζει το σύστημα διαχείρισης του πλαστικού που εφαρμόζουν 22 χώρες της Μεσογείου.

Ανησυχητικά στοιχεία για τη Γαλλία

Σύμφωνα με την έκθεση του WWF, κάθε χρόνο, 600.000 τόνοι πλαστικού καταλήγουν στη Μεσόγειο. Όσον αφορά στη Γαλλία, η έκθεση εστιάζει στις υπάρχουσες δημόσιες πολιτικές σημειώνοντας πως τα μέτρα για τη μείωση της παραγωγής και της χρήσης πλαστικού που λαμβάνονται, είναι πολύ περιορισμένα και η Γαλλία είναι σήμερα ο μεγαλύτερος παραγωγός πλαστικών αποβλήτων στην περιοχή της Μεσογείου. Συγκεκριμένα, το 2016, η Γαλλία παρήγε 5,7 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών προϊόντων, δηλαδή περίπου το 1,4% της παγκόσμιας παραγωγής. Η παραγωγή αυτή δημιούργησε 4,5 εκατομμύρια τόνους αποβλήτων που ισοδυναμεί με 66,6 κιλά τον χρόνο, ανά άτομο στη Γαλλία. Αξίζει να σημειωθεί ότι περισσότερο από το μισό αυτών των αποβλήτων (2,5 εκατομμύρια τόνοι), προέρχεται από τη βιομηχανία συσκευασίας.

Χαμηλός ρυθμός ανακύκλωσης

Ο ρυθμός ανακύκλωσης πλαστικών αποβλήτων στη Γαλλία είναι χαμηλότερος από εκείνον της Ισπανίας, της Σλοβενίας, της Ιταλίας ή του Ισραήλ με μόνο το 22% των πλαστικών αποβλήτων να ανακυκλώνεται. Από το 76% (3,4 εκατομμύρια τόνοι) που συλλέγονται και δεν ανακυκλώνονται, 1,8 εκατομμύρια τόνοι αποτεφρώνονται και 1,6 εκατομμύρια τόνοι θάβονται. Ο ρυθμός υγειονομικής ταφής των αποβλήτων που δεν ανακυκλώνεται, είναι ιδιαίτερα υψηλός σε ορισμένες περιοχές, όπως η Μασσαλία (40%) και η Κορσική (75%) και υπάρχουν πολλές ανοικτές χωματερές σε αυτές τις περιοχές λόγω του κορεσμού χώρων υγειονομικής ταφής.

Διαρροή πλαστικού στην φύση

Από τα 4,5 εκατομμύρια τόνων παραγόμενων αποβλήτων, 0,1 εκατομμύρια τόνοι δεν συλλέγονται. Αυτό το 2% των ακατέργαστων αποβλήτων είχε ως αποτέλεσμα να διαρρεύσουν 80.000 τόνοι πλαστικού στην φύση, που ισοδυναμεί σε 1.3 κιλά ανά κάτοικο. Κάθε χρόνο, 11.200 τόνοι πλαστικού καταλήγουν στη Μεσόγειο, από τα οποία, το 21% επιστρέφει στις γαλλικές ακτές. Στις πυκνοκατοικημένες περιοχές του Κόλπου της Μασσαλίας, στο δέλτα του Ροδανού και στη Νίκαια,  η ποσότητα του πλαστικού φτάνει έως και τα 20 γραμμάρια ανά κυβικό μέτρο. Οι παράκτιες δραστηριότητες, η κακή διαχείριση των αποβλήτων και ο μαζικός τουρισμός ευθύνονται για το 79% των πλαστικών σκουπιδιών που διαρρέουν στη φύση.

Υψηλό ετήσιο κόστος

Η πλαστική ρύπανση καταστρέφει τις μηχανές των πλοίων και τα δίχτυα αλιείας. Αυτό συνεπάγεται επιπρόσθετο κόστος συντήρησης και καθαρισμού καθώς και απώλεια εσόδων για την αλιεία. Ο αντίκτυπος της ρύπανσης στον τομέα του τουρισμού, του ναυτιλιακού εμπορίου και της αλιείας, ανέρχεται σε 40 εκατ. ευρώ, 21 εκατ. ευρώ και 12 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, ετησίως για τη Γαλλία. Το WWF υπογραμμίζει ότι συνολικά ο αντίκτυπος και το κόστος της θαλάσσιας πλαστικής ρύπανσης επιβαρύνουν τις παράκτιες κοινότητες, τους τοπικούς δήμους και τις βιομηχανίες που επηρεάζονται άμεσα.

Η μελέτη αυτή πραγματοποιήθηκε στις εξής χώρες: Αλβανία, Αλγερία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Κύπρος, Κροατία, Αίγυπτο, Ισπανία, Γαλλία, Γιβραλτάρ, Ελλάδα, Ισραήλ, Ιταλία, Λίβανος, Σλοβενία, Συρία, Τυνησία, Τουρκία.

ΠΗΓΗ: Francetvinfo

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος